Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Ανδρίτσος: Να κηρυχθεί η Π.Ε Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σφοδρών χαλαζοπτώσεων


Από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Ανδρίτσος Γιάννης, στις 24/4/2019 τοποθετήθηκε για το μείζον θέμα που απασχολεί όλο τον αγροτικό κόσμο του Νομού.

Κύριε Περιφερειάρχη,

   Η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βρίσκει τον αγροτικό κόσμο της Πέλλας σε αναστάτωση, προβληματισμό και αβεβαιότητα. Σίγουρα είστε ενήμερος για τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν την 8η, και 13η Απριλίου, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, νεκταρίνια κτλ.) σε πολλά χωριά της περιοχής (Καλή, Σανδάλι, Καλλίπολη, Άνυδρο, Μάνδαλο, Δροσερό, Λάκα, Πλαγιάρι, Ακρανιά, Λιθαριά  Αλμωπία, Άψαλος, Πολυκάρπη, Μοναστηράκι κ.α). Δυστυχώς στο παραπάνω πρώτο κύμα κακοκαιρίας προστέθηκε και ένα δεύτερο, την 18η Απριλίου πλήττοντας,  χωριά του δήμου Πέλλας (Ελευθεροχώρι, Πενταπλάτανος, Αμπελιές, Αξός, Νέος Μυλότοπος, Παλιός Μυλότοπος, Δαμιανό, Λεπτοκαρυά, Αγροσυκιά, Μελίσσι, Καρυώτισσα, Παλαίφυτο, Γαλατάδες, Λιπαρό, Εσώβαλτα, Σταυροδρόμι), χωριά του Δήμου Σκύδρας (Άσπρο, Καλύβια, Αρσένι) αλλά και του Δήμου Έδεσσας (Λύκοι, Σωτήρας και Κάτω Γραμματικό).
   Δυστυχώς, για πολλούς αγρότες οι ζημιές ήταν ολοκληρωτικές αφήνοντας τους χωρίς πολλές εναλλακτικές, χρεωμένους για σοδειές που δεν υπάρχουν πλέον, ενώ έχουν προχωρήσει στις απαιτούμενες καλλιεργητικές εργασίες (κλάδεμα, ράντισμα, αραίωμα κτλ.) και με μόνη λύση στο πρόβλημά τους, τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. 
   Εσείς κ. Περιφερειάρχη μπορείτε, βάσει και του θεσμικού σας ρόλου, να αναλάβετε προσωπικά το ζήτημα και να το μεταφέρετε στον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας του:
Να κηρυχθεί ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πιο συγκεκριμένα στα χωριά τα οποία επλήγησαν σφοδρότατα από την χαλαζόπτωση.
Οι εκτιμήσεις να είναι άμεσες και δίκαιες.
Να δοθούν προκαταβολές έγκαιρα και με τρόπο δίκαιο και ορθολογικό, με παράλληλο συμψηφισμό των υποχρεώσεων των αγροτών μέσω αναστολής πληρωμών σε δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές και χρέη σε δημόσιους φορείς .
Ενίσχυση του Καταστήματος ΕΛΓΑ της Βέροιας με 30-40 συμβασιούχους εκτιμητές γεωπόνους, οι οποίοι θα συντελέσουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πραγματοποίηση του έργου.
   Οι πρόσφατες σφοδρές χαλαζοπτώσεις στην Πέλλα αποδεικνύουν περίτρανα, ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις σημαντικότερες απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας τον 21ο αιώνα λόγω των αρνητικών συνεπειών στη γεωργία εξαιτίας της αύξησης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων. 
   Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τόσο στα  πυρηνόκαρπα, όσο και στους άλλους τομείς της γεωργίας, επιβάλλουν  την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και γενικότερα στην εθνική οικονομία. Ο ρόλος του ΕΛΓΑ στην παρούσα κατάσταση είναι σημαντικός. Την ίδια ώρα, απαιτείται ένας στρατηγικός  εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής εν όψει της νέας ΚΑΠ. 
  Κλείνοντας, οι αγρότες της Πέλλας δεν μπορούν να περιμένουν κύριε Περιφερειάρχη, σεβαστοί συνάδερφοι, πρέπει να είμαστε παρόντες στα προβλήματά τους, για να μπορούμε, όταν πηγαίνουμε στα χωριά της Πέλλας να τους κοιτούμε στα μάτια, γνωρίζοντας ότι έχουμε κάνει το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς και τις οικογένειές τους.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Συμφωνώ Γιάννη ,όπως ακριβώς συνέβαινε στο. ...παρελθόν επί νδ και τα κονομουσαν πέντε δέκα "νοικοκυραίοι ".
    Κάτι έπρεπε να πεις εκλογές έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την είπες και εσύ την εξυπνάδα ρε γιαννάκη ,ρε τι σου κάνουν οι εκλογές ,θα φέρουμε και θάλασσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.