Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

O Δήμος Παιονίας έκλεισε τα σχολεία για τη συγκέντρωση στα σύνορα Ευζώνων


Αναστάτωση και διατάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε σχολεία της περιοχής προκάλεσε ανάρτηση στο επίσημο λογαριασμό στο facebook του Δήμου Παιονίας, η οποία καλούσε τους μαθητές να συμμετέχουν σε διαμαρτυρία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, φεύγοντας νωρίτερα από το μάθημα!

Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της, που έλαβε το alfavita.gr, η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, σημειώνοντας ότι "ο Δήμος Παιονίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να κλείνει τα σχολεία παρά μόνον εάν «…συντρέχουν συνθήκες που καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μαθητών στο σχολείο» (Π.Δ 79/2017 άρθρο 4 παρ. 4)."

Αποτέλεσμα της πράξης αυτής εκ μέρους του Δήμου ήταν να συγκεντρωθούν γονείς έξω από τα δημοτικά σχολεία του Πολυκάστρου ζητώντας την πρόωρη αποχώρηση των παιδιών τους.

Η ΔΙΠΕ Κιλκίς υπογραμμίζει παράλληλα ότι η εν λόγω ενέργεια "έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία εμπεριέχει κινδύνους για την ασφάλεια των μικρών μαθητών και προφανώς διαταράσσει γενικότερα την εκπαιδευτική διαδικασία και αποσυντονίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα."


Διαβάστε την καταγγελία της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς:

"Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αναστάτωση που προκλήθηκε στις 24/01/2019, σε σχολικές μονάδες του Δήμου Παιονίας.

Αιτία για την έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε έξω από τα σχολεία, αποτέλεσε ανάρτηση στο facebook του Δήμου Παιονίας που προέτρεπε για κλείσιμο των σχολείων του Δήμου Παιονίας στις 12:00 και συμμετοχή των μαθητών σε διαμαρτυρία που αφορούσε στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Δήμος Παιονίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να κλείνει τα σχολεία παρά μόνον εάν «…συντρέχουν συνθήκες που καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μαθητών στο σχολείο». (Π.Δ 79/2017 άρθρο 4 παρ. 4).

Αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν γονείς έξω από τα δημοτικά σχολεία του Πολυκάστρου ζητώντας την πρόωρη αποχώρηση των παιδιών τους. Μια τέτοια ενέργεια εκτός του ότι έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία εμπεριέχει κινδύνους  για την ασφάλεια των μικρών μαθητών και προφανώς διαταράσσει γενικότερα την εκπαιδευτική διαδικασία και αποσυντονίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 10 του Π.Δ. 79/2017 που αναφέρεται στην οργάνωση και λειτουργία των σχολείων, «η αποχώρηση των μαθητών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου της τάξης. Αποχώρηση μαθητή από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων και κηδεμόνων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητών με ευθύνη γονέων) ». Στο ίδιο Π.Δ. και στο άρθρο 18Β παρ.2& 3 αναφέρεται ότι: «… με τη λήξη των μαθημάτων σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι μαθητές κατά τμήματα κατευθύνονται στην έξοδο του σχολείου συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την τελευταία διδακτική ώρα…. Αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου…. Οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του….»

Είναι πρόδηλο πως οι εκπαιδευτικοί, πέρα από την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών έχουν υποχρέωση να προφυλάσσουν και την εκπαιδευτική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή από τη δημοτική αρχή επέφερε σύγχυση, αποσταθεροποίηση και ένταση στις σχολικές μονάδες. Παρατηρήθηκε το θλιβερό φαινόμενο, γονείς αγανακτισμένοι να τηλεφωνούν στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης και να φωνάζουν έξω από τις πόρτες των σχολείων να πάρουν τα παιδιά τους. 

Είμαστε βέβαιοι ότι τα παραπάνω ακραία γεγονότα θα είναι τα τελευταία και τα σχολεία δε θα αποτελούν πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα προστατέψει το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Ωστόσο, συνιστούμε ηρεμία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα προς όλους τους εμπλεκόμενους για να προστατέψουμε το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας.

