Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Ενέκρινε ο Υπουργός Δικαιοσύνης την προτεινόμενη από την βουλευτή τροπολογία για την επίλυση του ζητήματος της Ο.Π. "Αθηνά"


Συνεργασία είχαν σήμερα 21-1-2019 η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου με θέμα την τροπολογία που προτείνει η βουλευτής για την επίλυση του ζητήματος της Ο.Π. Αθηνά.
Η προτεινόμενη τροπολογία, την οποία ενέκρινε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, έχει ως εξής:

Αιτιολογική Έκθεση

Τα τελευταία έτη έχουν ανακύψει σημαντικά ζητήματα σε σχέση με την ευθύνη των μελών των αστικών εταιριών για χρέη στο Δημόσιο. Ειδικότερα εμφανίζεται το φαινόμενο αστικές εταιρίες με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μελών, η μεγάλη πλειοψηφία του οποίου δεν έχει οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις διοίκησης και διαχείρισης της εταιρίας, να οφείλουν ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο λόγω παραλείψεων των μελών που άσκησαν την διοίκηση της εταιρίας. Σε μια τέτοια περίπτωση η θέσπιση συστήματος προσωπικής ευθύνης και για τα μέλη εκείνα που δεν άσκησαν καθήκοντα διοίκησης και διαχείρισης βαίνει προφανώς πέραν του αναγκαίου μέτρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου.

Ενόψει αυτού προτείνεται


Στο άρθ. 50 του Ν. 4174/2013, προστίθεται παράγραφος ως εξής:

«Ειδικά για αστικές εταιρίες, δεν ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή φόρων ή προστίμων, τα μέλη εκείνα που δεν άσκησαν καθήκοντα διοίκησης ή διαχείρισης της εταιρίας.
Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και στις εκκρεμούσες ενώπιον της φορολογικής διοίκησης, των Δικαστηρίων και του ΣτΕ υποθέσεις».   
…………………………………………………………………………………………………
«Ειδικά για ομάδες παραγωγών, που λειτούργησαν ή λειτουργούν ως αστικές εταιρίες, δεν ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή των φόρων και των προστίμων τα μέλη εκείνα που δεν άσκησαν καθήκοντα διοίκησης ή διαχείρισης.  
Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και στις εκκρεμούσες ενώπιον της φορολογικής διοίκησης, των Δικαστηρίων και του ΣτΕ υποθέσεις».

Η τροπολογία συνιστά παρέμβαση στο άρθρο 50 του Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας - ΚΦΔ) και είναι σύμφωνη με την πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία ένα σύστημα αντικειμενικής, αλληλέγγυας και εις ολόκληρον ευθύνης τρίτου προσώπου για απόδοση ΦΠΑ βαίνει πέραν του αναγκαίου ορίου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας. 

Η νομολογία αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το καθεστώς αντικειμενικής ευθύνης που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και υπερισχύει  του εθνικού δικαίου δεδομένου ότι το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπέρτερης νομικής ισχύος.
Ως εκ τούτου η προτεινόμενη τροπολογία συνιστά και αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. 

Για το λόγο αυτό, κατόπιν συνεννοήσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μ. Καλογήρου και της κ. Τζάκρη με τον επικεφαλής της ΕΠΕΚΕ Οικονομικών κ. Μ. Μπαλαούρα η τελική έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών ως προς την προτεινόμενη τροπολογία της κ. Τζάκρη θα δοθεί από την ΕΠΕΚΕ Οικονομικών, η οποία θα συνεδριάσει για το σκοπό αυτό την ερχόμενη εβδομάδα.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. Γραφειο βουλευτη Γιαννη Σηφακη21 Ιανουαρίου 2019 στις 6:43 μ.μ.

