Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το ΓΕΛ Αριδαίας στο Χααπαβέσι της Φινλανδίας (φωτο)


Το Γενικό Λύκειο Αριδαίας φιλοξενήθηκε στο Χααπαβέσι της Φινλανδίας για την δεύτερη συνάντηση του προγράμματος Erasmus+-KA2 με τίτλο: «Science around us» και με κωδικό: 2018-1-PL01-KA229-050730. Το πρόγραμμα καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μείωσης του ενδιαφέροντος των μαθητών σε επιστημονικά θέματα, τα οποία βρίσκουν δύσκολα, άχρηστα και βαρετά, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από έρευνες που διενεργούνται μεταξύ των φοιτητών όσο και από εκθέσεις των Υπουργείων Παιδείας. Οι θεματικές ενότητες που θα μας απασχολήσουν κατά τα δύο σχολικά έτη (2018-19 και 2019-20) υλοποίησης του προγράμματος είναι: 1) η σημασία του νερού, 2) γεωλογικά φαινόμενα, 3) πηγές ενέργειας, 4) τα οφέλη και οι κίνδυνοι της πυρηνικής φυσικής, 3) η τεχνολογία.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιελάμβανε αρκετές εκδρομές σε τοπικούς προορισμούς. Οι μέρες ξενάγησης ξεκίνησαν στις 14 Ιανουαρίου στο σχολείο Haapaveden Lukio. Εκεί παρουσιάστηκαν τα σχολεία όλων των χωρών και έγινε η  πρώτη γνωριμία με το φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν έναν αγώνα χόκεϋ στο γήπεδο του σχολείου και τέλος πραγματοποιήθηκε μια ομιλία για την εποχή των παγετώνων.


Την επόμενη μέρα παρουσιάστηκαν οι εργασίες των σχολείων που αφορούσαν θέματα αστρονομίας και αξιοποίησης της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή, και πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ομιλία για το κυνήγι και τα δάση της χώρας. Το μεσημέρι ένα λεωφορείο παρέλαβε μαθητές και καθηγητές από το σχολείο για διάφορες δραστηριότητες στο χιόνι, όπως σκι ή περίπατο. Τέλος όλοι γευμάτισαν σε ένα σαλέ.
Στις 16 Ιανουαρίου ο προορισμός ήταν η Rokua για την εξερεύνηση στο γεωλογικό πάρκο και την παγωμένη λίμνη. Το βράδυ όλοι πήγαν για σάουνα και κολύμπι στο παγωμένο νερό. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τοπικά σνακ από τις χώρες τους και να γνωρίσουν διάφορες γεύσεις.
Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη γειτονική  πόλη Oulu, στο τοπικό τεχνολογικό ερευνητικό κέντρο και στο πανεπιστήμιο, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες τύπωσαν πάνω σε μπρελόκ διάφορα λογότυπα της αρεσκείας τους και τα κράτησαν για αναμνηστικό. Έπειτα είχαν αρκετές ώρες κενές για περιήγηση στην πόλη. Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ένα ηλεκτρολογικό σταθμό και το βράδυ όλοι πήγαν στο αποχαιρετιστήριο γεύμα, όπου έγιναν και οι βραβεύσεις.

Η επόμενη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από 31/3-6/4/2019 στη Μάλτα με τη συμμετοχή 6 μαθητριών και 2 καθηγητριών του σχολείου μας.
gelarf

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.