Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Με την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Μουσειολογίας η ΠΕ Πέλλας ξαναμπαίνει στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας

Στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την «Ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος» η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισήμανε στην ομιλία της ότι «με τη σύσταση του Διεθνούς Πανεπιστημίου ξαναμπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται σήμερα ιδρύεται Πανεπιστημιακό Τμήμα Μουσειολογίας 4ετούς φοίτησης στην Έδεσσα, στο πλαίσιο λειτουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. 

Πρόκειται για την άρση μίας αδικίας απέναντι στην Πέλλα, την οποία το ‘’Σχέδιο Αθηνά’’ εν μία νυκτί  εξαφάνισε από τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας. Σήμερα ξαναμπαίνει σε αυτόν με την ίδρυση ενός πανεπιστημιακού τμήματος που θα αξιοποιήσει τόσο τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής, όπου υπάρχουν μουσεία και οι αρχαιολογικές ανασκαφές της Αρχαίας Πέλλας, της Έδεσσας, της Βεργίνας και του Δίου, αλλά και θα καλύψει την υπαρκτή ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένου προσωπικού στελέχωσης των μουσείων της χώρας μας. Το τμήμα αυτό καλύπτει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κενό, δεδομένου ότι αντίστοιχο τμήμα σε προπτυχιακό επίπεδο δεν λειτουργεί στο πλαίσιο κανενός άλλου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στον Βορειοελλαδικό χώρο, ενώ πράγματι αξιοποιεί και την σημαντική πολιτιστική υποδομή που υπάρχει στην Βόρεια Ελλάδα (Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, της Βεργίνας, του Δίου κ.λπ.).
Παράλληλα προβλέπεται να λειτουργήσουν και προγράμματα διετούς φοίτησης, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες κατάρτισης των νέων που δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν την ανώτατη εκπαίδευση. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας υπάρχουν όλες οι υποδομές ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα προγράμματα διετούς φοίτησης σε διάφορες ειδικότητες που θα δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα τύπου 5 στους αποφοίτους ΕΠΑΛ σε διάφορες περιοχές της Πέλλας, ως εξής:
▪ Στη Σκύδρα και πιο συγκεκριμένα στο ΚΕΓΕ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: 1) Πρόγραμμα Διετούς Φοίτησης στο αντικείμενο της Τυποποίησης και της Συσκευασίας αγροτικών προϊόντων και 2) Πρόγραμμα Διετούς φοίτησης στο αντικείμενο των Logistics Αγροτικών Προϊόντων. Ο χώρος του ΚΕΓΕ στη Σκύδρα που λειτουργεί ως Κέντρο είναι έτοιμος προς λειτουργία από το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος. 
▪ Στην Παραλίμνη Γιαννιτσών στο χώρο του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Πρόγραμμα Διετούς Φοίτησης Τυροκομίας και Γαλακτοκομίας. Στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Παραλίμνη Γιαννιτσών υπάρχει ένας χώρος διδασκαλίας που θα πρέπει να εξοπλιστεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα και επίσης υπάρχουν σταβλικές εγκαταστάσεις με εκτροφές προβάτων και αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, καθώς και σύγχρονα αμελκτήρια.
▪ Στην Έδεσσα Πρόγραμμα Τουριστικών Επαγγελμάτων, το οποίο θα υποστηρίξει την πραγματική οικονομία όλης της Κεντρικής, αλλά και Δυτικής Μακεδονίας, παρέχοντας καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό στα τουριστικά επαγγέλματα.
▪ Στην Αριδαία Τμήμα Διετούς Φοίτησης Θεραπειών Ιαματικής Αποκατάστασης. Τα Λουτρά του Λουτρακίου προσελκύουν ετησίως βάσει των επισήμων στοιχείων του Δήμου Αλμωπίας περί τους 1.500.000 λουόμενους (βάσει εισιτηρίων) με ανοδική πορεία που θα προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση σε πολλούς αποφοίτους ΕΠΑΛ.
Τα τμήματα αυτά ικανοποιούν βασικές ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού του βορειοελλαδικού χώρου για κατάρτιση στα συγκεκριμένα αντικείμενα και προσφέρουν επαγγελματική διέξοδο σε νέους των αγροτικών και των τουριστικών περιοχών.
Παράλληλα δημιουργείται ένα οικοσύστημα, μια συστάδα  πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξή τους με τη δημιουργία, σε μεταγενέστερο χρόνο, και άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά και  μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ακόμα και στα αγγλικά, καθώς θα είναι τμήμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, δηλαδή ενός εξωστρεφούς ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού ιδρύματος. 
Πέρα από τα οφέλη στην τοπική οικονομία, την αναζωογόνηση της περιοχής, τη δημιουργία ευκαιριών στους νέους και την αποφυγή της εσωτερικής και εξωτερικής φοιτητικής μετανάστευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας,  με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και μέσω της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ θα υπάρξει αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του κτιρίου που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών στην Έδεσσα, καθώς επίσης και νέες θέσεις εργασίας στη διοίκηση και νέα μέλη ΔΕΠ, όπως και προσλήψεις Νέων Επιστημόνων που θα εργαστούν στην Εκπαίδευση».

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. TMHMA ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑς ΣΕ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ,ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟς ΝΑ ΔΩΡΙΣΕΙ 2 ΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑΟ ΣΤΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ .ΤΑ ΣΥΝΑΦΙΑ ΣΑΣ ΟΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΟΝ ΔΙΩΞΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΩ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΒΑΡΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…