Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εγκρίθηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια


Με 81 έδρες, μία περισσότερη από ό,τι απαιτούνταν, ο Ζόραν Ζάεφ ολοκλήρωσε την συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Εγκρίθηκε οριστικά από την Βουλή των Σκοπίων η αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία, μεταξύ άλλων, ορίζει πως η γειτονική χώρα μετονομάζεται σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Υπέρ των τεσσάρων τροπολογιών ψήφισαν 81 από τους 120 βουλευτές, καθώς μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε και ξεπέρασε την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Οι τροπολογίες αφορούν την αλλαγή του ονόματος, την μέριμνα για την διασπορά, το απαράβατο των συνόρων με τις γειτονικές χώρες, και την ανασύνταξη του προοιμίου του Συντάγματος. Σε πρώτη φάση η ελληνική κυβέρνηση έχει διαρρεύσει πως δέχεται τις διατυπώσεις που προώθησε ο κ. Ζάεφ, αν και τα ακριβή κείμενα θα κοινοποιηθούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Η υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από τα Σκόπια σημαίνει πως η ευθύνη για την επίλυση του Μακεδονικού βρίσκεται πλέον στην ελληνική Βουλή, η οποία πρέπει να ψηφίσει άμεσα επί της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως προτίθεται να καταθέσει την συμφωνία προς κύρωση στο κοινοβούλιο εντός του Ιανουαρίου, περίπου δέκα ημέρες αφότου η Αθήνα λάβει την επίσημη ενημέρωση από τα Σκόπια για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε ξεχωριστή ψηφοφορία, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα τεθεί το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO.

Η σημερινή ψηφοφορία στα Σκόπια άρχισε αφότου ο κ. Ζάεφ «κλείδωσε» την στήριξη του μικρού κόμματος BESA της αλβανικής μειονότητας αλλά και οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών που αποσχίστηκαν από την εθνικιστική αντιπολίτευση το περασμένο φθινόπωρο, αφότου στήριξαν την έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ως αντάλλαγμα ο κ. Ζάεφ δέχτηκε να προσφέρει εγγυήσεις για τον πολύ-εθνικό χαρακτήρα της ΠΓΔΜ, ώστε να προστατευθεί η ταυτότητα των αλβανόφωνων και των υπόλοιπων μειονοτήτων.

Λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια η κυβέρνηση Ζάεφ ανακοίνωσε με την οποία συγχαίρει τους πολίτες και τους βουλευτές για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στην ανακοίνωση η σκοπιανή κυβέρνηση επισημαίνει πως η ευθυγράμμιση με την συμφωνία των Πρεσπών ήταν προαπαιτούμενο για την είσοδο της βαλκανικής χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα Σκόπια υπογραμμίζουν πως η συμφωνία εγγυάται αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ενώ η ιθαγένεια θα ορίζεται ως «Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

19 comments:

  1. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
    ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ
    ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΝΤΟΡΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΗΦΑΚΑ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΠΑΝΩ ΠΑΡΑΧΩΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΕΝΤΡΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΝ ΟΔΙΚΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
    ΣΗΜ. ΤΟΣΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΝΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ.
    ΤΟ ΟΞΥΜΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΛΤΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΗΜΣΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ/ΕΣ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΧΥΘΗΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ήρθε η ώρα όχι μόνο για τον Σηφάκη και την Τζάκρη αλλά και για τον Καρασμάνη, και γενικά όλους τους βουλευτάδες της Πέλλας να πάρουν θέση.Και μην προσπαθούν κα΄ποιοι να κρυφτούν γιατί ο λαός της Πέλλας παρακολούθησε την μέχρι τώρα θέση τους στο θέμα που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κρυστάλλινη.
      Καρέκλα λοιπόν ή πατρίδα;

