Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης: «Ψηφοθηρία ακόμη και με το Νομοσχέδιο για την Παιδεία»! (βίντεο)


ΚΑΙ Η ΠΕΛΛΑ "ΣΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ" ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ

Ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή, αναφέρθηκε στο Νομοσχέδιο μαμούθ που η Κυβέρνηση έφερε άρον – άρον εν μέσω προεκλογικής περιόδου και αφορά στην ριζική αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας . 
Υπογράμμισε ότι ένα Νομοσχέδιο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ήρθε για ψήφιση χωρίς να προηγηθεί ο απαιτούμενος ουσιαστικός διάλογος, ότι καταργούν, συγχωνεύουν, ιδρύουν, μετονομάζουν Σχολές ανάλογα με τις δικές τους κομματικές επιλογές και όλα αυτά για ψηφοθηρικούς λόγους. 
Όσο για την εξαγγελθείσα Σχολή Μουσειολογίας στην Έδεσσα, είναι όπως είπε καλοδεχούμενη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Πέλλα μένει ¨στο περίμενε¨ και σε δεύτερη μοίρα, αφού πρώτα πρέπει να λειτουργήσει – και μάλιστα από φέτος – η Σχολή Μουσειολογίας στον Πύργο της Ηλείας!



Συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο για ένα πολύ μεγάλο θέμα που αφορά την παιδεία και τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε να υπάρξει διάλογος, να συγκεράσουμε τις απόψεις και να καταλήξουμε σε ένα νομοσχέδιο άρτιο και εφικτό.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση χωρίς τον απαιτούμενο διάλογο φέρνει αυτό το ογκωδέστατο νομοσχέδιο για τη ριζική αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού μας χάρτη. Καταργεί σχολές, συγχωνεύει, ιδρύει ή μετονομάζει άλλες. Αποφασίζει και νομοθετεί κατά του αλήστου μνήμης «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Και το κάνετε αυτό, κύριοι της Κυβέρνησης, πότε; Αφήνω τον έγκριτο  καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη να μιλήσει για το πότε.
Λέει, λοιπόν, ο κύριος καθηγητής: «Προχωρείτε σε αυτές τις αλλαγές στο παρά πέντε της κυβερνητικής σας θητείας και δεσμεύετε με αυτές την επόμενη Κυβέρνηση. Το κάνετε χωρίς να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τα πανεπιστήμια και τους φορείς και αυτό φαίνεται από τη σωρεία των αντιδράσεων. Όλα αυτά αποτελούν αποφάσεις προεκλογικής κοπής», λέει ο κ. Μπαμπινιώτης.
Ιδρύετε, λοιπόν, και μετονομάζετε τα ΤΕΙ  Τεχνολογικής Κατεύθυνσης σε Πολυτεχνικές Σχολές. Αγνοείτε ετσιθελικά το ίδιο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που αναφέρει ότι κάθε χρόνο από τα μητρώα του διαγράφονται τέσσερις χιλιάδες μηχανικοί και οι περισσότεροι εξ αυτών φεύγουν στο εξωτερικό. Λέει ακόμα το ΤΕΕ ότι το 80% των μελών του έχει οφειλές στο ταμείο του κλάδου, γεγονός το οποίο αποδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται και εσείς ιδρύεται νέες πολυτεχνικές σχολές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν διάβασα ότι ιδρύεται Σχολή Μουσειολογίας στην Έδεσσα, πραγματικά χάρηκα. Είναι καλοδεχούμενη, ασφαλώς, αυτή η απόφαση. Όμως, όταν διάβασα ότι αυτό θέλετε να το κάνετε με μια απλή τροπολογία χωρίς διάλογο, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς να την έχετε εντάξει στο νομοσχέδιο, πραγματικά εξεπλάγην. 
Στα είκοσι τρία χρόνια της κοινοβουλευτικής μου θητείας μας δεν έχω δει ποτέ να ιδρύεται πανεπιστημιακή σχολή τόσο πρόχειρα και τόσο επιπόλαια, να ιδρύεται ολόκληρη σχολή στο πόδι, στο άψε σβήσε, με μια απλή τροπολογία, χωρίς την απαιτούμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των σπουδαστών, χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες του γνωστικού αντικειμένου. 
Τα αποκαλυπτήρια, όμως, των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και της παραπλάνησης ήταν με το άρθρο 36 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Τι λέει; Λέει ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύεται, επίσης, πανεπιστημιακή Σχολή Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο Ηλείας, η οποία εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. 
Προσέξτε τώρα. Σε αυτήν τη σχολή η εισαγωγή των φοιτητών θα ξεκινήσει από φέτος, από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, αλλά στην Πέλλα η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας και η εισαγωγή των φοιτητών στη Σχολή που θα ιδρυθεί στην Έδεσσα θα καθοριστεί με αιτιολογική απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
Δηλαδή, πειραματίζεστε, κύριοι της Κυβέρνησης, ώστε όταν και αν συνεκτιμηθούν τα της σχολής του Πύργου, που έχει συναφές αντικείμενο και θα  ξεκινήσει από φέτος, τότε μόνο θα δούμε τι θα κάνουμε με τη Σχολή στην Έδεσσα. Δηλαδή, η Πέλλα στα χαρτιά και στο περίμενε. Αυτό μας θυμίζει το «Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή έγινε αναφορά, να υπενθυμίσω και εγώ κάποια πράγματα. Στην Έδεσσα υπήρχε ως γνωστόν πανεπιστημιακή Σχολή Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών. Έκλεισε το 2013 μετά από μια δεκαετία λειτουργίας με το σχέδιο «Αθηνά». Επειδή μπορεί κάποιοι να ρωτήσουν: «Εσείς τι κάνατε για αυτό;», θα τους προλάβω. Αυτή η σχολή δεν έκλεισε με νόμο στη Βουλή, αλλά με προεδρικό διάταγμα, με το οποίο έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν εκατό σχολές, μεταξύ αυτών και ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα τη Λαμία, όπως και της Ημαθίας δύο σχολές. Το αναφέρω αυτό, διότι είναι γειτονικός νομός.
Στη δίνη, λοιπόν, αυτού του τυφώνα παρασύρθηκε και η Σχολή της  Έδεσσας. Όλοι γνωρίζουμε ότι δώσαμε με τους φορείς του Νομού μάχη για να κρατηθεί, αλλά, όπως είπαμε, στη δίνη του τυφώνα έκλεισαν εκατό τμήματα και μαζί με τα εκατό τμήματα έκλεισε και η δική μας πανεπιστημιακή σχολή. Δυστυχώς, δεν το καταφέραμε. 
Επίσης, όλοι θυμούνται πως είχα προειδοποιήσει έγκαιρα, δέκα χρόνια πολύ πριν την ίδρυση αυτής της σχολής, ότι όλα εκείνα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τμήματα που τότε ξεφύτρωναν σα μανιτάρια ήταν θνησιγενή και ότι όταν θα έκλειναν οι στρόφιγγες των κοινοτικών κονδυλίων που τα χρηματοδοτούσαν, θα ήταν καταδικασμένα, όπως και έγινε. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα με όλα αυτά τα τμήματα που ιδρύονται στο πόδι με το συζητούμενο νομοσχέδιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απαιτείται ένας ρεαλιστικός εξορθολογισμός του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας, αλλά όχι έτσι στο πόδι με προχειρότητες, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς τον ουσιαστικό διάλογο και την ευρεία συναίνεση, που πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση ενός τόσο σοβαρού εθνικού εγχειρήματος…

