Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΚΕ: Συμπύρηνο ροδάκινο - απολογισμός - προοπτική


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ε.Κ.Ε. θεωρεί καθήκον της να κάνει δημοσίως έναν απολογισμό.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγικής περιόδου ήταν τα εξής:
Για άλλη μια χρονιά, η συνολική παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου ήταν μικρή σε σχέση με τη συνολική στρεμματική καλλιέργεια. Η τελική παραγωγή ήταν χαμηλότερη και από τις προβλέψεις της άνοιξης, λόγω των καλοκαιρινών βροχών που προκάλεσαν μεγάλες ζημίες στις πρώιμες ποικιλίες. Από ότι φαίνεται, τα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή ήρθαν για να μείνουν, ενώ παραγωγοί και μεταποιητές παραμένουν απροστάτευτοι και αβοήθητοι απέναντί τους. 
Για άλλη μια χρονιά, η ποιότητα απείχε πολύ από την ενδεικνυόμενη, με συνέπεια μεγάλες ποσότητες συμπύρηνου που αγοράστηκαν σε τιμή α’ ποιότητας να καταλήξουν στην παραγωγή χυμού. Σε ένα βαθμό, είναι αναμενόμενο η ποιότητα να πέφτει σε χρονιές χαμηλής παραγωγής, ειδικά όταν συνοδεύονται από έκρηξη ασθενειών λόγω των βροχοπτώσεων. Η χαμηλή ποιότητα της α’ ύλης όμως, αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της εμπορικής αξίας του τελικού προϊόντος. Και το φυτίλι της καίει εδώ και χρόνια.
Το σύνολο ουσιαστικά του συμπύρηνου έχει εξοφληθεί, ενώ το συντριπτικό ποσοστό εξοφλήθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Στη δύσκολη αυτή περίοδο για το επιτραπέζιο ροδάκινο και όχι μόνο, το συμπύρηνο αποτελεί τη μόνη σταθερή ένεση ρευστότητας για συνεταιρισμούς και παραγωγούς. 

Οι φορτώσεις της κομπόστας προχωρούν με ρυθμό φυσιολογικό. Αν συνεχίσουν έτσι και τους επόμενους 7 μήνες, τα αποθέματα θα κινηθούν σε λογικό-διαχειρίσιμο ύψος.
Καλούμε τους παραγωγούς να αξιολογήσουν όλα αυτά τα δεδομένα για να μπορέσουμε από κοινού να δώσουμε νέα προοπτική στον κλάδο. Σε τελευταία ανάλυση, το συμπύρηνο αποτελεί τη μόνη πηγή σίγουρου εισοδήματος για τους παραγωγούς της περιοχής εδώ και χρόνια. Αξίζει να το καλλιεργούμε με περισσότερη φροντίδα. 
Όπως πάντα, παρακαλούμε τους παραγωγούς να φυτεύουν συμπύρηνο μόνο σε συνεννόηση με το συνεταιρισμό τους ή κάποια βιομηχανία, ακολουθώντας τις συμβουλές τους σχετικά με την ποικιλία, ώστε να εξασφαλίσουν την απορρόφηση της παραγωγής τους μακροπρόθεσμα. 
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά χρόνια να δούμε ένα καλοκαίρι με καλή παραγωγή. Αν όμως αυτό συμβεί φέτος, η βιομηχανία εγγυάται την απορρόφηση του σωστού ποιοτικά ροδάκινου σε λογική τιμή. Ποιοτικό ροδάκινο θα πει κίτρινο, χωρίς ασθένειες, με διάμετρο μεγαλύτερη των 57 χιλιοστών, έχοντας στην κλούβα όχι παραπάνω από 5% ακατάλληλα.  

Νάουσα, 14 Δεκεμβρίου 2018

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

11 comments:

  1. Εγω τα ξηλωσα και ησυχασα.....δουλευα για τα εργοστασια ....εισοδημα μηδεν....απατεωνες σε συννενοηση για ξεφτιλα τιμες....αντε γεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι στο χερι σας να παραλαβετε την ποιοτητα που θελετε.Οτι πληρώνεις παίρνεις και οτι δεν γίνεται με λεφτα γίνεται με ποιο πολλα λεφτα.Καντε ποιοτικη παραλαβη να παραλάβετε το προιον που θελετε,πειτε το απο τωρα στον κοσμο να το ξερει για να προγραμματίσει τις αναλογες φροντιδες λιπανση,κλαδεμα κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να μας πουν τιμες και να τα κανουμε οπως θελουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι αξιολογησαμε τα δεδομένα και γι αυτό φέτος θα κοιτάξουμε να κάνουμε καλύτερη λίπανση και καλύτερα ραντισματα αφού πάρουμε δανεικά για πετρέλαιο να βάλουμε στο τρακτέρ και αφού θα περιμένουμε ένα θαύμα να γεμίσει η αποθήκη μας λιπάσματα και φάρμακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. pes oti sou kanoume tin piotita pou thes esi exis tin diathesi na plirosis parapano dld?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι προβλέψεις της ΕΚΕ για την παραγωγή των τελευταίων ετών, είναι σαν τις προβλέψεις του Λεβέντη για το πότε θα γίνουν οι εκλογές.δεν εχει πέσει ποτέ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εμείς έχουμε βγάλει πολλά συμπηρινα χωρίς αντικατάσταση. Αιντε από κει. Όλα πάνω και η τιμή ίδια εδώ και πόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ''ΛΟΓΙΚΗ'' ΤΙΜΗ 0,22 ΛΕΠΤΑ ?ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΟ? ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ..............ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πατε καλα ρε παιδια 20 λεπτα στο χερι θελετε κ ποιοτητα? Δλδ ολα δικα σας? Μεχρι οοτε θα παει αυτο ποιο ειναι το σιγουρο εισοδημα ρα 20 λεπτα? Ελατε ρε στα καλα σας αυτο ειναι αν δε το θελετε θα το δωσουμε αλλου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΦΙΛΕ ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΟΥΛΕ,ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ!ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΚΟΜΑ?
    ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΝΕ,ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΔΕΙΣ ΠΟΣΑ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΣΥΜΠΗΡΗΝΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΑΠΛΩΣ ΠΩΣ ΞΗΛΩΝΟΥΝ 4 Η 5 Η 6 ΕΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΣΥΜΠΥΡΗΝΑ!
    ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1100 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΥΤΕΨΑΝ ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑ 6000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ.
    ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ!
    ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ.
    ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο ειναι αυτο ακριβως ειναι φιλε μου 9:50 πατανε στην αναγκη επιτραπεζιο 15 φραγγα βερυκοκο bebeko 18 και χυμο λενε πως το παιρνουν...επιτραπεζιο βερυκοκο μια χρονια πιανει 3 δε πιανει σου λεει αναγκαστηκη πορεια θα τα γυρισεις ολα συμπιρινοσυμπιρινο...θα δουλευεις για 20 λεπτα και θα λες κοιτα τι καλα ειναι ειμαι βιωσιμος στην πραγματικοτιτα ομως θασαι μεσα νε το κεφαλι..αυτη ειναι η κατασταση με λιγα λογια..ισως ισως αν επερναν μεγαλες ποσοτητες οι βουλγαροι εκει να υπηρχε καποια ισως σωτηρια ( και μαυρα)

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.