Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στον αέρα οι ασφαλισμένοι για την αγορά γυαλιών


Μόνο από καταστήματα οπτικών τα οποία έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν με τη νέα χρονιά οι ασφαλισμένοι να αποζημιώνονται για τα γυαλιά ή τους φακούς οράσεως που δικαιούνται, όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος. Η ίδια όμως προειδοποιεί πως από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα βρεθούν στον... αέρα σε ότι αφορά την κάλυψή τους για αγορά γυαλιών οράσεως και άλλων οπτικών ειδών, αφού οι οπτικοί που έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό ανέρχονται μόλις σε έξι πανελλαδικώς. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για χάος στην αγορά, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους των οπτικών, η νέα διαδικασία για τη χορήγηση και την αποζημίωση των οπτικών ειδών, με βεβαίωση πληρωμής (voucher), έχει μείνει στα χαρτιά, καθώς ο  ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προχώρησαν τον Αύγουστο του 2018 στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής χωρίς να προηγηθεί τελική συμφωνία με τους οπτικούς και τους οπτομέτρες.


Η Ομοσπονδία συμπληρώνει πως όποιος οπτικός συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλό υποχρεωτικό "κούρεμα" των χρημάτων του, μέσω της εφαρμογής του claw back και του rebate (υποχρεωτικές επιστροφές για να καλυφθούν οι επιπλέον δαπάνες και υποχρεωτικές εκπτώσεις αντίστοιχα), χωρίς να ξέρει καν το ποσό που τελικά θα εισπράξει από τα 100 ευρώ της κάθε συνταγής, όπως συμβαίνει διαρκώς σε όλες τις κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων που δέχθηκαν ανάλογες συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται πως με τη νέα διαδικασία, ο δικαιούχος δεν επιβαρύνεται με τη δαπάνη αποζημίωσης (ανώτατο ποσό αποζημίωσης είναι 100 ευρώ) και καταργείται η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, ο ασφαλισμένους επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο, ο οποίος εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνει τη βεβαίωση πληρωμής. Στη συνέχεια προσκομίζοντας τη γνωμάτευση σε ένα κατάστημα οπτικών λαμβάνει τα γυαλιά της επιλογή του και πληρώνει, αντί χρηματικού αντιτίμου, με τη βεβαίωση πληρωμής, μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Οι οπτικοί εμμένουν στις θέσεις τους και αρνούνται να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται με τους υπόλοιπους παρόχους.  Στη μέση ωστόσο βρίσκονται οι ασφαλισμένοι που δεν γνωρίζουν αν θα αποζημιωθούν τελικά για την αγορά τους. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος από την πλευρά της πάντως ζητά την άμεση κατάργηση του voucher και την επαναφορά του προηγούμενου τρόπου πληρωμής, ενώ δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να αλλάξει το νέο σύστημα. 

capital.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.