Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης: Εφτά μήνες χωρίς αποζημιώσεις οι κερασοπαραγωγοί


"Διαρροές" που προκαλούν φόβους για "τα χειρότερα" και αποκλεισμένοι από τα "de minimis" για το εμπάργκο!

Σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει τον τελευταίο καιρό οι κερασοκαλλιεργητές μας. Επτά μήνες έχουν περάσει από τις σφοδρές βροχοπτώσεις Ιουνίου και Ιουλίου, και ούτε ένας από τους πληγέντες και για καμιά ποικιλία δεν έχει δει, όχι μόνον έστω ένα ευρώ αποζημίωσης, αλλά ούτε τα εκτιμητήρια για τις τεράστιες ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους!

Παρά τις κατευθυνόμενες αόριστες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι «θα πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα», έχουν αφεθεί ¨ξεκρέμαστοι¨, χωρίς τα αναγκαία χρήματα για να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, στερούμενοι ακόμη και τη δυνατότητα επιβίωσης των οικογένειών τους.

Η αγωνία τους για το «τι μέλλει γενέσθαι», επιτείνεται ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες για τους παραγωγούς του ¨τραγανού¨ και του ¨μπακιρτζέϊκου¨ κερασιού, με ύποπτες ¨διαρροές προς τα έξω¨ από πλευράς ΕΛΓΑ: Πρώτον ότι τα παραδοσιακά και διεθνώς φημισμένα ¨τραγανά¨ κεράσια δε θα αποζημιωθούν με την Α΄ κατηγορία για την οποία οι καλλιεργητές έχουν πληρώσει το υψηλότερο ασφάλιστρο, αλλά θα ενταχθούν αυθαίρετα και παράνομα για αποζημίωση – αν και όταν καταβληθεί – στην Γ΄, δηλαδή στη χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης! Και, δεύτερον, ότι τα ¨μπακιρτζέϊκα¨ κεράσια – μια ποικιλία από τις καλύτερες και επίσης παλαιά, θα θεωρηθούν ως… μη εμπορεύσιμα!


ΕΠΕΙΔΗ, η απαράδεκτη όσο και περίεργη καθυστέρηση στα πορίσματα των εκτιμήσεων και των όποιων αποζημιώσεων, σε συνδυασμό με τις  επίμονες και μη διαψευδόμενες ¨διαρροές¨, όπως είναι φυσικό, έχουν προκαλέσει στο σύνολο των κερασοπαραγωγών μας πολύ μεγάλη αναστάτωση και εύλογους φόβους ότι μεθοδεύεται είτε η αποζημίωσή τους με ¨ψίχουλα¨, είτε ακόμη και ο αποκλεισμός ποικιλιών από οποιαδήποτε αποζημίωση…

ΕΠΕΙΔΗ, ακόμη και τις ποσότητες που πρόλαβαν να συγκομίσουν  πριν τις καταστροφικές βροχές, δεν κατάφεραν να την διαθέσουν παρά σε τιμές εξευτελιστικές που δεν κάλυπτε ούτε τις καλλιεργητικές δαπάνες,  με συνέπεια τη δεινή οικονομική κατάσταση των ίδιων  αλλά και τοπικών κοινωνιών σε πολλές από τις οποίες το κεράσι αποτελεί μονοκαλλιέργεια …

ΕΠΕΙΔΗ, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Ερωτών είχε καταθέσει και αναφορά με το αίτημα του Συνεταιρισμού «ΑΓΡΑΣ» για καταβολή αποζημιώσεων “de minimis” λόγω εμπάργκο, αλλά ο τότε Υπουργός κ. Αποστόλου είχε απαντήσει ότι ¨χρήματα από αυτό το Πρόγραμμα δεν υπάρχουν πλέον¨…

ΕΠΕΙΔΗ, ο τότε Υπουργός ενέπαιξε τους κερασοπαραγωγούς, δεδομένου ότι ταυτόχρονα μέσα στο 2018, έδωσε αποζημιώσεις “de minimis” – και πολύ καλώς έπραξε – σε κτηνοτρόφους, ροδακινοπαραγωγούς, καπνοπαραγωγούς κλπ, ακόμη και σε επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, αλλά… ¨τα κονδύλια είχαν εξαντληθεί¨ για τους κερασοκαλλιεργητές…ενώ είχε αποδεχτεί ότι έχει χαθεί η μεγάλη αγορά της Ρωσίας που, μέχρι το 2013-14, απορροφούσε σημαντικότατο μέρος της παραγωγής…

