Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Stop στην εκτύπωση του χαρτονομίσματος που έχει γεμίσει τα... "στρώματα"


Τέλη Ιανουαρίου οι κεντρικές τράπεζες σταματούν να εκτυπώνουν το γνωστό αλλά σπάνιο χαρτονόμισμα των 500 ευρώ. Αυτό θα συμβεί σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, εκτός από την Αυστρία και τη Γερμανία στις οποίες η "διακοπή” θα γίνει τρεις μήνες αργότερα. 

Η απόφαση για τη διακοπή εκτύπωσης νέων 500ευρων πάρθηκε την άνοιξη του 2018 από την ΕΚΤ καθώς το χαρτονόμισμα αυτό εκτιμάται ότι λόγω της υψηλής ονομαστικής αξίας έχει γίνει αφενός "εργαλείο” διακίνησης μαύρου χρήματος και αφετέρου μέσο αποθησαυρισμού εκτός τραπεζικού συστήματος. Κάτι σαν τη χρυσή λίρα... Για περιοχές ειδικά όπως η Ελλάδα, ή η Κύπρος, μετά την εισαγωγή των capital controls το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ έχει χρησιμοποιηθεί σαν "νόμισμα” ασφάλειας και έχει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ αποθησαυρισθεί στα "στρώματα” ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται σε είδη συναλλαγών που δεν περνούν από το τραπεζικό σύστημα. 


Ένα τέτοιο είδος συναλλαγής είναι οι πωλήσεις ακινήτων, στις οποίες πέραν του τιμήματος που φορολογείται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, υπάρχει και το κομμάτι της συναλλαγής που αφορά το ποσό μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής και το οποίο εξυπηρετείται με χαρτονομίσματα μεγάλης ονομαστικής αξίας μεταξύ των οποίων εκείνα των 200 και των 500 ευρώ παραμένουν τα πλέον δημοφιλή.

Η διακοπή της αναπαραγωγής των νομισμάτων των 500 ευρώ αναμένεται να "πλήξει” τις συναλλαγές αυτές αλλά όπως εκτιμάται η σταδιακή προσέγγιση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες θα εξαλείψει τη σχετική... "ανάγκη”. 

Παραμένει όμως το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ το πλέον περιζήτητο όσον αφορά τον αποθησαυρισμό εκτός τραπεζών και η πίεση αυτή εκτιμάται ότι θα παραμείνει και θα αυξηθεί όσο διατηρούνται τα capital controls στην Ελλάδα. 


Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η σταδιακή απόσυρση του χαρτονομίσματος αυτού θα ενισχύσει τη ζήτηση χρυσών λιρών, οι οποίες με την είσοδο του ευρώ είχαν χάσει μέρος της ελκυστικότητάς τους ως μέσο "αποταμίευσης” (εκτός τραπεζικού συστήματος) ή εξυπηρέτησης συναλλαγών που "έπρεπε” για διάφορους -συνήθως όχι νόμιμους λόγους- να γίνουν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα με τη συρρίκνωση της χρήσης των χαρτονομισμάτων 500 ευρώ, πρόκειται να αυξηθεί η πίεση για τη χρήση "πλαστικού” χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών για συναλλαγές ολοένα και μικρότερης αξίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ώστε να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και η κυκλοφορία "μαύρου χρήματος”. 

capital.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Και κάνεις έναν ύπνο. .τώρα τι θα κάνουμε με τι θα γεμίζουμε τα στρώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.