Παπαδόπουλος Αριστείδης, Δ/ντής Π.Ε. Κιλκίς"


Τι απαντά ο Δήμαρχος

Απάντηση στην καταγγελία της ΔΙΠΕ Κιλκίς εξέδωσε ο Δήμαρχος Παιονίας.
Αναλυτικά η απάντηση:

"Κύριε Διευθυντά,

Πραγματικά εκπλήσσομαι για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας δημοκρατικής διαδικασίας - απόφασης που ελήφθη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας σε συνεργασία όλων των φορέων του Δήμου, και η οποία πρότεινε μέσω ψηφίσματος το κλείσιμο των υπηρεσιών, δημοτικών – δημόσιων, δείχνοντας έτσι την αντίθεσή μας στην κατάπτυστη συμφωνία που έγινε από την Κυβέρνηση για το ξεπούλημα της Ιστορίας μας και της Μακεδονίας μας.

Κύριε Διευθυντά,

Είστε ένα θεσμικό όργανο και βέβαια οφείλετε να εφαρμόζετε το νόμο. Αναρωτιόμαστε αν κατ' εφαρμογή του νόμου εκτοξεύατε απειλές στους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων ακόμη και τους ίδιους τους γονείς, ότι θα τους πάτε στον Εισαγγελέα; Αυτή είναι η δημοκρατική σας λειτουργία;

Όπως πολύ σωστά λέτε στην «καταγγελία» σας σύμφωνα με το νόμο έχει το δικαίωμα ο γονέας να πάρει το παιδί του με υπεύθυνη δήλωση. Δεν μπορούσατε να ενημερώσετε επ' αυτού και τους γονείς αντί να τους απειλείτε ότι θα τους στείλετε στον Εισαγγελέα;

Εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε και προτείναμε, οι σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων να πάρουν αποφάσεις μαζί με τους διδάσκοντες να σταματήσουν τα μαθήματα και να παραμείνουν είτε στον προαύλιο χώρο των Σχολείων ή να έρθουν μπροστά στο Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούμε όλοι για την Μακεδονία μας.

Κύριε Διευθυντά,

Δεν είχαμε καμία πρόθεση να αναμειχθούμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Σχολείων. Άλλωστε το έχουμε δείξει τόσα χρόνια με την συνεργασία μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και εσείς μπορείτε να ξεχωρίσετε την ιδιότητά σας ως εκπαιδευτικού από ξένες προς την εκπαίδευση ιδιότητες, όπως π.χ. η πολιτική-κομματική.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να έχουμε την καλύτερη συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς για το καλό όλων των δημοτών μας. Συγχρόνως βέβαια θα είμαστε δίπλα σε κάθε φορέα του Δήμου για ό,τι δίκαιο διεκδικεί. Στην προκείμενη περίπτωση, κύριε Διευθυντά, παραδίδουν την ταυτότητά μας, την εθνότητά μας και αν θέλετε τα σύμβολά μας. Εσείς ως εκπαιδευτικός και συνολικά η εκπαιδευτική κοινότητα θεωρείτε ότι μπορείτε να παραμείνετε αμέτοχοι;

Ελπίζω στην συνέχιση της συνεργασίας μας δια ζώσης και όχι μέσω κοινωνικών δικτύων, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
ΧΡΉΣΤΟΣ Π. ΓΚΟΥΝΤΕΝΟΥΔΗΣ."

Πηγή: alfavita.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Εντελώς άστοχη και αποπροσανατολικη η απόφαση του δημάρχου .Η παρέμβαση στα εκπαιδευτικα δρώμενα είναι τουλάχιστον αχρείαστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα φαγωθήτε μεταξύ σας για να δούμε ποιός είναι πιό πολύ Μακεδόνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρόβλημα το δημιουργήσαμε εμείς οι μεγάλοι και θέλουμε να το λύσουμε εκμεταλλευόμενοι τα παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.