Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΒΖ, το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου


Τέλος εποχής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Ολα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς θα καταθέσει αίτηση υπαγωγής της ιστορικής βιομηχανίας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα. Με την αίτηση αυτή, η τράπεζα, ως ο σημαντικότερος πιστωτής της ΕΒΖ, θα ζητήσει από το δικαστήριο τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα εισφερθούν σε τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού. Παράλληλα θα αιτηθεί οι προμηθευτές της επιχείρησης να υποστούν βαθύ «κούρεμα» (έως 90%) των οφειλομένων της βιομηχανίας σε αυτούς.

Με την πράξη αυτή, εκτιμάται ότι θα τεθεί τέλος στη βιομηχανική δραστηριότητα της κρατικής επιχείρησης. Η τελευταία ανδρώθηκε στη δεκαετία του ’60 και του ’70, έφτασε στο απόγειο της βιομηχανικής δραστηριότητάς της τη δεκαετία του 2000 με την απόκτηση μονάδων στο εξωτερικό (Σερβία) και έκτοτε καταρρέει.

Η τελευταία χρηματοδοτική ένεση ύψους 30 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν κατάφερε να ανακόψει την πτωτική πορεία της βιομηχανίας. Σύμφωνα με την έκθεση του εμπειρογνώμονα ΕΥ που προσλήφθηκε ενόψει της υποβολής της αίτησης στο πτωχευτικό δίκαιο, «το υψηλό παραγωγικό, βιομηχανικό και λειτουργικό κόστος της ΕΒΖ, σε συνδυασμό με την κίνηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, είχαν ως αποτέλεσμα την παραγωγή συνεχών ζημιών». Η εταιρεία παραδέχεται ότι η κρατική βιομηχανία ζάχαρης:

• αγοράζει ακριβά την πρώτη ύλη (ζαχαρότευτλα),
• έχει υψηλό κόστος μισθοδοσίας,
• έχει μεγάλο κόστος υποαπασχόλησης και, τέλος,
• υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε τέσσερις οικονομικές χρήσεις, από το 2015 έως και το 2018 (Ιούνιος), η εταιρεία παρουσίασε ζημίες ύψους 160 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια δε έσοδα, από 80 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2015, συρρικνώθηκαν στα 19 εκατ. ευρώ. Μόνο στη χρήση του 2018 (Ιούλ. 2017 - Ιούν. 2018) η εταιρεία είχε έσοδα 19,1 εκατ. ευρώ και κόστος πωλήσεων 36 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 10 εκατ. ευρώ, δεν είναι απορίας άξιον πώς δημιουργούνται οι προαναφερθείσες υπέρογκες ζημίες.

Η χαμηλή απόδοση του βιομηχανικού εξοπλισμού είναι χαρακτηριστική καθώς, για περισσότερους από έξι μήνες τον χρόνο, γίνεται συντήρηση του εξοπλισμού. Οι βιομηχανικές μονάδες, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, παραμένουν ανενεργές το 70% του χρόνου. Αντίθετα, οι μονάδες στη Σερβία παραμένουν ανενεργές μόλις το 10% του χρόνου. Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι κανένας επενδυτής δεν ήθελε τις δραστηριότητες της ΕΒΖ στην Ελλάδα, σε αντίθεση με εκείνες της Σερβίας. Μάλιστα, χάρις στις ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης, χάθηκε η ευκαιρία του 2017, όπου Σέρβος επενδυτής προσέφερε 60 εκατ. ευρώ για τη απόκτηση των σερβικών μονάδων. Η διορισμένη διοίκηση από την κυβέρνηση αντιδρούσε στη συγκεκριμένη πώληση, παρά τις πιέσεις της Τράπεζας Πειραιώς. Τελικά η πώληση δεν ευοδώθηκε.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγων δημιουργίας ζημιογόνων αποτελεσμάτων έχει να κάνει με τις υψηλές τιμές απόκτησης της πρώτης ύλης παραγωγής ζάχαρης.

