Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στην τελική ευθεία ο αγωγός ΤΑΡ


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου(Trans Adriatic Pipeline -TAP), μετά την ολοκλήρωση της δύσκολης φάσης διέλευσης του αγωγού από τα βραχώδη όρη της Αλβανίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο αγωγός θα αρχίσει από την επόμενη χρονιά να εφοδιάζει την Ευρώπη με φυσικό αέριο.

Η αγωγός θα μεταφέρει έως και δέκα δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία. Εκ του συνολικού κόστους κατασκευής του αγωγού, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, το τμήμα διέλευσης από τα βουνά της Αλβανίας κόστισε το ένα-τρίτο, λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών συνθηκών.

«Είμαστε περήφανοι που ανταποκριθήκαμε σε αυτή την πρόκληση, με τη διέλευση του αγωγού από τα βουνά και σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του ΤΑΡ στην Αλβανία, Μάλφορ Νούρι, προσθέτοντας ότι ο Διαδριατικός Αγωγός αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη χώρα.

Ο TAP είναι ένα έργο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή τη Κασπίας στην Ευρώπη. «Οι εργασίες κατασκευής του ΤΑΡ είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Σε όρους προόδου στο σύνολο του έργου, έχει ολοκληρωθεί στο 86,5%», δήλωσε ο γενικός διευθυντής, Λούκα Σκιεπάτι.

Ο TAP θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα προτού καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας όπου θα συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, ο TAP θα παρέχει την πιο άμεση, λογική και οικονομικά αποδοτική οδό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, θα έχει μήκος 4.000 χλμ. και θα εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα μέχρι την Ευρώπη.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.