Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εκλογικές αλλαγές επιστροφής στον Καλλικράτη ανακοίνωσε ο Χαρίτσης


Επικείμενες νομοθετικές μεταβολές προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών σε χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Οι τροποποιήσεις για τα αυτοδιοικητικά εκλογικά θέματα ανακοινώθηκαν ως δεδομένες, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί (ή τουλάχιστον δεν έχει δημοσιοποιηθεί η πραγματοποίηση) συνάντηση με τα επίσημα θεσμικά όργανα που εκπροσωπούν της Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, δηλαδή την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ.

Συγκεκριμένα, κατατίθενται στη Βουλή οι κάτωθι νομοθετικές μεταβολές:

Ι] Επιστροφή στον Καλλικράτη όσον αφορά τη δυνατότητα προσαύξησης των υποψηφίων στην κατάρτιση συνδυασμών.
Ο Καλλικράτης (ν.3852/2010, ΦΕΚ Α’ 87/7.6.2010) προέβλεπε δυνατότητα προσαύξησης έως 50%.
Ο Κλεισθένης (ν.4555/2018) έως 30%.
Το επαναφέρει ο Χαρίτσης στο έως 50% που είχε ο ν.3852/2010.


ΙΙ] Επιστροφή στον Καλλικράτη όσον αφορά τα κωλύματα/ασυμβίβασταεκλογιμότητας του Κλεισθένη που προϋποθέτουν παραίτηση 18 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τώρα πρόσεξε ο νομοθέτης πως ο Κλεισθένης ψηφίστηκε τον Ιούλιο 2018 και έχουμε εκλογές το Μάιο 2019, δηλαδή δεν απέχουν 18 μήνες.

Δεν θα ισχύσουν, λοιπόν, τα ασυμβίβαστα του Κλεισθένη που προβλέπουν παραίτηση από τη θέση 18 μήνες πριν από τις εκλογές, και θα ισχύσει σχετικά ο προηγούμενος νόμος, ήτοι ο Καλλικράτης.

Κατά τα λοιπά, θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου Κοινότητας. Το εάν η αλλαγή θα αποτελεί διόρθωση ή επιδείνωση θα κριθεί από το ακριβές κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Αυτό γιατί σχετικό σχέδιο απέστειλε ο ΥΠΕΣ στην ΚΕΔΕ την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας έκρηξη κριτικής για το περιεχόμενό του, ενώ λίγο μετά δήλωσε τηλεφωνικά στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ πως δεν θα υπάρχει έμμεση εκλογή εάν ο Συνδυασμός λαμβάνει άνω του 51%.

Υπενθυμίζεται πως οι Δήμαρχοι στα Συνέδριά τους έχουν ευθέως εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας για την εκλογή των κοινοτικών αρχών σε ξεχωριστή κάλπη αποκομμένα από τον κεντρικό Δήμο, στην κατεύθυνση ότι παραβιάζει τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος για ύπαρξη μόνο δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης στη Χώρα μας.

Τέλος - όπως οι Αιρετοί είχαν μετ’ επιτάσεως συζητήσει στη Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στις 31.1.2019 ως απαραίτητη ρύθμιση - θα εξαιρεθούν από το εκλογικό πάγωμα υπηρεσιακών μεταβολών οι διαδικασίες προσλήψεων της 3Κ.

Το σχέδιο νόμου όπου θα ενταχθούν τα ανωτέρω – και ενδεχομένως πολλά επιπλέον αυτοδιοικητικά θέματα με Τροπολογίες - θα αφορά ζητήματα ιθαγένειας και ισότητας των φύλων.

Το νομοσχέδιο περί ισότητας των φύλων είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν ένα χρόνο (6 Μαρτίου 2018).

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.