Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αύξηση κατώτατου μισθού: Αλήθειες και ψέματα


Τις προηγούμενες ημέρες η Κυβέρνηση υλοποίησε μία εκ των κύριων της δεσμεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ταυτόχρονη κατάργηση ενός νοσηρού παραγώγου του ακραιφνούς νεοφιλελευθερισμού, του υποκατώτατου. Η αξία του μέτρου πέρα από εμβληματική είναι και λίαν ουσιαστική, με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται από 1/2/19 κατά 10,9%, από τα 586 στα 650 ευρώ, κάτι που για τους νέους έως 25 ετών, με την κατάργηση του υποκατώτατου των 511 ευρώ, μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 30%. 

Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις και σε όσους έχουν κατοχυρωμένες τριετίες, από τα 645, 703 και 762 ευρώ, στα 715, 780 και 845 ευρώ –για μία, δύο και τρεις τριετίες, αντίστοιχα– όπως και οι αυξήσεις στο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών. Τα ανωτέρω αφορούν περίπου 600.000 εργαζομένους του Ιδιωτικού Τομέα, ταυτόχρονα όμως οι αλλαγές σε 24 επιδόματα τα οποία συνδέονται με το ύψος του κατώτατου μισθού θα οδηγήσουν σχεδόν 280.000 άτομα ακόμη που λαμβάνουν επιδόματα του ΟΑΕΔ, να αντιληφθούν το θετικό αντίκτυπο του μέτρου. Το βασικό επίδομα ανεργίας για μισθωτούς, λόγου χάριν, αυξάνεται από τα 360 στα 400 ευρώ, το μητρότητας από τα 586 στα 650, ενώ το εποχικό διαμορφώνεται, ανάλογα με την ειδικότητα, μεταξύ 508 (από 458) και 1016 (από 916) ευρώ.


Τα οφέλη των ανωτέρω πλέον εμφανή, περισσότερο δε αν αναλογιστούμε πως η τελευταία ουσιαστική αύξηση στον κατώτατο μισθό ήταν προ δεκαετίας, πολύ περισσότερο δε αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τις δραματικές μειώσεις του 2012, 22% στον κατώτατο βασικό μισθό, 32% για νέες και νέους κάτω των 25. Προφανώς, πέραν της αναγκαιότητας μα και του κοινωνικά δίκαιου της ενίσχυσης των χαμηλόμισθων ιδιωτικών υπαλλήλων και των οικογενειών τους, εμφανής θα είναι η τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης με άμεσο θετικό αντίκτυπο σε πληθώρα επαγγελματικών κλάδων. Σε επίπεδο δε μακροοικονομίας, η δράση όλων αυτών αποτιμάται ως ένα επιπλέον αναπτυξιακό μέσο με, συν τοις άλλοις, αντίκρισμα στην αύξηση του ΑΕΠ.

Η παραπάνω όμως κυβερνητική απόφαση έτυχε εντόνων αμφισβητήσεων και πολεμικής. Παραπληροφόρηση, ψηφοθηρία, κραταιά οικονομικά συμφέροντα και αντιλήψεις… Εστιάζω σε τρεις, κατά τη γνώμη μου κύριες, υφιστάμενες μεθοδεύσεις.

Η ΝΔ σε πλήρη, για μία φορά ακόμη, ταύτιση με εθνικιστικές φωνές, βάφτισε το μέτρο και ως μία απόπειρα αντιστάθμισης των «αρνητικών» επιπτώσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ατυχής βέβαια η όποια απόπειρα συμψηφισμού. Περί του λόγου το αληθές, καθαρά ενδεικτικά θέτω κάποια ερωτήματα. Αποτελούσε η αύξηση του κατώτατου μισθού δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ πριν το Γενάρη του ’15; Υπήρχε σχεδιασμός για κατάθεση σ/ν για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη του ’15; Δεσμεύτηκε η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, για την το κατά συντομότερο δυνατόν αύξησή του το Δεκέμβρη του ’17; Η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρχε όλες αυτές τις χρονικές στιγμές;

