Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι πολίτες στους δήμους Πέλλας και Σκύδρας: Ζητούν παράταση για ενστάσεις και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο!


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μπουλουσάκης

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και φυσικής εξόντωσης(!) βρίσκεται μεγάλος αριθμός πολιτών που έκαναν δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, αλλά και οι επαγγελματίες του χώρου της Κτηματογράφησης (νομικοί, μηχανικοί, τοπογράφοι) στους δήμους Πέλλας και Σκύδρας.
Όπως είναι γνωστό, στις 17 Δεκεμβρίου 2018 ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων και η υποβολή ενστάσεων για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας των ακινήτων. Η λήξη  υποβολής αίτησης Διόρθωσης/Ένστασης  για τους κατοίκους εσωτερικού είναι η Δευτέρα 18/02/2019 και η λήξη υποβολής αίτησης Διόρθωσης/Ένστασης για τους κατοίκους του εξωτερικού είναι στις 17/04/2019.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη. Μέσω της Ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου.
Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι Αρχικές Εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.
Με την έναρξη της Ανάρτησης, κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

Το «μαρτύριο» των πολιτών

Όμως, κάπου εδώ ξεκινά και το «μαρτύριο» των πολιτών που θέλουν να υποβάλουν αιτήσεις για διορθώσεις και ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Πέλλας, η Κοινοπραξία που ανέλαβε την διαδικασία, όπως αναφέρουν οι ενδιαφερόμενοι αλλά και οι επαγγελματίες, είναι ιδιαίτερα πιεστική, καθώς: 
α) Έκανε ανάρτηση Πινάκων, ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές που ξεκίνησαν τη συλλογή δηλώσεων πριν από τον Δήμο Πέλλας, ακόμη βρίσκονται στο προηγούμενο στάδιο (πριν την ανάρτηση), 
β) Πιέζει και "πληροφορεί" άτυπα, ότι δεν θα δώσει παράταση στη 2μηνη προθεσμία ενστάσεων, ενώ:
1) Η ανάρτηση έγινε παραμονές εορτών και συγκεκριμένα στις 17-12-18, άρα οι περισσότεροι άνοιξαν φακέλους και ασχολήθηκαν με το θέμα μετά τις 10-01-19. 
2) Στο σύνολο των περιπτώσεων των ενστάσεων, απαιτείται νέο τοπογραφικό, κάτι που σημαίνει νέες δαπάνες για τους πολίτες, οι δε τοπογράφοι -μηχανικοί είναι αδύνατο να προλάβουν, εφόσον -και λόγω του παγετού του Ιανουαρίου- ήταν αδύνατο να κάνουν μετρήσεις στην ύπαιθρο. 
3) Οι περιπτώσεις των ενστάσεων απαιτούν έλεγχο σε βάθος και προσοχή, συνεπώς η παράταση είναι απολύτως αναγκαία. 
«Παθογένειες και προβλήματα 50-60 ετών δεν μπορούν να τακτοποιηθούν σε προθεσμίες μηνών, για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και διορθώσεις», σημειώνει η δικηγόρος Βάγια Κρουσταλακίδου από τα Γιαννιτσά, η οποία θεωρεί επιβεβλημένη την απόφαση από την Κοινοπραξία να δοθεί παράταση –τουλάχιστον- για δύο μήνες στην διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για διορθώσεις και ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους. 

Επιστολή Δήμου Πέλλας, Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών και ΤΕΕ Ν. Πέλλας

Να σημειωθεί τέλος ότι παράταση ζητούν: Ο Δήμος Πέλλας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών και το ΤΕΕ Νομού Πέλλας:

Προς την «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ & ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Α.Ε.» (ΕΚΧΑ Α.Ε.) ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΙΤΗΜΑ Των: 1) ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δήμος Πέλλας», που εδρεύει στα Γιαννιτσά Νομού Πέλλας, νομίμως εκπροσωπούμενου 2) ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών», που εδρεύει στα Γιαννιτσά, νομίμως εκπροσωπούμενου 3) Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Νομού Πέλλας, που εδρεύει στην Έδεσσα, νομίμως εκπροσωπούμενης 

«Η Κοινοπραξία ΚΤΗΜΑΤΟΓΝΩΜΩΝ ΙΙ προχώρησε σε Ανάρτηση των προσωρινών Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και Πινάκων για το Εθνικό Κτηματολόγιο των Καλλικρατικών Δήμων Πέλλας και Σκύδρας του Νομού Πέλλας την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018. Οι αιτήσεις διόρθωσης και οι ενστάσεις, σύμφωνα με τον νόμο, υποβάλλονται εντός δύο (2) μηνών - ή εντός τεσσάρων (4) μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού - από την ημερομηνία έναρξης της Ανάρτησης, ήτοι μέχρι την 18η-2-2019. 
Επειδή το χρονικό αυτό διάστημα των δυο μηνών συνέπεσε με την εορτή των Χριστουγέννων, οπότε πολλοί συμπολίτες μας δεν ενήργησαν εγκαίρως, συμβουλευόμενοι τον δικηγόρο ή μηχανικό τους. 

