Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Γ. Σηφάκης παρουσίασε στον YΠAAT αδιάσειστα στοιχεία για να μείνουν 11 οικισμοί της Αλμωπίας στην εξισωτική και μετά το 2021


Ο Γιάννης Σηφάκης παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία στον Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη που «κρατούν» στην εξισωτική αποζημίωση 11 οικισμούς της Αλμωπίας και μετά το 2021

Αφορά τους οικισμούς Αριδαίας, Αλώρου, Εξαπλατάνου, Ίδας, Κωνσταντίας, Μηλιάς, Νερομύλων, Ξιφιανής, Πολυκάρπης, Τσάκων και Χρυσής 

Εξέφρασε σε συνάντηση του με τους προέδρους ή εκπροσώπους των 11 τοπικών διαμερισμάτων  την  βεβαιότητα του ότι θα επανέλθουν άμεσα οι οικισμοί στην εξισωτική για την περίοδο μετά το 2021.

Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αποδεικνύουν ότι η απόσταση αυτών από τα σύνορα είναι μικρότερη των 20 km, ένα κριτήριο που η κυβέρνηση πέτυχε να γίνει δεκτό από την Κομισιόν για την διεύρυνση των κριτηρίων για την διατήρηση οικισμών στην εξισωτική αποζημίωση και την νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2021. 
Είναι γνωστό ότι με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 1305/2013 τίθενται νέα κριτήρια από τους παλιότερους κανονισμούς για τις μειονεκτικές περιοχές που είναι βιοφυσικά και όχι κοινωνικά. 
Όλες οι ορεινές περιοχές που δικαιούντο εξισωτική εξακολουθούν να δικαιούνται καθώς και μειονεκτικές περιοχές με διαφορετικά όμως κριτήρια από τα παλιότερα της δεκαετίας του 1980. 

Συγκεκριμένα τα κριτήρια, όσον αφορά τις μειονεκτικές περιοχές, έχουν σχέση κατά πόσον από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι αυτές οι περιοχές αρδεύονται και αν η παραγωγικότητα τους είναι μικρότερη του εθνικού μέσου όρου.
Η κυβέρνηση διεύρυνε τα κριτήρια επιτυγχάνοντας να μείνουν περιοχές με σημαντικά βοσκοτόπια και ακόμη η παραμεθόρια ζώνη των 20 km από τα σύνορα.
Στην Πέλλα «σώθηκαν» πολλοί οικισμοί με βάση αυτά τα κριτήρια για τις μειονεκτικές περιοχές ( Δωροθέα,  Θηριόπετρα, Μεγαπλάτανος, Πιπεριά, Σωσάνδρα, Φιλώτεια, Φούστανη, Βρυτά, Περαία). 
Ο Γιάννης Σηφάκης υποστήριξε στον Υπουργό ότι από λάθος συμπεριλήφθηκαν στις περιοχές που χάνουν την εξισωτική αποζημίωση μετά το 2021 οι 11 προαναφερόμενοι οικισμοί της Πέλλας που απέχουν λιγότερο από 20 km από τα σύνορα.
Ο Υπουργός απέστειλε αμέσως τα προσκομιζόμενα στοιχεία από τον βουλευτή στην αρμόδια Υπηρεσία και δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει το θέμα προσωπικά για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Ο βουλευτής θα παρακολουθεί από πολύ στενά το ζήτημα και είναι σίγουρος για την αποκατάσταση των 11 οικισμών σύμφωνα με το κριτήριο που προαναφέρθηκε.
   
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ
    ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ.

    ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σου φαινεται για σοβαρο θεμα εεε;;;; εδω ο κοσμος καιγεται για να σωθουν οι εξισωτικες στην μιση Αλμωπια για δεκαετιες θα μιλαμε;; πονας παλι δεξιουλη; εεε;

      Διαγραφή
    2. η ερωτηση ηταν απλη: Σήμερα τα παρουσιασε στον Υπουργο και μας ενημερωνει;

      Διαγραφή
  2. Είναι αργά για δάκρυα, Στέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο συναδελφος σου της Ν.Δ. ξελαραγκιστηκε εδω και μηνες και συ τωρα ,το πηρες χαμπαρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tώρα το έλυσε ο Σηφάκης, όπως και άλλων 5 οικισμών πριν. Ο Καρασμάνης "πανηγύριζε" ότι βγαίνουν από την εξισωτική 27 οικισμοί της Πέλλας ( με κανονισμό της ΕΕ του 2013 βέβαια..) και μετά τις παρεμβάσεις Σηφάκη τελικά οι οικισμοί που θα μείνουν έξω θα είναι 11 !!!

      Διαγραφή
    2. Oπότε εσύ 10.36 πανηγυρίζεις που και πάλι μένουν έξω κοινότητες. Ότι και να πω είναι λίγο..

      Διαγραφή
  4. Κτηνοτρόφος από τους Προμάχους της Νότιας Μακεδονίας14 Ιανουαρίου 2019 στις 3:13 μ.μ.

    Όχι φίλε μου (10.54) , απλά πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του Καρασμάνη και ως ωτακουστής , μας ενημερώνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H αλήθεια πάντως είναι ότι πρώτος ο Καρασμάνης έθεσε το ζήτημα και ΄΄ξύπνησε΄΄ ο Σηφάκης. Περιμένουμε επίσημες ανακοινώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίος βουλευτής από εκεί παίρνει τους πιο πολλούς ψήφους γι αυτούς μίλησε και καλά- οι αλλες κοινότητες είναι όλα οκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.