Έντονη επίσης η αμφισβήτηση του οφέλους του μέτρου λόγω της προσυμφωνηθείσας μείωσης του αφορολογήτου το ’20. Εύλογοι οι προβληματισμοί, σε κάθε περίπτωση όμως, και μέχρι το τέλος του παρόντος έτους, δεν υφίσταται ουδεμία μείωση αφορολόγητου, με τους 880,000 επωφελούμενους να βλέπουν από τον επόμενο μήνα αύξηση στα εισοδήματά τους. Ταυτόχρονα όμως, οι διαδίδοντες ψευδείς πληροφορίες καλό είναι να επισκεφτούν ένα λογιστή! Η αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2019 είναι 10.9%, η εφαρμογή δε της μείωσης του αφορολόγητου, με βάση το ν. 4472/17, περιορίζει, με πρόχειρους φοροτεχνικούς υπολογισμούς και για άγαμο μισθωτό χωρίς προστατευόμενα τέκνα, την αύξηση περίπου κατά το ήμισυ. Για όλες δε τις άλλες περιπτώσεις, όπως και για τον υποκατώτατο, η επίδραση είναι από αισθητά μικρότερη έως και μηδενική. Η συγκεκριμένη συζήτηση βέβαια λαμβάνει χώρα στην περίπτωση που το καθεστώς του αφορολογήτου παραμείνει αμετάβλητο. Όταν κάποιος, ειδικά η ΝΔ, προβαίνει σε όποιους –έστω και λανθασμένους υπολογισμούς– προφανώς θεωρεί πως η κατάσταση θα μείνει ως έχει. Δεδομένης μάλιστα της πεποίθησης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, έμμεσα μας ενημερώνουν πως δε σκοπεύουν να διαπραγματευτούν την όποια βελτιωτική κίνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το διαπραγματευτεί όμως! Τα συνεχώς ελπιδοφόρα μηνύματα από τη μακροοικονομία το επιτρέπουν! «Λόγια του αέρα» θα μπορούσε να πει κάποιος. Ένα παράδειγμα αρκεί ως απάντηση, η μη περικοπή των συντάξεων από 1/1/19.

Ο τρίτος προβληματισμός σχετίζεται με ένα τυχόν αρνητικό αντίκτυπο του μέτρου στις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση στην ίδια την οικονομία. Σαφώς θα υπάρξει μία μικρή επιβάρυνση σε μερίδα εργοδοτών, λαμβανόμενων όμως υπόψη της συσχέτισης κόστους μισθοδοσίας και κόστους λειτουργίας μίας επιχείρησης μα και της αύξησης της καταναλωτικής δύναμης 880,000 εργαζομένων και των οικογενειών τους, τα μηνύματα μόνο αρνητικά δε μπορεί να είναι. Δυστυχώς, ό,τι άλλο διακινείται βασίζεται σε μονεταριστικά μοντέλα εμπνεύσεως Friedman και λοιπών, κυοφορείται από τον ακραιφνή νεοφιλελευθερισμό και τους ντόπιους εκφραστές του. Μία ουσιαστική και τεκμηριωμένη μακροοικονομική προσέγγιση είναι εφικτή, κάτι τέτοιο όμως δυνητικά θα κουράσει το μέσο αναγνώστη. Αυτό που πρέπει όμως να τονιστεί είναι ότι η όποια σχετική επιχειρηματολογία κατά του μέτρου, ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυτήν κατά της ύπαρξης του ίδιου του κατώτατου μισθού.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η Κυβέρνηση υλοποίησε, έστω μερικώς αλλά κατά το μέτρο του εφικτού, μία από τις βασικές της δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό. Σίγουρα απέχουμε ακόμη από το στόχο των 751 ευρώ/μήνα, το πρώτο σημαντικό βήμα όμως έγινε. Αυτό σε άμεση συνέργεια με σειρά άλλων μέτρων/γεγονότων, όπως την επιτυχημένη έξοδο μας στις Αγορές, αποδεικνύουν ή θα αποδείξουν λίαν συντόμως, την επιστροφή της χώρας μας και της Κοινωνίας στην «κανονικότητα». Ο Λαός μας έχει υποστεί πολλά, ήρθε πλέον η ώρα να ανταμειφθούν η υπομονή και επιμονή του, να αναγνωριστούν έμπρακτα οι αγώνες και θυσίες του για ένα καλύτερο Αύριο, για το Αύριο που αρμόζει σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας. 

