Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 5 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο



8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η σημερινή μέρα θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1977, ο οποίος κάλεσε εκείνη τη χρονιά όλες τις χώρες του κόσμου να καθιερώσουν μία ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών και τη Διεθνή Ειρήνη. Ωστόσο, οι αγώνες των γυναικών για ισότητα, είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

Είναι μία ευκαιρία να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να εντοπίσουμε κάποια παραδείγματα γυναικών που με το έργο τους και τη στάση ζωής τους έχουν καταφέρει να αλλάξουν τον κόσμο. Ξεχωρίσαμε 5 και σας τις παρουσιάζουμε:

1. Σιμόν Ντε Μποβουάρ (1908 – 1986)- “Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι” 
Πνεύμα ελεύθερο, ανεξάρτητο και δυναμικό, η Σιμόν, από πολύ νωρίς, αποκλίνει από τον Θεό και τον συμβατικό τρόπο σκέψης, για να ταξιδέψει σε φιλοσοφικά και υπαρξιακά μονοπάτια, συντροφιά μέχρι τέλους με τον άντρα της, τον Ζαν Πωλ Σάρτρ.

2. Ίντιρα Γκάντι (1917-1984)- Η πρώτη και μοναδική πρωθυπουργός της Ινδίας
Το όνομά της είναι ταυτισμένο με το φεμινισμό, τη γυναικεία μαχητικότητα, το δυναμισμό και εσφαλμένα με τον Μαχάτμα Γκάντι του οποίου θεωρείται κόρη. Ωστόσο, αυτή η εμβληματική προσωπικότητα που θα καταφέρει να γίνει η πρώτη και η μοναδική πρωθυπουργός της Ινδίας, που θα ωθήσει τις γυναίκες στην Ινδία να βγουν άφοβα  από τις πόρτες του σπιτιού τους και που το έργο της θα μείνει βαθιά και ουσιαστικά χαραγμένο στην παγκόσμια ιστορία, είναι κόρη του  πρώτου πρωθυπουργού της ανεξάρτητης Ινδίας, Τζαουαχαρλάλ Νεχρού.

3. Coco Chanel (1883-1971)- “Η πιο θαρραλέα πράξη είναι να σκέφτεσαι μόνος σου, φωναχτά.”  
Είναι η μοναδική από τον χώρο της μόδας που συμπεριλήφθηκε στη λίστα, του περιοδικού Time, με τις 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Ορφανή από πολύ μικρή ηλικία και μεγαλωμένη με πολλές δυσκολίες, η Coco Chanel είχε το σθένος να υπερπηδήσει τα εμπόδια, να χαράξει τη δική της πορεία και να εξασφαλίσει μία περίοπτη θέση στην παγκόσμια ιστορία.

4.  Μαρί Κιουρί (1867-1934)- “Δεν πρέπει να φοβόμαστε, μόνο να προσπαθούμε να κατανοήσουμε”.
Μία λαμπρή επιστήμονας, μία γυναίκα που έμεινε στην ιστορία για το σπουδαίο έργο της και τις καθοριστικές της ανακαλύψεις στην πορεία την ανθρωπότητας... αυτή είναι η Μαρία Κιουρί. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της συνεισφοράς της στην παγκόσμια κοινότητα, αρκεί να ξεκινήσει να μετράει τις πρωτιές που κατέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής της.Η Μαρί Κιουρί, ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, το οποίο μοιράστηκε με τον σύζυγό της Πιερ και τον Ανρί Μπεκερέλ για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας (1903). To 1911 έγινε το πρώτο άτομο που τιμήθηκε τιμάται με δεύτερο Νόμπελ (Χημείας για την ανακάλυψη και απομόνωση του καθαρού ραδίου). Υπήρξε η πρώτη μητέρα βραβευμένη με Νόμπελ της οποίας η κόρη έλαβε το ίδιο βραβείο (η μεγαλύτερη κόρη της Ιρέν Ζολιό-Κιουρί τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας το 1935). 

5. Malala Yousafzai (1997 - .... )- “Θέλω να γίνω πρωθυπουργός του Πακιστάν”
"Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η εκπαίδευση είναι η μοναδική λύση. Η Παιδεία πάνω απ' όλα!". Είναι οι τρεις προτάσεις που μεστά και περιεκτικά, περιγράφουν τις προσπάθειες της νεαρής, ακτιβίστριας Malala που λίγο έλειψε να πεθάνει για αυτά που πρεσβεύει. Φαίνεται όμως, ότι η νεαρή Malala έχει έρθει σε αυτόν τον κόσμο με ένα συγκεκριμένο σκοπό και δεν θα φύγει αν δεν επιτευχθή.
Ο αγώνας για ισότητα, συνεχίζεται. Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Πηγή: pathfinder.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.