Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου στον Λόγγο της Έδεσσας και Κέντρου Επισκεπτών στο Ανάκτορο της Πέλλας ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού η Θ. Τζάκρη


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας χθες (7-2-2019) στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα την «Περιφερειακή Πολιτιστική Πολιτική», παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά, αφού ευχαρίστησε την Υπουργό για την παρουσία της ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που Υπουργός Πολιτισμού έρχεται στην Επιτροπή Περιφερειών με δική της πρωτοβουλία μετά τη συνειδητοποίηση και την αναγνώριση της έλλειψης στρατηγικής Περιφερειακής Πολιτισμικής Πολιτικής για τον σύγχρονο Πολιτισμό,  το οποίο δεν είναι ένα θέμα διαδικαστικό που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σύσταση μιας Επιτροπής ή ενός Συμβουλίου Σύγχρονου Πολιτισμού, αλλά είναι θέμα ουσίας που καταδεικνύει την έλλειψη μιας συντονισμένης δράσης όλων των πολιτιστικών φορέων έτσι ώστε να χαραχθεί αυτή η στρατηγική. 


Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι δέχεται τη διάκριση του Πολιτισμού σε περιόδους, καθώς υπάρχει ο Αρχαίος Πολιτισμός όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Ελληνιστικός, ο Μεσαιωνικός Πολιτισμός κ.λπ. με τους οποίους ασχολείται και η Ιστορία, αλλά υπάρχει και ο Σύγχρονος Πολιτισμός που είναι ο πολιτισμός  που ζούμε σήμερα, στον οποίο, εκτός από τις γνωστές 7 Τέχνες, εντάσσεται και ο τρόπος ζωής μας, αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν «δίαιτα» και είναι και η επαφή μας, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τα πολιτιστικά αγαθά, όχι μόνο του δικού μας πολιτισμού, αλλά και του πιο μακρινού και «ξένου» ως προς εμάς πολιτισμού, που πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και χωρίς καμία διάθεση μηδενισμού. 
Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στα έργα που χρειάζονται στήριξη κυβερνητική στην Πέλλα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Κυρία Υπουργέ είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει Τομεακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ότι η χρηματοδότηση των έργων του Πολιτισμού γίνεται μέσα από τα ΠΕΠ των Περιφερειών. Έτσι λοιπόν στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενταχθεί και βρίσκεται στην φάση της υλοποίησης:

1) Το έργο που αφορά στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού πρόπυλου και του κτιρίου Ι του ανακτόρου της Πέλλας (ενός από τα επτά -7- κτίρια που απαρτίζουν το ανάκτορο, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, ο οποίος δεν αρκεί για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά είμαστε σίγουροι ότι μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού όλων των έργων ΠΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα γίνει το 2019 θα προκύψουν και πρόσθετοι πόροι για την ολοκλήρωση του έργου. Στο έργο υπάρχει επίσης η κατασκευή νέας εισόδου, χώρου στάθμευσης και δρόμου που οδηγεί στον χώρο στάθμευσης στον λόφο του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας. Προκειμένου όμως αυτό το έργο να καταστεί επισκέψιμο είναι αναγκαία η ανέγερση Κέντρου επισκεπτών, κτίριο 70 τ.μ. με χώρους υγιεινής, εκδοτήριο εισιτηρίων και αίθουσα για ψηφιακή περιήγηση του ανακτόρου, οθόνες αφής κ.λπ. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αρχιτεκτονική, στατική, Η/Μ σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 300.000 ευρώ και μαζί με τον εξοπλισμό 350.000 ευρώ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Πολιτισμού. 

2) Αρχαιολογικό Μουσείο στον Λόγγο της Έδεσσας: Το Μουσείο στον Λόγγο της Έδεσσας θα φιλοξενήσει τις αρχαιότητες από τις πολυετείς ανασκαφές που διεξάγονται στην περιοχή, για τις οποίες δεν υπάρχει ούτε καν αποθηκευτικός χώρος για τη συντήρηση - αποκατάστασή τους. Η Έδεσσα κατοικήθηκε από τα τέλη του 6ου αιώνα π.χ. ως σήμερα, υπάρχει συνεχής ιστορία πολλών αιώνων. Αυτή η διαχρονική ιστορία θα αναδειχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Λόγγου.  Είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει η μελέτη για κτίριο με αποθήκες - μουσειακή έκθεση στον Λόγγο, σε χώρο της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Βέβαια υπάρχει θεσμοθετημένη αδόμητη ζώνη Α, όμως θα πρέπει να περάσουμε από ΚΑΣ το γκρέμισμα του υπάρχοντος κτιρίου της Υπηρεσίας (πολύ μικρό κτίριο με τρεις χώρους - γραφεία και υπόγεια αποθήκη) και την οικοδόμηση κτιρίου που θα φιλοξενήσει δύο γραφεία, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήριο συντήρησης και κυρίως εκθεσιακό χώρο. Το κτίριο μπορεί να αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα, ισόγειο και υπόγειες αποθήκες κ.λπ. Συνολικά η κάλυψη μπορεί να είναι 650 - 700 τ.μ. και το υπόλοιπο υπόγειο.  Θα κτιστούν συνολικά 1400 - 1500 τ.μ. 