Οι κυβερνήσεις, ασκώντας ένα είδος κοινωνικής πολιτικής μέσω της ΕΒΖ, πρόσφεραν υψηλές τιμές ανά τόνο ζαχαρότευτλων, ενισχύοντας έτσι το εισόδημα των παραγωγών. Η παραγωγή έφτανε να κοστίζει 700 έως 900 ευρώ ανά τόνο ζάχαρης, όταν η τιμή πώλησης πολλές φορές δεν ξεπερνούσε τα 400 ευρώ.

Σήμερα, το ποσό που μπορεί να ανακτήσει η Τράπεζα Πειραιώς από τη συνολική της έκθεση στην ΕΒΖ, 264 εκατ. ευρώ, δεν υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση οι πιστωτές της ΕΒΖ θα εξασφαλίσουν 10 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα προσέφερε ο Σέρβος επενδυτής για τα δύο εργοστάσια στη Σερβία.

Πηγή: Καθημερινή

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 comments:

  1. ΑΝΜΕΝΟΝΤΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακαρι φιλε μου, να ηταν παντα αυτος υπουργός και να ειχε την κυρια ευθυνη της βιομηχανιας και οχι το υπουργειο , οικονομιας αναπτυξης. Ο Μπαρμπα Γιωργος καταφερε ως υπουργος γεωργιας, στο κομματι που του αναλογει η ευθυνη να διασφαλισει να περνουμε για την καλλιέργεια 79 ευρω το στρεμμα , καθε χρονο,.Δυστυχως χτύπησε πολλες φορες τις καμπανες για να ξυπνήσει τους σημερινους κυβερνωντες, αλλα που αυτοι οδεοληψια ,υπνος, 10 φορες αλλαξαν τα δοικητικα συμβουλια σαν τα πουκαμισα.Μας κατεστρεψαν. Εχω επενδυσει 300000 χιλιαδες σε μηχανηματα, και μενουν αμανατι παλιο σιδερα ,και συ παιζεις πολιτικα παιχνίδια,.Να τσακιστουν και να φυγουν μην συναντησω κανεναν απο αυτους ΝΤΡΟΠΗ ,ΚΑΤΑΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είχες εστω λιγο μυαλό να διάβαζες το άρθρο θα έβλεπες οτι απο το 2000 ειχε προδιαγράφει το μέλλον της ΕΒΖ αλλα οι παρωπίδες ουτε να διαβασεις σε αφήνουν

      Διαγραφή
    2. Εσύ τρέχα από πίσω του μπας και τακτοποίηθεις γιατι προκοπή δε βλέπω να κάνεις αλλιώς

