Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψηφίστηκε στη Βουλή ο διαχωρισμός Διοικήσεων Νοσοκομείων - Εκτός τα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών


Κατατέθηκε και ψηφίστηκε  στη Βουλή η τροπολογία για το διαχωρισμό των διοικήσεων νοσοκομείων της χώρας, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Στην τροπολογία αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται διαχωρισμός των διοικήσεων στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών που σήμερα λειτουργούν ενιαία ως «Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας», με ένα ΔΣ και έδρα την Έδεσσα.

Αναλυτικότερα, στην με Αρ. Τροπολογίας: 2015/165 5.3.2019, προβλέφθηκε (και ψηφίστηκε τελικά) η «Επαναφορά διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., μεταρρύθμιση του συστήματος εξετάσεων απόκτησης ιατρικής ειδικότητας και παροχή δυνατότητας μετάταξης στο Ε.ΚΕ.Α. ειδικευόμενων ιατρών Ε.Σ.Υ.», σύμφωνα με την οποία ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ η ΚΥΑ Υ4α/οικ.123844/2012 που προέβλεπε την ενοποίηση των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων.

Έτσι πολλά νοσοκομεία (όπως πχ. σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα) επανέρχονται στο προηγούμενο καθεστώς  με ξεχωριστές διοικήσεις.

Στην εν λόγω τροπολογία μάλιστα τονίζεται ότι η διάταξη «είναι επιβεβλημένη για λόγους ανάπτυξης και εύρυθμης λειτουργίας των εν λόγω νοσοκομείων, τα οποία, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, όχι μόνο δεν ωφελήθηκαν από την ενοποίησή τους σε ένα νπδδ, αλλά το αντίθετο, δεν αναπτύχθηκαν, με δυσμενέστατες συνέπειες τόσο για τα ίδια και τους εργαζόμενους τους όσο και για τον πληθυσμό στον οποίο παρέχουν τις υπηρεσίες τους.»
Προφανώς τα δύο νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών ωφελήθηκαν από την ενοποίησή τους σε ένα ΝΠΔΔ και αναπτύχθηκαν παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες και δεν χρειάσθηκε να γίνει ο διαχωρισμός τους για να επανέλθουν στην προτέρα κατάστασή τους.

«Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ρυθμίστηκε εν συνόλω μια σειρά από ζητήματα προς μια  ποιοτική αναβάθμιση στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Με λίγα λόγια, κλείνει εμφατικά μία μνημονιακή περίοδος», επισημαίνει με δήλωσή του ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, προσθέτοντας: «Η διοικητική συνένωση Νοσοκομείων ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας ενός διοικητικού υβριδίου, που στόχευε τελικά στη συρρίκνωση μέσω της αφομοίωσης, αυτόνομων οργανισμών. Κάτι που δεν υφίσταται σε κανέναν άλλον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας, και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επιμέρους ποιοτικές αναβαθμίσεις και διοικητικές ανακατατάξεις, είναι επόμενες, αναγκαίες αλλά και επείγουσες. που στην προκειμένη περίπτωση πράγματι λύνουν προβλήματα υπέρ και των δύο νοσοκομείων.
Η δυναμική που αναπτύσσεται από τη διοικητική απελευθέρωση των δύο ήδη αυτόνομων οργανισμών, είναι προς όφελος και των δύο, προς όφελος της δημόσιας Υγείας και των δύο περιοχών, αλλά και του συνόλου της Δυτικής Μακεδονίας.»

Η σχετική τροπολογία:




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.