Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μήνυμα Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας


Με αφορμή την 8η Μαρτίου, ημερομηνία εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στέλνει το δικό της μήνυμα:
“Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και αποτελεί ημερομηνία σύμβολο για την ανασκόπηση των αγώνων που έδωσαν οι γυναίκες, για τη δίκαιη και ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. 
Βιώνοντας μία εποχή έντονης αβεβαιότητας, αμφισβήτησης και κατάρρευσης παραδοσιακών αντιλήψεων και δομών του παρελθόντος, κάθε συζήτηση για τον σύγχρονο ρόλο των γυναικών είναι επίκαιρη και αναγκαία. 
Στην προσωπική μου διαδρομή, στηρίχθηκα πάντοτε στις δυνάμεις μου και στην ποιότητα του εαυτού και χαρακτήρα μου, χωρίς να χρειαστεί να επικαλεστώ ποτέ το κοινωνικό μου φύλο. 
Μέσα από την εμπειρία μου όμως, σε πολλούς διαφορετικούς χώρους της δημόσιας διοίκησης και της Ελληνικής κοινωνίας, έχω διαπιστώσει την άνιση μεταχείριση των γυναικών και τις μειωμένες ευκαιρίες που έχουν για πρόοδο και εξέλιξη. 
Στον εικοστό πρώτο αιώνα, η κοινωνία μας εξακολουθεί να μεροληπτεί σε βάρος των γυναικών, σε πολλούς και σημαντικούς τομείς. Επίσης, είναι γεγονός ότι όλες οι κατακτήσεις των γυναικών έχουν προέλθει μέσα από μακροχρόνιους αγώνες και κοινωνικές μάχες που έχουν δώσει οι ίδιες οι γυναίκες, υπό αντίξοες συνθήκες.  
Αναρωτηθείτε πόσες γυναίκες κατέχουν υψηλόβαθμη θέση ευθύνης στον οργανισμό στον οποίο εργάζεστε. 
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διευθυντικές θέσεις ανέρχεται στο 26%, ενώ είναι γνωστό ότι οι γυναίκες, τις τελευταίες δεκαετίες, υπερτερούν στο επίπεδο εκπαίδευσης και προσόντων που διαθέτουν. 
Για να βελτιώσουν οι γυναίκες τη θέση τους, επένδυσαν στην εκπαίδευσή τους, χωρίς όμως αυτό να αναγνωρίζεται και να αξιοποιείται ανάλογα, ακόμη και στην Ελληνική δημόσια διοίκηση. 
Αν προσπαθήσετε να θυμηθείτε ποια ονόματα γνωρίζουμε ως μεγάλους Έλληνες ποιητές, ζωγράφους, μεταρρυθμιστές πολιτικούς, θα φέρετε στο νου σας κυρίως ανδρικά ονόματα. 
Για πολλές δεκαετίες, καλλιεργήθηκαν αδιόρατα στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον αποδεκτό κοινωνικό ρόλο των γυναικών που, δυστυχώς, έθεσαν τις γυναίκες στο περιθώριο πολλών τομέων της δημόσιας σφαίρας. 
Οι γυναίκες είχαν και εξακολουθούν να έχουν, σε μεγάλο βαθμό, την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών και το νοικοκυριό, ενώ οι κοινωνικές προσδοκίες για την επαγγελματική τους εξέλιξη αφορούν, κυρίως, σε επαγγέλματα με περιορισμένες ευθύνες και, κατά το δυνατό, ευέλικτο ωράριο. 
Πόσο συμβατές είναι όμως σήμερα αυτές οι κοινωνικές προσδοκίες για τις γυναίκες που θέλουν μία διαφορετική ισορροπία στην οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή; 
Πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία μας να δεχθεί και να υποστηρίξει μία γυναίκα που έχει επαγγελματικές φιλοδοξίες, θέλει να υπηρετήσει τις τέχνες και τα γράμματα ή, ακόμη, θέλει να αναπτύξει κοινωνικό και πολιτικό ακτιβισμό;  
Πρέπει να αναγνωρίσουμε όλες αυτές τις αόρατες, στρεβλές, αντιλήψεις, στο δρόμο για τον σύγχρονο κοινωνικό ρόλο των γυναικών και να υποστηρίξουμε, κυρίως τις νέες γυναίκες, να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. 
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προωθεί σταθερά την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού, ενώ πολλές δράσεις και έργα που υλοποιούμε στοχεύουν στην υποστήριξη των γυναικών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του σύγχρονου ρόλου τους.
Οι γυναίκες μπορούμε να έχουμε ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο και εξέλιξη της κοινωνίας μας. Και θα το καταφέρουμε.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου”.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.