3) Γενί Τζαμί, οθωμανικό τέμενος μέσα στην Έδεσσα και μιναρές. Υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες για το τζαμί, όχι για τον μιναρέ. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες που αποκολλώνται. Εξαιρετικός χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις και μικρή έκθεση αρχαιοτήτων οθωμανικής περιόδου. Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. 

4) Κάστρο Χρυσής. Μελέτη αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ. Το σύνολο της μελέτης δεν έχει εγκριθεί, γιατί έπρεπε να προηγηθεί ανασκαφική έρευνα, που έγινε το καλοκαίρι και πήραμε τα στοιχεία. Θα υποβληθεί εκ νέου για γνωμοδότηση στο ΚΑΣ εντός των επόμενων δύο μηνών. Αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου, περίπατος, ηλεκτροφωτισμός, χώροι υγιεινής κλπ. Συνολικός προϋπολογισμός 700.000 ευρώ.

5) Ψηφιακή περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας με επαυξημένη πραγματικότητα. Υπάρχουν έτοιμα τα σχέδια με τρισδιάστατη απεικόνιση  συγκεκριμένων κτιρίων, δρόμων κ.λπ., 60.000 ευρώ.

6) Ισκεντέρ Τζαμί στα Γιαννιτσά. Θα πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί σε αποδοχή δωρεάς από την Εθνική Τράπεζα προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Αν γίνει δεκτή η δωρεά θα χρειαστούν άμεσα εργασίες προστασίας καταρχήν και στη συνέχεια αποκατάστασης και ανάδειξης. Λόγω του μεγέθους, το έργο θα χρειαστεί μεγάλη χρηματοδότηση».
Όσον αφορά στον σύγχρονο Πολιτισμό  η κ. Τζάκρη τόνισε τα εξής: 
«Κυρία Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, εστίες, θύλακες και κύτταρα πολιτισμού στην Περιφέρεια είναι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, από τους λαογραφικούς συλλόγους, τους συλλόγους φίλων του Βιβλίου, ως και τα Θεατρικά Εργαστήρια που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας και ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός σε κάθε τοπική κοινωνία.  Όμως οι Σύλλογοι αυτοί σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτενεργούν υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει ένας συντονισμός των δράσεων των Συλλόγων αυτών ούτε η επιδίωξη κοινών στόχων. 
Πιστεύω ότι είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε πολιτιστικές προτάσεις αυτογνωσίας, όπως:
Πολιτιστική σήμανση τόπων και προορισμών κατά τα διεθνή πρότυπα και όχι με όρους γεωγραφικής σήμανσης. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει:

- Η ανάδειξη ιστορικών διατηρητέων κτιρίων με κοινή σήμανση και πληροφορίες με ειδικό βήμα όπου μπορούν να γίνονται ομιλίες, ξεναγήσεις, προβολές και  οδοιπορικά.
- Λογοτεχνικές αναφορές και φωτογραφικό υλικό από τέχνες και γράμματα σε κάθε πόλη της περιφέρειας. Χρήση κινηματογραφικού υλικού από το πολύ πλούσιο αρχείο  της ΕΡΤ.
-  Αξιοποίηση ιστορικών φωτογραφιών από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο από τα Εθνικά Αρχεία διαφόρων κρατών.
-  Προκήρυξη ειδικών λευκωμάτων, εκδόσεων ή ιστοσελίδων για βράβευση με διάφορα θέματα.
-  Δημιουργία Cluster και λειτουργική ενοποίηση όλων των ιστορικών και λαογραφικών μουσείων και συλλογών, με την κατάλληλη ψηφιακή και επικοινωνιακή υποστήριξη.
-  Διοργάνωση  εκδηλώσεων, μουσικών ή άλλων που να συγκεντρώνουν το διαπεριφερειακό ενδιαφέρον.
-  Συλλογική ανάδειξη εθιμικών λαϊκών γιορτών (Καρναβάλια, αναστενάρια, γυναικοκρατία κ.λπ.).
Κι αν θέλουμε να μιλούμε και για την προσέλκυση επισκεπτών τότε πρέπει να προχωρήσουμε οπωσδήποτε:
-  Στην επιλογή εκδηλώσεων, χώρων, ειδικής μουσικής από διάφορους τόπους ώστε να προστεθούν στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά  της Ουνέσκο.
-  Δρομολόγηση με ναυλωμένο λεωφορείο "περιπάτων στον πολιτισμό" για σχολεία και ομάδες.
-  Και διασύνδεση του πολιτισμού με τη γαστρονομία που είναι μια δημοφιλής παγκόσμια τάση. 
Κλείνοντας την παρέμβασή της στην Επιτροπή Περιφερειών η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι ο ανοιχτός άνθρωπος που προσεγγίζει τον πιο ξένο και πιο μακρινό χωρίς φόβο, ο αλτρουιστής άνθρωπος, είναι ένας σύγχρονος άνθρωπος των Γραμμάτων και της Τέχνης.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

