Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"Εδεσσα 1860 - 1920" - Ιστορικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γ. Μπαγανά (βίντεο)


Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γιώργου Μπαγανά με θέμα ''Εδεσσα 1860-1920" μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στο διαδίκτυο. 

Στο ιστορικό ντοκιμαντέρ γίνεται εκτενής αναφορά στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πριν την κατάκτηση της Έδεσσας από τους Τούρκους, αναφορά στην καταστροφή της Νάουσας και τις επιπτώσεις στην περιοχή. Παράλληλα παρέχονται πλήρη πληθυσμιακά στοιχεία της πόλης της Έδεσσας από το 1860 όταν και άρχισαν οι αντιπαλότητες μεταξύ Πατριαρχικών και Εξαρχικών. 



Η εξιστόρηση των γεγονότων υποστηρίζεται από το ανάλογο οπτικό υλικό. Καλύπτεται όλη η περίοδος μέχρι την απελευθέρωση του 1912. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και τα οικογενειακά κειμήλια είναι σύγχρονα με τα γεγονότα. 
Για πρώτη φορά ταυτοποιούνται οι πρωταγωνιστές των γεγονότων όπως π.χ. ντόπιοι Μακεδονομάχοι, πρόκριτοι και μετανάστες από τα αρχεία του ΕΛΛΙΣ ΑΙΛΑΝΤ. Παραθέτονται και κάποια στοιχεία για το Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όπως και για Εδεσσαίους που συμμετείχαν στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας. 
Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η ανάδειξη ιστορικών τεκμηρίων τόσο από οικογενειακά αρχεία όσο και από διάφορα ιδρύματα που μέχρι τώρα παρέμεναν ανεκμετάλλευτα. 
Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Μπαγανάς 
Παρουσιάζει ο Δημοσιογράφος Γιώργος Κατσιάνης 
Αφήγηση: Πέτρος Μαντάς 
Μουσική: Γιάννης Τζιγκουνάκης, Χάρης Τζιγκουνάκης, Βαλέρια Γκάνα 
Μοντάζ: Γιάννης Σανιώτης 
Η ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων στηρίχτηκε στο έργο του Κωνσταντίνου Γ. Σταλίδη.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Μπαγανάς που γεννήθηκε το 1958 στην Αριδαία και είναι απόγονος του Εδεσσαίου Δημητρίου Ζιάσκα, που άνοιξε το πρώτο βιβλιοπωλείο στην πλατεία της Αριδαίας στις αρχές του 1920, και εργάζεται στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, σας ενημερώνει ότι στο ντοκιμαντέρ "ΕΔΕΣΣΑ 1860-1920" γίνεται και ειδική αναφορά στο Γαρέφι και στους Προμάχους.



Ο σκηνοθέτης η Γιώργος Μπαγανάς στα "Περιξ"της tv100
Μιλώντας  στα "Πέριξ" της ΤV100 για την έρευνα του, που διήρκησε εννέα χρόνια και το υλικό που για πρώτη φορά δημοσιοποιείται με φόντο την Έδεσσα, ο Γιώργος Μπαγανάς, τόνισε ότι εάν δεν ξέρει κανείς τη σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής δεν μπορεί να καταλάβει τίποτε για τη Μακεδονία. "Εάν γνωρίζαμε την ιστορία δεν θα υπήρχε σήμερα ζήτημα Μακεδονικό" σημείωσε ο κ. Μπαγανάς.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.