Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Βραβείο για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με led στο Δήμο Έδεσσας


Ο Δήμος Έδεσσας έλαβε το Βραβείο Bravo στην κατηγορία «Δράση για το Κλίμα» για το έργο αντικατάστασης του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων με led.
Είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα που αντικαθιστά το σύνολο των φωτιστικών του σωμάτων με led, ενώ η μελέτη και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αποτέλεσαν πιλότο για ανάλογες δράσεις άλλων δήμων.
Το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου.
Είναι το δεύτερο βραβείο του έργου αντικατάστασης του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων με led, ενώ ο Δήμος Έδεσσας την τελευταία τριετία έχει βραβευτεί συνολικά για πέντε έργα. Με τον τρόπο αυτό έχει δημιουργήσει μία μικρή παράδοση βραβεύσεων, αποδεικνύοντας ότι αφενός καινοτομεί και αφετέρου μπορεί να υλοποιεί έργα που συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων led σε όλο το δίκτυο οδοφωτισμού του Δήμου Έδεσσας

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Έδεσσας, η ετήσια κατανάλωση ήταν ιδιαίτερα υψηλή, ανερχόμενη σε 141,4 kWh/κάτοικο, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 kWh/κάτοικο. Σε απόλυτα ποσά ο Δήμος Έδεσσας δαπανούσε ετησίως πάνω από 600.000 ευρώ για τον φωτισμό των δρόμων της Έδεσσας και των χωριών του δήμου, ποσό ιδιαίτερα υψηλό. Από την παράθεση των παραπάνω οικονομικών μεγεθών είναι φανερό ότι ήταν επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του δικτύου με την αντικατάσταση των προϋφιστάμενων λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, τύπου led, που καταναλώνουν ασύγκριτα μικρότερες ποσότητες ενέργειας και ταυτόχρονα βελτιώνουν τον δημοτικό φωτισμό.
Το σύντομο ιστορικό του έργου αφορά την κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ολοκληρωμένου φακέλου για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης του συνόλου των λαμπτήρων του Δήμου Έδεσσας με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας τύπου led. Ο φάκελος υποψηφιότητας του Δήμου Έδεσσας εγκρίθηκε, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού και στη συνέχεια η ολοκλήρωση του έργου με την τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων.

Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό μελέτης 1.771.811 € και η σύμβαση μετά τις σχετικές εκπτώσεις που έδωσε ο ανάδοχος είναι ύψους 927.646 €. Το έργο αφορά την αντικατάσταση 4.490 φωτιστικών σωμάτων και αφορά το σύνολο των φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού του Δήμου Έδεσσας. Το σύνολο των φωτιστικών σωμάτων led διαθέτουν dimmer για τη σταδιακή μείωση του φωτισμού κατά τις ώρες που δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους και την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομίας.

Ο Δήμος Έδεσσας είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που έχει αποκλειστικά οδοφωτισμό από led, καθώς έχει αντικαταστήσει το σύνολο των φωτιστικών του.

Όπως προαναφέρθηκε το θέμα του οδοφωτισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για το Δήμο Έδεσσας διότι είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς κατανάλωσης ενέργειας και δημιουργεί σημαντικά λειτουργικά κόστη. Έχοντας ως στρατηγικό στόχο να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κάνουμε μία σημαντική προσπάθεια με την αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού των δρόμων.

Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε τον περιορισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας και από τη μία μεριά συμβάλουμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πλησιάζοντας το στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, όπως έχουμε δεσμευτεί στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, ενώ από την άλλη μειώνουμε κατά πολύ τα λειτουργικά μας κόστη.
Με το έργο αντικατάστασης του συνόλου των λαμπτήρων οδοφωτισμού με λαμπτήρες led επιτυγχάνεται:

α) εξοικονόμηση οικονομικών πόρων της τάξης του 40%, που σε απόλυτους αριθμούς για το Δήμο Έδεσσας αντιστοιχεί περίπου σε 240.000€ ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι το έργο θα αποσβεστεί περίπου σε 4 με 5 χρόνια,

β) μείωση του κόστους συντήρησης του δικτύου οδοφωτισμού, καθώς οι λαμπτήρες led έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεκαετή εγγύηση,

γ) βελτίωση της ποιότητας του οδοφωτισμού,

δ) μείωση των εκπομπών αερίου κατά 40% περίπου από την μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας για οδοφωτισμό.

Το έργο αναφέρεται κυρίως στους πολίτες του Δήμου Έδεσσας, οι οποίοι από τη μία μεριά έχουν δει την ποιότητα του οδοφωτισμού να βελτιώνεται και από την άλλη μεσοπρόθεσμα αναμένουν τη μείωση των δημοτικών τελών, καθώς θα μειωθούν δραστικά τα κόστη του οδοφωτισμού. Επιπρόσθετα, το έργο απευθύνεται και στους επισκέπτες της περιοχής, η οποία αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Γραφείο Τύπου
Δήμου Έδεσσας


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Τελικά το μόνο που έκανε αυτός ο "άνθρωπος" ήταν να μας αλλάξει τα φώτα και αυτό με δάνειο σε βάρος των δημοτών. Είναι πραγματικά μια απογοήτευση αυτός και η παράταξη του για τον δήμο, δάνεια, συνέχεια του έργου Σώντρα, ίντριγκες, δικαστήρια, μηνύσεις, βραβεία από ιδιωτικές εταιρίες. Πολλά χρόνια θα κάνει να συνέλθει ο δήμος από τα βραβεία του και τα ανύπαρκτα έργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκεί στο γραφείο άλλη δουλειά δεν έχετε

      Διαγραφή
    2. Όταν δεν δέχονται τους κομματικούς πελάτες πετάνε και καμιά τρολια για να περάσει η ώρα.

      Διαγραφή
  2. Δήμαρχε μπραβ!ο άλλα βάλτους αυτούς που τις περάσαν να περάσουν και το βράδυ αρκετές απο αυτές δεν λειτουργούν έχω δει πάνω από 10-15

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και που είσαι ακόμα θα πληρώνεις 10 - 15 την ημέρα και θα λες και μπράβο

      Διαγραφή
  3. Το έργο είναι σποτέλεσμα της αλλάγης φιλοσοφίας και τρόπου λειτουργίας δτο ταμείο πσρακαταθηκών κσι δανείων. Δυστυχώς οι ιδεοληψίές τους δεν τους αφήνει να παραδεκτούν οτι χρηματοδοτικά εργσλεία που διεκδικούσε η κεδε (ξερει ο δάσκαλος) έγιναν πράξη με αυτή την κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η νύχτα έγινε μέρα μπράβο δήμαρχε καλύτερα να κάνεις έργο και να δανείζεσαι πάρα να τα τρως σαν μερικούς και να ψάχνουμε να βρούμε μετά που είναι τα λεφτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ένας τα έδινε για λάμπες και ο άλλος για πανηγύρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.