19 comments:

  1. Θαλασσα φερε μας να ασχοληθουμε μετον τουρισμο και να παρατησουμε τα ροδακινα ετσι που μας καταντησατε αχριστοι ο μαιος κοντα ειναι δρομοοοο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ αργά για δάκρυα... κυρία εκ των 153!!! Άλλο υπνοστεντόν δεν αντέχει ο Μακεδονικός Ελληνισμός. Το ξεπούλημα δεν ανταλλάσσεται με τα αυτονόητα ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσένα πανέξυπνε Ελληναρά ,Μεγαλέξανδρε δεν μπορεί κανείς να σε ξεγελάσει.

      Διαγραφή
    2. Ενώ εσένα "βορειομσκεδονα" Όλοι σε γλεντάνε

      Διαγραφή
    3. ΜΗΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΉΘΗΚΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΧΏΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
      ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.
      ΤΟΣΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΕΜΙΖΕΙ ΧΑΡΑ;
      TI ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ;

      Διαγραφή
  3. ΜΠΡΆΒΟ Ντορκα,μόλις χτίσεις το Μουσείο στο Λογγο κα φτιάξεις το Γενι Τζαμί στην Εδεσσα,όπου θα γίνει Οθωμανικό Μουσείο που τόσο το έχει ανάγκη η Εδεσσα,θα καλέσουμε τα εγγόνια σου να τα εγκαινιάσει γιατί τότε θα γίνουν όλα αυτά που μας λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαζί με όλους τους πολιτισμούς που ανέφερες στον Λόγγο, αγαπητή "κυρία," ξέχασες να αναφέρεις και τον σύγχρονο "Μακεδονικό' που ψήφισες πριν λίγες μέρες. Έρχεσαι τώρα, για λίγα ξεφτιλισμένα ψηφαλάκια, να εκδηλώσεις τάχα το ενδιαφέρον σου για την Έδεσσα. Κατάλαβέ το. Δεν αντιπροσωπεύεις τίποτα για μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετά τα αναμένα φουγάρα χρειάζεται ένα μουσείο ποιον νομίζουν ότι δουλεύουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να κανετε πρωτα κανενα δρομο να μην σκοτωνονται οι ανθρωποι και αφηστε μουσεια και καθετι που σας ερχεται στο κεφαλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφού εχτισες το δικαστικό μέγαρο θα χτίσεις και το μουσείο της Έδεσσας!!! Τι θα εκθέσεις τα ευρήματα της Βόρειας Μακεδονίας; Αίσχος... Φτάνει πια... Μας έπρηξες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την είπε κανένας την κυρία ότι στο λογγο δεν μπορούμε να χτίσουν επάνω σε αρχαία ούτε καλύβα.....πιο εύκολα φέρνει θάλασσα πάρε αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τζάκρη - Γιάννου το ίδιο μαγαζί με άλλη ταμπέλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΧΙ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ ΦΙΛΕ.
      Η ΤΑΜΠΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ: <> ΥΠΟ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΕΠΟΠΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΠΛΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ Ο ΣΗΦΑΚΑΣ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΔΟΞΑ.

      Διαγραφή
  11. ΤΟ ΣΑΝΟ το εισάγουμε η είναι δικό μας; όχι τίποτε να ξέρουμε τι τρώμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελληνικό και μάλιστα ντόπιο πράμα απο το κάμπο !!!!

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.