Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο των Τοπικών Κοινοταρχών στη νέα εποχή

"Με τον Κλεισθένη δεν δεσμεύονται για τίποτα απέναντι σε κανέναν"

Δεν είναι λίγοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες (και μάλιστα πολλοί από αυτούς με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, όπως π.χ. ο επί 20 έτη δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος) που εκφράζουν σοβαρούς προβληματισμούς για τον ρόλο των Τοπικών Κοινοταρχών στη νέα εποχή και αδυνατούν να αντιληφθούν τη σκοπιμότητα της τρίτης κάλπης για τις κοινότητες.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα οι υποψήφιοι από τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες κατέβαιναν με το ψηφοδέλτιο κάποιας παράταξης. Με τον «Κλεισθένη», στις Τοπικές Κοινότητες οι υποψήφιοι έχουν την ευχέρεια να κατεβάζουν χωριστά ψηφοδέλτια, αποκομμένα από το κεντρικό συνδυασμό των παρατάξεων σε επίπεδο δήμου.
Κάποιοι από τους προβληματισμούς- ενστάσεις που εκφράζονται είναι οι εξής:


Από τη στιγμή που οι τοπικοί υποψήφιοι θα είναι ανεξάρτητοι και αποκομμένοι από τα κεντρικά ψηφοδέλτια, δεν θα έχουν να προσφέρουν κανένα εχέγγυο απέναντι στους πολίτες που τους ψηφίζουν. Διότι, προκύπτουν το εύλογα ερωτήματα: «Σε τι θα δεσμευθούν αυτοί που δεν μπορούν να διαχειρισθούν χρήματα, αφού το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίζει τί θα επενδυθεί και που; Το μόνο που μπορούν να αποφασίσουν και να διαχειρισθούν είναι η ΣΑΤΑ, η οποία είναι από 3.000-10.000 ευρώ για τον μεγαλύτερο οικισμό, τον χρόνο. Αυτά δεν είναι χρήματα που μπορούν να επηρεάσουν.
Απέναντι σε τι θα δεσμευθούν λοιπόν στους πολίτες, καθώς με το νέο σύστημα δεν θα έχουν κανέναν λόγο στο σχεδιασμό και την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος του δήμου;
Μέχρι σήμερα, κάθε τοπικός συνδυασμός ακολουθούσε το κεντρικό ψηφοδέλτιο, που διαφοροποιούνταν στο πρόγραμμά του ανά Τοπική Κοινότητα και αυτοί που εκλέγονταν είχαν δεσμευθεί με το πρόγραμμα της παράταξης. Τώρα δεν δεσμεύονται για τίποτα.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος:
«Δεν μπορώ να καταλάβω τον στόχο της διαδικασίας. Μόνο προβλήματα θα δημιουργηθούν. Ούτε η διαφάνεια εξυπηρετείται. Διότι οι συνεννοήσεις για το ποιος τελικά θα βγει πρόεδρος, θα γίνονται κάτω από το τραπέζι. Πιστεύω ότι θα βγαίνουν πρόεδροι με χρήματα. Θα υπάρχει αλισβερίσι οικονομικό. Καμία σύγκλιση δεν υπάρχει. Είναι χειρότερα από ποτέ. Μαζεύονται στα καφενεία και κάνουν συνδυασμούς. Οι συγκλίσεις γίνονται με βάση προγραμματικές συμφωνίες, που δεν υπάρχουν.
Απεναντίας, πιστεύω ότι το νέο σύστημα ενθαρρύνει, προεκλογικά, τις αποκλίσεις. Μετά τις εκλογές δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει.»

Σχετικά με τον ορισμό των Αντιδημάρχων: 

«Ο νόμος λέει ότι ο Δήμαρχος ορίζει Αντιδημάρχους και από άλλες παρατάξεις. Αυτό θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Διότι κανένας από την παράταξη δεν δέχεται να μπει αντιδήμαρχος από άλλη παράταξη.
Εάν δεν σκύψουν να δουν ένα-ένα τα προβλήματα - ξεκινώντας από το πιο απλό που είναι το τι θα γίνει την ημέρα των εκλογών με τέσσερεις κάλπες, το χρόνο που θα χρειασθεί και πως θα βγουν τα αποτελέσματα και φθάνοντας μέχρι τις δυσλειτουργίες που θα οδηγήσουν σε αδιαφανείς διαδικασίες -  εγκαίρως, θα έχουμε σοβαρά ζητήματα», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
Άσχετα με τον κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τον Δήμαρχο Θέρμης, τα παραπάνω ερωτήματα παραμένουν και προβληματίζουν…

Ο Καλλικράτειος

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 σχόλια:

 1. Θα πάμε να ψηφίσουμε και δεν θα ξέρουμε ακόμη τί να κάνουμε. Εάν φτάσουμε στο σημείο να δινονδίν χρήματα κάτω από το τραπέζι για να βγεις πρόεδρος τοπικού.... χέσε μέσα. Το κάνουν οι δήμαρχοι να το κάνει και οι τελευταία τρύπα του ζουρνά;;;;; Έτσι ενισχύουν τις κλικες, τις συνομοσιες και φυσικά σε όλο της το μεγαλείο την δωροδοκία. Πολύ μα@@@@@ας όποιος το σκέφθηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Κλεισθένης είναι γέννημα θρέμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί ξέρουν από συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Αυτούς ψήφισε ο ελληνικός λαός ας τους λουστεί τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τον Κλεισθένη το αποδεχθηκαν όλοι ΑΣΤΟΙΧΕΙΟΤΕ.Μονο να βρίζεις το Συριζα , οτι να ναι.

   Διαγραφή
  2. Από που προκύπτει ότι αποδέχονται όλοι τις αλλαγές που ψήφισε μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ;

   Διαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…