      Διαγραφή
  3. Ο κύριος σηφακης η κυρία τζάκρη καμία δήλωση για το θέμα χάθηκαν της τελευταίες μέρες μετά της τεράστιες αποζημίωσης στα ροδάκινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριοι τελειώσαμε!!!! Δεν έχετε καταλάβει ότι αυτός είναι ο λαός μας; Αυτοί είμαστε Κύριοι!!! Και η ΔΕΗ το ίδιο. Ποια;;;;; η ΔΕΗ;;; Το κράτος;;;; Ναι Κύριοι. Εμείς φταίμε... Γιατί ψάχνετε ευθύνες αλλού; Εμείς τα διαλύσαμε όλα. Εμείς. Και τώρα γελάω. Θα κάνουμε εισαγωγή ζάχαρη; χα χα χα χα. Που ήταν ο έλεγχος όλα αυτά τα χρόνια;;; Ποιος κατηγορήθηκε για σπατάλη; για κακοδιαχείριση; Κάποιος ξένος, βορειοευρωπαιος μου είχε πει μια φορά οτι είμαστε Βαλκάνιοι... Τότε προ Κρίσης μου είχε κακοφανεί και τον όρμησα. Τώρα νομίζω οτι έχει απόλυτο δίκιο... Αυτοί είμαστε Κύριοι!!! Άχρηστος λαός. Προ Χριστου ναι. Το κέντρο του Πολιτισμού όλου του Κόσμου. Τώρα;;; υπόδουλοι στους θεσμούς, δανειστές πως τους λένε, για 99 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαλλον φιλε μου εσυ δεν εχεις μυαλο και τα παραμορφωτικα γυαλια, δεν σε αφηνουν , να σκεφτείς και να ενημερωθείς,Εγω δεν χρειαζεται να διαβασω,γιατι εχω μυαλο και μπορω να αντιλαμβανομαι τα παντα και ειμαι στον τομεα αυτον ενημερωμενος. Στο απογειο της δραστηριότητας ειχε φτασει το 2002 γιααυτο και αγορασε τα δυο εργοστασια... ομως ο μπαρμπα γιωργος ειχε χτυπησε και τοτε καμπανακι ,παρουσια ολων των βουλευτών της Μακεδονίας ,θρακης, Θεσσαλίας, και κατα γενικη ομολογια, και ειδικων ηταν αυτος που επιασε σωστα το θεμα και ειπε συγκεκριμένα πραγματα ,αλλα δεν Τον ακουσαν, γιααυτο σου ειπα έπρεπε απο τοτε να είναι αυτος υπουργός.Διαβασε σωστα και θα δεις ,οτι το 15 εως το 18 οι ζημιες εφτασαν τα 160 εκατ και τα ετησια εσοδα απο 80 εκατ στα στα 19,.Μπορει με αυτα τα σουργελα και την κυβερνηση της γκαζοζας να παει μπροστα. Μητσοτακης, Καρασμανης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ( αγοράζει ακριβά την πρώτη ύλη (ζαχαρότευτλα)) Αυτό δεν το πρόσεξες στο παραπάνω κείμενο!!!!!

      Διαγραφή
    2. Μαλλον δεν εμαθες ανάγνωση. ..στην προτελευταια παράγραφο λεει την αλήθεια ....αγοραζαν 700 900 τον τονο πουλουσαν 400 καταλαβες καρασμανη?

      Διαγραφή
    3. Δεν αγόραζαν , κόστιζε 700 -900. Στα σούπερ μάρκετ η τιμή ήταν 50 με 60 λεπτά ,πως θα πουλούσαν παραπάνω από 40 λεπτά ; Μας δουλεύεις ;

      Διαγραφή
  6. Για τα 50 μύρια έτοιμο προϊόν,που καταχράστηκαν ημέτεροι καμμία κουβέντα θα κάνει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φιλε μου και ξερω να διαβαζω, και να γραφω,και νηφαλια σκεψη εχω, για αυτο σου ειπα,πολυ πριν,παρουσια ολων των βουλευτων, μεταξυ των τοσο σημαντικών που ειπε,ανεφερε κοινωνικη πολιτικη με δανεικα δεν γίνεται, και προτεινε συγκεκριμενες λυσεις και στο κοστος, στο μισθολογικο, και στο ενεργειακό και παραγωγη βιοαιθανολης για 12 μηνες λειτουργιας και παρεμβαση στην ΕΕ για συνδεμενη, γεγονος που ως υπουργος το πετυχε(40000000 ) συνδεμενη επιδοτηση.Για αυτο λεω Μητσοτακης,γιατι δινει ιδιαιτεροτητητα στην επιχειρηματικα,στην ιδιωτική πρωτοβουλία και καρασμανη, τον μπαρμπα γιωργο οπως τον λες, γιατι ειναι γνωστης,εμπειρος,και ικανος να διαχειριστεί τα δυσκολα.Διαφορετικα καταστράφηκαμε και ενας θεος ξερει τιθα συμβει και συ συνεχιζεις τον χαβα σου με τον μπαρμα γιωργο ,πρεπει να εχεις μεγαλο ζορι μαζι του.ασε μας ρε φιλε στην μαυριλα μας και μην παιζεις με τον πονο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΟΣΜΟΣ, ΗΛΙΘΙΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.