Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Προστασία Α’ κατοικίας: «Κλείδωσε» η συμφωνία -Τα νέα κριτήρια


Σε συμφωνία φέρεται ότι κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες – και μάλιστα νωρίτερα από όσο προβλέπονταν – σχετικά με τον διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και την προστασία α’ κατοικίας.
Στη σύσκεψη που διήρκεσε περίπου 3 ώρες συμφωνήθηκε κατά πληροφορίες, ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία δανειοληπτών υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Το υπόλοιπο του δανείου, το οποίο θα πρέπει είναι ως 130.000 ευρώ. Προσοχή: καθαρή οφειλή χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
Η αντικειμενική αξία του υποθηκευμένου ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ αναλογα με τον τύπο του νοικοκυριού.

Η προστασία θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και θα δίνει τη δυνατότητα επιδότησης από την πλευρά του κράτους για δανειολήπτες με εισοδήματα έως 21.000 ευρώ.
Όσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα κουρέματος, όταν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποτυπωθούν τις προσεχείς μέρες σε σχετικό κείμενο που θα αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί στη Βουλή και να αποτελέσει το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος και Φωτίου.
Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.