Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σαρακηνοί: Χωριό «πνιγμένο» στο πράσινο, με παράδοση και ιστορικούς ήρωες!


Οι Σαρακηνοί είναι ορεινός οικισμός της Π.Ε. Πέλλας στα δυτικά του Δήμου Αλμωπίας. Παλαιότερα το χωριό ονομάζονταν Σαρακίνοβο και ακόμα παλαιότερα Σαρακίνα. Βρίσκεται στις πλαγιές του Βόρα (Καϊμακτσαλάν), σε απόσταση μόλις 18 χμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Οι Σαρακηνοί (υψόμετρο 570 μ.) βρίσκονται πάνω στο δρόμο που οδηγεί από την Αριδαία στο χιονοδρομικό κέντρο, μέσω Κερασιάς.

Οι Σαρακηνοί χτισμένοι σε υψόμετρο 570 μ. αριθμούν σήμερα περίπου 400 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, παράγοντας κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, ροδάκινα κ.α. 
Οι Σαρακηνοί γειτονεύουν με τα χωριά Όρμα, Μεγαπλάτανος και Πολυκάρπη.
Δίπλα στο χωριό υπάρχει και ο οικισμός «Κάτω Κορυφή», με κατοίκους που ασχολούνται με κεράσια και κτηνοτροφία. 

Η πυκνή βλάστηση, τα χρώματα και αρώματα από τον ορεινό όγκο που περιβάλλει τα δύο χωριά, καθώς και τα μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που παράγουν (κεράσια, μήλα, πατάτες) αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικισμών και ανάσα ζωής για τους επισκέπτες. Τα κεράσια και τα μήλα των Σαρακηνών και της Κορυφής θεωρούνται ποιοτικά τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα.

Στο χωριό υπάρχει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου.
Στο ποδόσφαιρο, στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα αγωνίζεται και διαπρέπει η «Θύελλα Σαρακηνών» που είναι πρώτη στη βαθμολογία της Α1 κατηγορίας.
Κάθε χρόνο, από τον Σύλλογο Διατήρησης και Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σαρακηνών «Αγγελής Γάτσος» πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την ζωή και την δράση του Αγγελή Γάτσου, ώστε  να μπορέσει να διατηρηθεί και να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια ως αναγνώριση του έργου που πρόσφερε στην Επανάσταση ο ήρωας του χωριού  Αγγελής Γάτσος.

Με επιτυχία πραγματοποιείται επίσης κάθε χρόνο (το Μάρτιο), το έθιμο της ΧΕΛΙΔΟΝΑΣ από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου των Σαρακηνών. Τα παιδιά κρατώντας το στολισμένο ξύλινο ομοίωμα της χελιδόνας στα χέρια τους, τραγουδούν τα κάλαντα στα σπίτια του χωριού. Οι κάτοικοι φιλοδωρίζουν τα παιδιά με λεφτά και αβγά. Η χελιδόνα είναι ένα λαϊκό έθιμο που η καταγωγή του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σε μερικές περιοχές της χώρας καλωσορίζουν τη χελιδόνα την 1η Μαρτίου! 
Κορυφή: Το "μπαλκόνι" της Αλμωπίας
Η Κάτω Κορυφή (υψόμετρο 840 μ.) έχει σήμερα 126 κατοίκους. Μικρός οικισμός με το χαρακτηριστικό χρώμα των ορεινών οικισμών, θεωρείται σήμερα το "μπαλκόνι" της Αλμωπίας.
Μικρός οικισμός, τόπος για απόδραση και ξεκούραση, πνιγμένος στα πράσινο, βρίσκεται σε χαρακτηριστική τοποθεσία κάτω από το χιονοδρομικό, με καταπληκτική θέα.

Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαρακηνών (όπου ανήκει και η Κάτω Κορυφή) είναι ο Χρήστος Παππάς.

Ιστορικά στοιχεία
Οι Σαρακηνιώτες (ή Σαρακινιώτες) συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 προσφέροντας πολλούς αγωνιστές στον αγώνα, με πιο σημαντικό, τον οπλαρχηγό Αγγελή Γάτσο. Η καταστολή όμως της επανάστασης στη Μακεδονία οδήγησε στην παρακμή του χωριού. 
Μερικές δεκαετίες αργότερα και ενώ η Βουλγαρική αφύπνιση είχε ολοκληρωθεί, η Βουλγαρική οργάνωση ΕΜΕΟ είχε εδραιωθεί στο χωριό και ο Ελληνισμός του Σαρακίνοβου βρέθηκε σε δεινή θέση. Παρόλ' αυτά, κατά τη Μακεδονική Επανάσταση του 1896, οι κάτοικοι του Σαρακίνοβου, άρπαξαν την ευκαιρία να ξαναδηλώσουν την Ελληνική τους συνείδηση και συμμετείχαν αθρόα στο σώμα των Μακεδόνων Ιωάννη Γεωργαντά και Βασίλειου Οικονόμου, υπαρχηγών του Αθανάσιου Μπρούφα, που εξέγειρε ολόκληρη την περιοχή Αλμωπίας και προκάλεσε πολλές απώλειες στα Οθωμανικά στρατεύματα. Όταν, στις 25 και 26 Ιουλίου του 1896, το σώμα των Ι. Γεωργαντά και Β. Οικονόμου ηττήθηκε μετά από σφοδρή μάχη με Οθωμανικό στράτευμα στο Βλάδοβο (Άγρα), οι Οθωμανικές αρχές εισέβαλαν στους Σαρακηνούς, έκαψαν πολλές οικίες, βασάνισαν τους κατοίκους, βίασαν τις γυναίκες και κρέμασαν τον Έλληνα ιερέα και το δάσκαλο του χωριού. Μετά την καταστολή και αυτής της επανάστασης, οι Βούλγαροι κομιτατζήδες κυριάρχησαν στους Σαρακηνούς, και μόνο μετά την κορύφωση του Μακεδονικού Αγώνα, οι Έλληνες Σαρακηνιώτες μπόρεσαν να οργανωθούν εκ νέου και να αγωνιστούν για την Ελληνική υπόθεση, όπως ο οπλαρχηγός Αλέξανδρος Γιοβάνος. 
Μετά την απελευθέρωση το 1912 και τη Συνθήκη του Νεϊγύ το 1919, που προέβλεπε οικειοθελή ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, 65 εξαρχικές οικογένειες προσέφυγαν στη Βουλγαρία.

Γνωστοί Σαρακηνιώτες

Αγγελής Γάτσος, οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
Πέτρος Γάτσος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
Δημήτριος Γάτσος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αντιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού
Δημήτριος Νίκου, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, συμπολεμιστής και συγγενής του Αγγελή Γάτσου.
Αλέξανδρος Γιοβάνος, Μακεδονομάχος οπλαρχηγός
sarakinoi
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.