Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας: Έκθεση της Εφ.Α με τίτλο «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας»

Από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας θα φιλοξενεί την καινούρια περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας με τίτλο «Κατοπτρισμοί γυναικών της αρχαίας Πέλλας».
Στην έκθεση παρουσιάζονται οι γυναίκες της Πέλλας, πραγματικές γυναίκες, αστές, πριγκίπισσες, βασίλισσες, δούλες, μητέρες, ιέρειες, εταίρες, ντόπιες ή από άλλα μέρη του ελληνικού κόσμου που έζησαν στη μεγάλη πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου.
Οι γνώσεις μας για τις γυναίκες της Πέλλας βασίζονται στις ελάχιστες γραπτές πηγές και στην τέχνη, όπου προβάλλεται το πρότυπο της όμορφης, κομψής και φιλάρεσκης νέας αστής. Το πρότυπο αυτό όμως δεν αντανακλά πιστά την πραγματική ζωή της ταξικά ιεραρχημένης μακεδονικής κοινωνίας και παραβλέπει τομείς της ζωής των γυναικών, όπως την ιδεολογία τους, τους φόβους τους, τον κοινωνικό αποκλεισμό τους, τον ρόλο τους στη διατήρηση και μετάδοση θρησκευτικών και κοινωνικών αντιλήψεων. 
«Οι κατοπτρισμοί των γυναικών» επιδιώκουν να προβάλλουν το περιβάλλον που έζησαν, τις δραστηριότητες, τις ασχολίες, τους ρόλους, τα δικαιώματά τους και προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματά τους. 
Μέσα από τις ακόλουθες πέντε ενότητες Παντοτινή Γυναίκα, Γυναίκα εν οίκω, Γυναίκα εν δήμω, Συνομιλία με θεούς και δαίμονες, Κατοπτρισμοί, αποκαλύπτονται τα πρότυπα που γίνονται αντιληπτά και επηρεάζουν τη ζωή, οι δραστηριότητες της γυναίκας στον «οίκο» της και στον δημόσιο χώρο, ο ρόλος της στη λατρεία, τη μαγεία και τα ταφικά έθιμα, αλλά και οι όψεις του προτύπου της γυναίκας της Πέλλας, όπως διαμορφώθηκε κατά την όψιμη κλασική και την ελληνιστική περίοδο.
Μεγάλο τμήμα της περιοδικής έκθεσης εισχωρεί στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, χωρίς να τη διαταράσσει, εμπλουτίζοντας την εμπειρία της επίσκεψης. 


Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, εκτός από τα εκθέματα και το συμβατικό εποπτικό υλικό, χρησιμοποιήθηκαν μεγεθυμένες αναπαραστάσεις ειδωλίων με απόδοση της χρωματικής παλέτας των αρχαίων ενδυμάτων, σχέδιο σε κίνηση (animation) και οθόνες αφής, σε μια προσπάθεια να ζωντανέψουν οι γυναίκες της Πέλλας, να αποκτήσουν φωνή και κίνηση μέσα στο Μουσείο.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…