Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το αγαλμάτινο κεφάλι που βρέθηκε στην Κωνσταντία Αλμωπίας - «Ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με την περιοχή» (φωτο)


«Ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με την περιοχή που βρέθηκε» χαρακτήρισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Μπετίνα Τσιγαρίδα, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, το εύρημα με το αγαλμάτινο κεφάλι (φωτο) που βρήκε 77χρονος συνταξιούχος από την Κωνσταντία, στο χωράφι του και το παρέδωσε χθες το μεσημέρι στην αρχαιολογική υπηρεσία, στο Μουσείο Πέλλας. 

Η κα Τσιγαρίδα τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην περιοχή αυτή βρέθηκε κάποιο εύρημα από τη Ρωμαϊκή Εποχή και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για μας τους αρχαιολόγους». 
Να σημειωθεί ότι στην Κωνσταντία υπάρχει το  νεκροταφείο τύμβων το οποίο χρονολογείται, με βάση τα ευρήματα, στην Εποχή του Σιδήρου. Συνεπώς το εύρημα που βρέθηκε με το αγαλμάτινο κεφάλι και προέρχεται από την Ρωμαϊκή Εποχή, έχει σημαντική αξία για το έργο των αρχαιολόγων αλλά και την συγκεκριμένη περιοχή.

Όμως για την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας έχει επίσης σημαντική αξία και προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι οι πολίτες εμπιστεύονται την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το αποδεικνύουν έμπρακτα με τέτοιες πράξεις. «Είναι σημαντικό να έχουμε την κοινωνία κοντά μας στο έργο που επιτελούμε οι αρχαιολόγοι», κατέληξε η κα Τσιγαρίδα. 
Υπενθυμίζουμε ότι το αρχαιολογικό εύρημα εντόπισε συνταξιούχος αγρότης στο χωράφι του το Σάββατο το απόγευμα, στην Κωνσταντία του δήμου Αλμωπίας. Ο 77χρονος οργώνοντας στο χωράφι του εντόπισε κάποιο σκληρό αντικείμενο που έμοιαζε με άγαλμα. Τελικά επρόκειτο για κάποιο αγαλμάτινο κεφάλι.

Ο συνταξιούχος αμέσως ειδοποίησε τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κωνσταντίας και αυτός με την σειρά του την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας.
Χθες το μεσημέρι ο ιδιοκτήτης του χωραφιού, κατόπιν συνεννοήσεως με την Εφ.Α. Πέλλας, παρέδωσε το αγαλμάτινο κεφάλι στην αρχαιολογική υπηρεσία στο Μουσείο της Πέλλας προκειμένου οι αρχαιολόγοι να εξετάσουν και να αποφανθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια για το εύρημα.
                                                                                                                                    Δ. Μπ.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Μπραβο στον παππου να τον τιμήσει η πολιτεία τώρα και όχι μετά από 10 χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε τπτ αρχαιοκάπηλοι το ξεφορτωθηκαν και λέμε ότι πήρε και αξία η περιοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.