Κώστας Μπαλτζής

Συντονιστής Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών – Δ. Πέλλας
Συντονιστής Θεματικής Ομάδας ΚΑΛΟ & Ανάπτυξης, Τμ. Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Κεντρικής Μακεδονίας

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

16 comments:

  1. Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΗΤΑΝ 586 ΜΕΙΚΤΑ Η 492 ΚΑΘΑΡΑ.ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΕΙ ΣΤΑ 650 ΜΕΙΚΤΑ Η 546 ΚΑΘΑΡΑ.ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΗΛΑΔΗ 54 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ 8,636 ΣΤΑ 5,681.
    ΕΤΣΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 50ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ.
    ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ, Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο κόπηκαν οι συντάξεις άλλο τόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο .Πάρτε το χαμπάρι αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να μείνει γιατί έτσι θέλει ο λαός.

      Διαγραφή
    2. 1.33 για τις συντάξεις πουλήσατε την μακεδονια για το αφορολόγητο τι; όλα τα έχετε ξεπουλήσει τι εχει μείνει ;

      Διαγραφή
    3. Προς2:20 Αν πουλήσουμε εσένα ; Αλλά μπακίρι φαίνεσαι!!!

      Διαγραφή
    4. Καλύτερα μπακίρι παρά φελλός ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ !!!

      Διαγραφή
    5. Εντάξη Μπακίρι , αλλά πρέπει να βρούμε αγοραστή;;;;;;

      Διαγραφή
    6. Φελλό λένε κάποιον που δεν έχει εγκέφαλο άρα Όταν δεν δουλεύει το κεφάλι Όχι αγοραστή δεν θα βρεις αλλά και τα βασικά τα κάνεις με δυσκολία...κατάλαβες ουγκ!

      Διαγραφή
    7. Από το ουγκ κατάλαβα.Στο υπόγειο!!!

      Διαγραφή
    8. ΤΟ ΟΥΓΚ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΕ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΟΥ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ

      Διαγραφή
    9. Ποιό επίπεδο βρε ινδιάνοι , με ουγκ και κραυγές συνεννοείστε!!!

      Διαγραφή
    10. ΣΕ ΠΟΝΕΣΕ ΤΟ ΟΥΓΚ μίλησα στην μητρική σου! είδες πως τα φέρνει ο καιρός ένα με τους χ.α γίνατε. Εσυ φυσικά δεν το έχεις καταλάβει!!! εκεί κολλάει το φελλός!

      Διαγραφή
    11. Σε συμβουλεύω να ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ γιατι αν ξαναεκλεγεί θα ασχολήσαι με αυτόν για να έχεις λόγο ύπαρξης!!!Τώρα θα πιώ λίγο νερό της φωτιάς ερυθρόδερμε για να χαλαρώσω επειδή άρχισα να σε βαριέμαι!!!

      Διαγραφή
    12. Αν.....ξαναεκλεγει...😀😀..το άλλο με το τοτο το ξέρεις ;

      Διαγραφή
  2. Αν δεν τα έδινε το αφορολογητο δεν θα μειωνόταν.σε λίγο θα μας πείτε οτι κακώς έπραξε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το τελικό καθαρό ετήσιο εισόδημα θα δείξει πόσο είναι η .αύξηση για αυτούς και πόσο είναι των υπολοιπων.Αλλλα αυτά είναι ψίχουλα για τη Μέρκελ που μας επισκέφτηκε τις τελευταίες μέρες τζάμπα το αγόρασε το οικοπεδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι η νέα δημοκρατία θα μειώσει τον κατώτατο μισθό και θα επαναφέρει τον υποκατωτατο για να αποκαταστήσει τους φίλους της εμπόρους,βιοτεχνες και βιομηχανους. Μπράβο και στο ΚΚΕ που ταυτίζεται με τη ΝΔ . Ο κόσμος ξύπνησε. Τα στομαχστ δε γεμίζουν με εθνικισμούς και ιδεολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.