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Γραφειο βουλευτη Γιαννη Σηφακη23 Απριλίου 2019 στις 1:22 μ.μ.

    Απαιτείται μεγάλο θράσος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έκλεισαν το Πανεπιστήμιο στην Έδεσσα να μέμφουν τον ΣΥΡΙΖΑ που το ανοίγει!!
    Οι βουλευτές που εκπροσωπούσατε την Πέλλα το 2013 τουλάχιστον κρατήστε χαμηλά τους τόνους σας, ούτε να αναζητάτε δάφνες ούτε δικαιολογίες και μεμψιμοιρίες!!
    ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκλεισαν το Πανεπιστήμιο, ο ΣΥΡΙΖΑ το ανοίγει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΗΦΑΚΑ , ΝΔ , ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΣΟΚ και ολίγη ΝΔΔ - ΜΕ ΑΛΛΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ.
      ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΤΟΞΟ ΜΕ ΕΣΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΝΟΝΟΙ ΤΗΣ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

      Διαγραφή
    2. Εκεί στο γραφείο ασχοληθείτε και λίγο με τα προβλήματα επιβίωσης των αγροτοκτηνοτροφων κόστος καυσίμων εφοδίων ζωοτροφών και αφήστε τα πανεπιστήμια χανόμαστε το έχετε καταλάβει

      Διαγραφή
  2. Αφου χάρηκες για την ίδρυση του τμήματος γιατι δεν την ψήφισες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ι ξεφτιλες μας δουλευουν ,το ιδρυουν, στα χαρτια, γονατογραφημα, αυτοι που ειναι κατω απ'τα βλακι, με μπάρμπα στην Κορώνη, τώρα, και μεις ,οταν και αν. Ντροπή για τον σανο που μας σερβίρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ 2.37 μάθε να γράφεις πρώτα και μετά ίσως κάνεις σωστοτερη ανάλυση. Νταξει;

      Διαγραφή
  4. Αφου παλι πασοκ κυβερναει γιατι δεν θελεις να το πιστεψεις;Και εγω πασοκ ειμουνα και σε ψηφησα αν δεν ειμασταν εμεις ουτε 3% δεν θα ειχατε γιαυτο ασε την πιπιλα του πασοκ.ΥΓ Δεν θα μας ξαναδειτε στον στο συριζα τελος μας πουλησατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Σηφάκη χθες άκουσα στον κ Γεωργαντά, βουλευτή Κιλκίς, στο κανάλι της βουλής να ζητάει ενα τμήμα στο μοναδικό που έχουν, σε σύγχρονο κτήριο 6 στρεμμάτων που έχουν, με ένα καθηγητή,μετα την άρνηση, ειπε οτι το τμήμα αυτο γινεται ανασφαλέστερο και θα κλείσει. Και σεις ΘΑ ιδρυσετε στα χαρτιά ενα τμημα την στιγμή που λειτουργεί στον Πυργο Ηλείας φέτος, για τοσο χαζούς μας περνάτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.