Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης: Στα χνάρια του Αποστόλου και ο Αραχωβίτης


Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση : 
 «Στα χνάρια του προκατόχου του φαίνεται πως βαδίζει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ακολουθώντας πιστά τα ίδια πολιτικά ατοπήματα και τις ίδιες αστοχίες, που σημάδεψαν την τριετία Αποστόλου.
Σταχυολογώντας τα κυριότερα αποσπάσματα από την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή (νέος κρατικός προϋπολογισμός) και ο πλέον καλόπιστος ακροατής-αναγνώστης οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο κ. Αραχωβίτης δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να επαναλαμβάνει πιστά τα έπεα πτερόεντα του κ. Αποστόλου.
Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εκληφθεί η αναφορά του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί της αύξησης στο 1,1 δις ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου, όταν τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί στον αγροτικό τομέα ούτε μια μεγάλη επένδυση, ούτε ένα μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο ή κάποιο άλλο σημαντικό έργο υποδομής. Πως μπορεί να αναφέρεται σε εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, όταν και ο τελευταίος Έλληνας αγρότης γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι την επενδυτική απραξία που επικρατεί στην ελληνική ύπαιθρο.
Μα και η επανάληψη της γνωστής «καραμέλας» του προκατόχου του ότι, η καθυστέρηση κατά ένα χρόνο στην έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 οφείλεται δήθεν «στις εκατοντάδες παρατηρήσεις της Κομισιόν επί του υποβληθέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση Προγράμματος», με αποτέλεσμα «να φτιαχτεί ένα καινούργιο Πρόγραμμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», αποτελεί πραγματικά κατάντια και συνέχιση της απόκρυψης και αποσιώπησης για το τι πραγματικά συνέβη ολόκληρο το 2015 από την κυβέρνηση και την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες με το μόνο που δεν ασχολούνταν ήταν με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.


Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, μήπως και ο νέος υπουργός σταματήσει να αναμασά την ίδια πολιτική αγυρτεία : Κανένα νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δεν υπήρξε ! Απλά, μετά από 1,5 χρόνο πλήρους αδράνειας και εγκληματικής καθυστέρησης (αποσβολωμένοι από το περιβόητη διαπραγμάτευσης του 2015 με κατεβασμένα τα μολύβια), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδέχθηκε το εγκριθέν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόγραμμα, που δεν είναι άλλο από εκείνο που υπέβαλε η συγκυβέρνηση της Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στις 17 Ιουλίου 2014 επί υπουργίας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις ίδιες ακριβώς δράσεις και προγράμματα και τον ίδιο συνολικό προϋπολογισμό των 6 δις ευρώ, μετά από την αποδοχή από τον προκάτοχό του των παρατηρήσεων της Κομισιόν, οι οποίες είναι λογικό να υπήρχαν όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα Προγράμματα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μοναδικό πράγμα που άλλαξε ήταν ότι, λόγω της απραξίας και της μεγάλης καθυστέρησης στη διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν αναγκαστικές ανακατατάξεις επιμέρους κονδυλίων και ποσό ύψους 1,5 δις ευρώ μεταφέρθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 στο νέο Πρόγραμμα, μειώνοντας κατά τον τρόπο αυτό κατά 25% τα κονδύλια του νέου Προγράμματος και αποστερώντας έτσι σημαντικά κοινοτικά χρήματα για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

Αυτή είναι και μόνο η αλήθεια που και ο νέος υπουργός προσπαθεί επιμελώς να αποκρύψει από τους αγρότες και τον ελληνικό λαό. Μια αλήθεια, που δυστυχώς για εκείνον και την κυβέρνησή του δεν αποκρύπτεται με τίποτα, καθώς καθημερινά χιλιάδες εγκεκριμένοι αγρότες-επενδυτές σε προγράμματα όπως αυτά της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, της αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης, της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων και άλλων βρίσκονται εκτός πληρωμών, καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν και γι αυτό άλλωστε το λόγο εκκρεμούν ακόμα και σήμερα – δύο χρόνια πριν την τυπική λήξη του Προγράμματος – δεκάδες προκηρύξεις μέτρων και προγραμμάτων, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να δώσουν μια νέα ώθηση και πνοή στην ελληνική αγροτική οικονομία και την ύπαιθρο.

Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Αραχωβίτης έφθασε να ξεπερνά τις πολιτικές αλχημείες που προκατόχου του δηλώνοντας ότι, «έχει ενεργοποιηθεί το 83% του Προγράμματος, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί τριάντα μία νέες προκηρύξεις έργων συνολικού ύψους 3,2 δις ευρώ δημοσίας δαπάνης». Και ένα παιδάκι του δημοτικού με απλούς υπολογισμούς θα μπορούσε να καταλάβει ότι δεσμεύοντας το 83% του προϋπολογισμού του Προγράμματος (6 δις ευρώ συνολικό), δηλαδή δεσμεύοντας 4,98 δις ευρώ, απομένουν μόλις 1,02 δις, άρα είναι αδύνατον να γίνουν νέες προκηρύξεις 3,2 δις, εκτός εάν ως δια μαγείας ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ξαφνικά «αυγάτισε» στα 8,8 δις !