      Διαγραφή
    2. Ο Κούλης δίνει το όνομα αλλα όχι γλώσσα και εθνότητα; Ας το πει καθαρά.Τι λένε οι ψηφοφόροι του;;;;;;;;;;;Ο Συριζα τουλάχιστον είναι ξεκάθαρος οι νεοδημοκράτες συμφωνούν;;;;;;;;;

      Διαγραφή
    3. Μην σολαρετε αλλο οι παραπανω, ολοι σας καταλαβαν.. Θελετε να μεινει το αστρο της Βεργινας στη σημαια τους, το "Δημοκρατια της Μακεδονιας" ονομα τους και τα αγαλματα του Μεγ.Αλεξανδρου στη θεση τους...
      Ναι, σουπερελληναρες α να μου χαθειτε...
      Γεματοι μισος..
      Η ειστε απο αυτους που τα παιρνουν απο ΚΥΠ κλπ και προφανως δεν θελετε να λυθει γιατι θα χασετε το χαρτζιλικι σας...
      Πατριωτικη σταση ειναι μονο η λυση του εθνικου θεματος με την συμφωνια που εγινε

      Διαγραφή
  2. Μπράβο στο Ζαεφ. Τώρα υπάρχει μονο μια Μακεδονία και είναι Ελλάδα.Τα ανοιχτά μυαλά προχωρούν μπροστά με ειρήνη, φιλια και ανάπτυξη για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι τόσο ανοιχτά σαν τα δικά σου από το πολύ ρεύμα και την χαμηλή θερμοκρασία υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την δυνατότητα λειτουργίας του.
      Όπως λέμε: Τα μυαλά του πήρανε αέρα

      Διαγραφή
  3. Ετσι είναι..μην ταυτιζετε την εθνική θεση Μ αυτή του Ιβάνωφ και των εθνικιστών της Βόρειας Μακεδονιας..μονο με ειρήνη και συνεργασία έρχεται η ανάπτυξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλάκα κάνεις και εσύ ποια ανάπτυξη με ποιους με αυτούς που θέλουν για πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη έτσι σας λένε στον σύριζα ειρήνη και ανάπτυξη έρχεται από το να είσαι δυνατός και όχι στα τέσσερα

      Διαγραφή
  4. Η ανάπτυξη έρχεται με ειρήνη, συνεργασία κοινά συμφέροντα, και κλιμα εμπιστοσύνης..το λέει η απλή λογική ..με συλλαλητήρια και συναυλίες δε λύθηκε κανένα εθνικο μας πρόβλημα.. και μια απλή ερώτηση,οτα ο θείος Καραμανλής μας εβαλε στην Ευρώπη είχε κάνει δημοψήφισμα; Η είχε τη σύνεση του τοτε ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ; Όχι βέβαια και η ιστορία τον δικαίωσε..οι μεγάλοι ηγέτες βλέπουν μπροστά και ο Τσίπρας θα δικαιωθεί από την Ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλεος που θα μας πεις τον τσιπρα μεγάλο ηγέτη τη άλλο θα γράψετε εκεί στα γραφεία του σύριζα

      Διαγραφή
    2. Τίποτα άλλο έχετε να μας πείτε από τα γραφεία του σύριζα παλιώσε το παραμύθι σας

      Διαγραφή
  5. Εκεί στην Βόρεια πλέον Μακεδονία 81 και εδώ 152 και να καίει!!!!και σε όποιον γουστάρει.... Μπροστά πάει η Ευρώπη του Καραμανλή και του Τσίπρα!!! Μείνετε στα συλλαλητήρια και με κομπολόι στον φραπέ σας!!!! Κυφήνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή δεν είχαμε η δεν έχουμε ανάπτυξη διότι δεν είχαν τα Σκόπια λύσει το πρόβλημα τους στο ονοματολογικο...ρε πάτε καλά ,, έχετε ξεπεράσει κάθε όριο ηλιθιότητας...ειρήνη και ανάπτυξη ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΕΞΩ ΠΕΤΥΧΕ. ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και τον ΠΑΟΚ μόνιμα πρωταθλητή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.