ΕΠΕΙΔΗ, τώρα ξεκίνησε η νέα τριετία του : “de minimis” με τα εκατόν εννέα (109) εκατομμύρια για την τριετία 2019, 2020 και 2021, συνεπώς το ψευδές ¨επιχείρημα¨ της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου ότι «χρήματα δεν υπάρχουν» ουδείς μπορεί σήμερα να το επικαλεστεί…

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός

•        Αν θα δώσει εντολή για τάχιστη ολοκλήρωση των διαδικασιών – αποστολή εκτιμητηρίων και άμεση καταβολή αντικειμενικών και πλήρων αποζημιώσεων στους βαρύτατα πληγέντες κερασοπαραγωγούς που εδώ και επτά μήνες κυριολεκτικώς πένονται στο σύνολό τους.

•        Αν τώρα που μόλις ξεκίνησε το νέο τριετές Πρόγραμμα “de minimis”, προτίθεται να αποζημιώσει τους κερασοκαλλιεργητές για τις τεράστιες και συσσωρευμένες ζημιές που έχουν υποστεί και πέρσι και πρόπερσι και το 2016 και το 2015 από το ρώσικο εμπάργκο που έχει καταβαραθρώσει τις εξαγωγές, και έχει μειώσει δραματικά τις δυνατότητες διάθεσης της παραγωγής τους, συμπιέζοντας σε εξευτελιστικά επίπεδα τις τιμές.

•        Αν είναι βάσιμες οι επίμονες ¨διαρροές¨ που φέρουν τον ΕΛΓΑ να μεθοδεύει την αποζημίωση των παραγωγών του φημισμένου ¨τραγανού¨ κερασιού στην Γ’ ασφαλιστική κατηγορία – κάτι που εκτός από ανεπίτρεπτη καταστρατήγηση του Κανονισμού του Οργανισμού, συνεπάγεται: α) την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση για τους κατεστραμμένους καλλιεργητές και, β) Την απαξίωση τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς του φημισμένου ¨τραγανού¨, που είναι η ποικιλία -  ¨ναυαρχίδα¨ της παραγωγής μας.

Και αν η ίδια ή και χειρότερη μεθόδευση επιχειρείται με την επίσης σημαντική ποικιλία ¨μπακιρτζέϊκα¨, προοιωνίζοντας τα ¨ακόμη χειρότερα¨ για το σύνολο των κερασοπαραγωγών μας.

Ο ΕΡΩΤΩΝ Βουλευτής
Γιώργος Καρασμάνης

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

11 comments:

  1. Πολύ ζόρι ρε Καρασμάνη για τα κεράσια μακαρι να εδειχνες τόσο ζήλο και για τα βερίκοκα που δεν τα βαζουν πουθενά,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΒΡΟΧΟΠΤΏΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΟΔΆΚΙΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΛΕΓΑΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑ ΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που να σε φτάσουν ρε καρασμανη.ΕΣΥ πληρωνες αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν ήταν Κυβέρνηση τοσο καημό και αγώνα δεν είχε για τα κεράσια.Μας έπεισες Καρασμανη... Εκ του ασφαλούς ωρυεσαι... Τζάμπα μαγκας σε μαθαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έδινε αγώνες για τα κεράσια; Τις ξέχασες τις αποζημιώσεις για την ακαρπία; Τα σημερινά κολλητάρια σου που κυβερνάνε μας έχουν γραμμένους!

      Διαγραφή
  5. Όλα για την γεωργία υπάρχει και η κτηνοτροφία που δεν μιλάει κανείς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΘΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΤΕ. ΤΩΡΑ ΤΟ 70% ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΝΩ ΠΛΗΡΩΣΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπλεξαμε με ψευτες ακομη τιποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mono stous skopianous den lene psemata tis ipograes tous vazoun prin tin ora tous

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.