Καλύτερα όμως θα ήταν ο νέος υπουργός να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Γιατί, και εάν ακόμα έχει ενεργοποιηθεί το 83% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, είναι γνωστό τοις πάσι ότι στις τσέπες των γεωργών και των κτηνοτρόφων έχουν μπει μόνο τα κονδύλια των λεγόμενων ανειλημμένων υποχρεώσεων, που δεν ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ. Όλα τα άλλα, εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. παραμένουν στα χαρτιά (και στα Ταμεία των Βρυξελλών) και στις εκάστοτε διθυραμβικές ανακοινώσεις του υπουργείου, που επιχειρούν να συσκοτίσουν το τι πραγματικά συμβαίνει στην ύπαιθρο.
Μάλιστα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρόφιμων τόλμησε να αναφερθεί και στους νέους αγρότες, γιατί φαίνεται κανείς στο υπουργείο δεν τον ενημέρωσε πως η προκήρυξη του προγράμματος για την ενίσχυση των νέων αγροτών, με τα 300 εκατ. ευρώ που διασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση επί ηγεσίας μου στο υπουργείο, καθυστέρησε πάνω από δυόμιση χρόνια, ταλαιπωρώντας τους επιλαχόντες νέους γεωργούς, ενώ οι πληρωμές των πρώτων ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς έγιναν και αυτές με μεγάλη καθυστέρηση, στερώντας ρευστότητα από τους ίδιους και την αγορά. Σε αντίθεση με τη δική μας κυβέρνηση που τον Οκτώβριο του 2014 ενέκρινε κανονικούς και επιλαχόντες ταυτόχρονα, πληρώνοντας τους άμεσα το Νοέμβριο του 2014.

Εκείνο που μάλλον δεν είναι άξιο σχολιασμού από την ομιλία του κ. Αραχωβίτη είναι η αναφορά του στις επιδόσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 523,4 εκατ. ευρώ (και όχι 521 εκατ. ευρώ όπως ανέφερε), που η δική μας κυβέρνηση διασφάλισε. Και δεν χρειάζεται σχολιασμός γιατί τη μια στιγμή, όπως ο ίδιος είπε, έχει δήθεν ενεργοποιήσει-δεσμεύσει το 67% του Προγράμματος, δηλαδή τα 349 εκατ. ευρώ και λίγο μετά, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε αυτοδιαψευδόμενος,οι πληρωμές μέχρι τώρα κονδυλίων έχουν φθάσει την τετραετία στα 55 εκατ. ευρώ ! Με άλλα λόγια εδώ και 4 χρόνια το Πρόγραμμα καρκινοβατεί.

Όπως ανάξια λόγο και σχολιασμού είναι και η αναφορά του στο δήθεν μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών κατά 33%. Αφού πρώτα η κυβέρνησή του υπερτριπλασίασε τις αγροτικές ασφαλιστικές εισφορές,  τώρα τις μειώνει κατά το ένα τρίτο και αυτό το βαφτίζει παροχή. Τύφλα να έχει η κουτοπόνηρη πρακτική του Χότζα !

Και τέλος ας καταλάβει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι η κυβερνητική «παροχή» της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος (650 – 500 ευρώ το χρόνο) για τους συνεταιρισμένους αγρότες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς οι αγρότες μας έζησαν και ζουν με :
  - Την αύξηση κατά 50% (από το 12% στο 24%) στο ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα.
 - Την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
- Την εκτίναξη, από το 22% στο 45%, των φορολογικών συντελεστών για το αγροτικό επάγγελμα.
- Την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και την αύξηση, από το 2,2% στο 10%, της εισφοράς αλληλεγγύης.
- Τη φορολόγηση, για πρώτη φορά στα χρονικά, των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, από το πρώτο κιόλας ευρώ.
- Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί που αφού πρόσφατα κρίθηκε αντισυνταγματικός αναγκάστηκε να τον καταργήσει και την αύξηση του φόρου στη μπύρα.
-  Την αύξηση του χρόνου διάρκειας στο φρέσκο αγελαδινό γάλα, που άνοιξε τις πύλες για αθρόες εισαγωγές.
-  Την παράλυση των ελέγχων και των ισοζυγίων στη φέτα, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα.
        Αυτά είναι τα έργα και οι πράξεις για τι οποίες πρέπει να λογοδοτήσει στον αγροτικό κόσμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή ότι έχει απομείνει από αυτήν».

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Αχ κυριε Γιώργο αυτοί κατά το γνωστό τραγούδι η δρόμοι που τραβάνε στο πουθενά μας πάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.