Επειδή θορυβημένοι οι πολίτες από την αποστολή των αποσπασμάτων του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος που έλαβαν προχώρησαν σε δηλώσεις δικαιωμάτων, που για διάφορους λόγους δεν είχαν δηλώσει στο παρελθόν, με αποτέλεσμα, στην δίμηνη αυτή προθεσμία να συνυποβάλλονται, εκτός από αιτήσεις διόρθωσης και ενστάσεις, χιλιάδες δηλώσεις νέων δικαιωμάτων. 

Επειδή στην πράξη αποδείχθηκε το διάστημα των δυο μηνών ελάχιστο για την τακτοποίηση προβλημάτων, πολλά εκ των οποίων πηγάζουν από πράξεις που έλαβαν χώρα δεκαετίες πριν. Επειδή για τους λόγους αυτούς παρατηρούνται τεράστιες ουρές πολιτών και επαγγελματιών, που ταλαιπωρούνται πολλές ώρες για την υποβολή ενστάσεων και δηλώσεων, παρά τις προσπάθειες της αναδόχου εταιρείας και του προσωπικού. 
Επειδή μια παράταση της διάρκειας της υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων για διάστημα τουλάχιστον δυο μηνών θα βοηθούσε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, δίχως να καθυστερήσει ουσιωδώς την πρόοδο του έργου. 

Σας Ζητούμε: Να χορηγήσετε δίμηνη, κατ’ ελάχιστο, παράταση στην υποβολή αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων επί των προσωρινών Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και Πινάκων για το Εθνικό Κτηματολόγιο των Καλλικρατικών Δήμων Πέλλας και Σκύδρας του Νομού Πέλλας. 
Γιαννιτσά Νομού Πέλλας, 12/02/2019.»
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Στάθης Φουντουκίδης
Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Νομού Πέλλας Λευθέρης Αβραμίδης

Αναλυτικά οι ΟΤΑ που πραγματοποιείται η ανάρτηση είναι:

Α. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
Για τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.:
ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ, ΑΓΡΟΣΥΚΕΑΣ, ΑΘΥΡΩΝ, ΑΚΡΟΛΙΜΝΗΣ, ΑΜΠΕΛΕΙΩΝ, ΑΞΟΥ, ΑΡΑΒΗΣΣΟΥ,ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ, ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, ΔΑΦΝΗΣ (ΤΕΩΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ),ΔΡΟΣΕΡΟΥ, ΔΥΤΙΚΟΥ, ΕΣΩΒΑΛΤΩΝ, ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΗΣ, ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ, ΛΑΚΚΑΣ, ΛΙΠΑΡΟΥ, ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ,ΜΥΛΟΤΟΠΟΥ, ΝΕΑΣ ΠΕΛΛΗΣ, ΠΑΛΑΙΟΥ ΜΥΛΟΤΟΠΟΥ, ΠΑΛΑΙΦΥΤΟΥ, ΠΕΛΛΗΣ, ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ,ΡΑΧΩΝΑΣ, ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ (ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ).
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Γιαννιτσά: Δ. Μ. Παπαδοπούλου & Παπαϊωάννου, ΤΚ 58100. Τηλέφωνο: 23820-83333. Ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα έως  Παρασκευή 8:30 με 15:30

Β. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ
Για τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.:
ΑΝΥΔΡΟΥ, ΑΡΣΕΝΙΟΥ, ΆΣΠΡΟΥ, ΔΑΦΝΗΣ (ΤΕΩΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΑΦΝΗΣ), ΚΑΛΗΣ, ΚΑΛΛΙΠΟΛΕΩΣ,ΚΑΛΥΒΙΩΝ, ΚΡΑΝΕΑΣ, ΜΑΝΔΑΛΟΥ, ΠΕΤΡΑΙΑΣ, ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΣΚΥΔΡΑΣ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Σκύδρα: Αργυρουπόλεως 14-16, ΤΚ 58500. Τηλέφωνο: 23810-52300. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30 με 15:30

Τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα και οι Προσωρινοί Κτηματολογικοί Πίνακες θα αναρτηθούν στα Γραφεία Κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα επί δύο (2) μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 17η Δεκεμβρίου 2018.
Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την ανωτέρω ημερομηνία να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της Ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο η αντίστοιχη προθεσμία είναι τέσσερις (4) μήνες.
Ειδικά, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την 3η Ιανουαρίου 2020. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.