    Παλι τα ιδια; ως που θα παει η κοροιδια;;
    Η νομοθετικη διαταξη που λυνει το ΑΘΗΝΑ με υπογραφη 4 Υπουργων και η οποια εχει ανακοινωθει απο τον Γιαννη Σηφακη θα μπει στη Βουλη αμεσως μετα την Συμφωνια των Πρεσπων.
    Τι ψαχνεστε ακομη με ΕΠΕΚΕ κλπ Κα Τζακρη;
    Οι ταλαιπωρημενοι αγροτες δεν αντεχουν αλλο να παιζετε παιγχνιδακια πισω απο τις πλατες τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τζάκρη πότε πιά θα σταματήσεις την κοροϊδία;τώρα ξύπνησες και τρέχεις να αρχίσεις να μιλάς με Υπουργούς όταν η λύση θα μπεί στην Βουλή την άλλη βδομάδα από τον Γιάννη Σηφάκη και είναι εντελώς άλλη από αυτά που λές; ποιόν νομίζεις ότι μπορείς να κοροίδεύεις πιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λύση στο ΑΘΗΝΑ = Σηφάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσύ επαγγελματία πολιτικός ήσουν ΘΌΔΏΡΆ αλλά ξέχασες να αλλάξεις τακτική ο κόσμος πλέον δεν τρώει άχυρα ξυπνήσαμε οι σκλάβοι θοδωρουλααααααααααα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι βουλευτές του νομού είναι οι κλητήρες των υπουργών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΥ ΒΈΒΑΙΑ ΑΝ ΚΆΝΟΥΝ ΚΑΛΆ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΛΗΤΗΡΕΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΑΠΌ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΆΣΧΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτή είναι Αριστερά. Η συναδελφικότητα και η αλληλεγγύη σε όλο της το μεγαλείο. Η μια βουλευτής του κόμματος βγάζει μια ανακοίνωση και ο έτερος βουλευτής του ιδίου κόμματος βγαίνει μετά από λίγο με επώνυμο σχόλιο και την βρίζει. Νέα ήθη, νέα έθιμα ... Παρεπιπτόντως, εκεί στο κόμμα του δεν καταλαβαίνουν πόσο ζημιά τους κάνει με τα τερτίπια του να τον μαζέψουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΣΎ ΡΕ ΦΊΛΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΞΈΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΑΝΆΡΤΗΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΌ ΌΤΙ ΠΑΡΑΤΗΡΏ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΗΣ ΤΖΑΚΡΟΥΛΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΕ ΤΎΠΕ! !!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχει πόσο καιρό που ο Γιάννης και λέω Γιάννης γιατί πραγματικά τον προσεγγίζει Σ σαν φίλο ασχολήθηκε με το θέμα "ΑΘΗΝΑ" και έρχεται τον τελευταίο μήνα να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα η κ. ΤΖΑΚΡΗ να καπυλευεται δουλειές άλλων και να το παίζει και ιδρωμένη από την κούραση δλδ τόσα χρόνια βουλευτής σε τόσα κόμματα εκτός από πελατειακής σχέσης έκανε κανένα έργο? Για πια αριστερά μιλάς φίλε μου που ενώ δεν επιτρέπεται να έχει δικό της γραφείο πολιτικό κΑΙ πρέπει να στεγάζεται στα γραφεία της αριστεράς αύλη επιμένει να έχει το παλιό γιατί τα ρουσφέτια μιας άλλης πολιτικής εποχής τα συνεχίζει ακόμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΩΧ μωρέ ακόμα μέ αυτήν ασχοληστε η γυναίκα είναι παρελθόν τέρμα η πολύ πετυχημένη καριέρα της άιντε να ξεμπερδέυουμε επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΠΑΠΑ καλέ τι συζητάτε για την κυρία αυτήν τέρμα το κοκαλάκι της νυχτερίδας που είχε τόσο καιρό βεβΑία η ίδια νιώθει πολύ εγκλωβισμένη στον κομματικό χώρο που προσχώρησε αλλά αυτήν την στιγμή δεν μπορεί και κάτι άλλο να κάνει και νιώθει λιοντάρι στο κλουβί γιατί από την μία θα χάσει και από την άλλη δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιαυτό δικαιολογηστετην την κακομοίρα ξεσπάει όπου βρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.