Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επισκέψεις Θ. Τζάκρη στις χαλαζόπληκτες περιοχές της Πέλλας


Οι ζημίες θα εκτιμηθούν αμέσως και οι αποζημιώσεις θα είναι δίκαιες και θα καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε σήμερα Κυριακή 14 Απριλίου 2019 το Άνυδρο, το Δροσερό, την Καλή, τη Λάκκα και το Πλαγιάρι, που επλήγησαν χθες από σφοδρές χαλαζοπτώσεις που προκάλεσαν ολική καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες  (ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια κ.λπ.), δεδομένου ότι οι χαλαζοπτώσεις συνέβησαν πρώιμα, σε χρόνο που  δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συγκομιδή καμιάς καλλιέργειας  και έφεραν σε απόγνωση τους παραγωγούς που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά να καταστρέφονται οι κόποι μιας ολόκληρης  χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Τζάκρη επισκέφτηκε:

α) Το Άνυδρο, το αγρόκτημα του οποίου αποτελούμενο από 4.000 στρέμματα επλήγη εξ' ολοκλήρου και κατά τη χαλαζόπτωση της 10ης και κατά τη χαλαζόπτωση της 13ης Απριλίου, που κατέστρεψαν εξ ολοκλήρου τις καλλιέργειες εντός αυτού, διαψεύδοντας κάθε ελπίδα των κατοίκων του Ανύδρου για την απόκτηση οποιουδήποτε εισοδήματος από τις δενδροκαλλιέργειες κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

β) Το Δροσερό, το αγρόκτημα του οποίου, περί τα 11.000 στρέμματα, επλήγη κατά το ήμισυ από τη χθεσινή χαλαζόπτωση και καλύφθηκε από στρώματα χαλαζιού που κατέστρεψαν ολοσχερώς την παραγωγή των ροδάκινων ( επιτραπέζιων & βιομηχανικών), των νεκταρινιών, δαμάσκηνων, κερασιών, βερίκοκων κ.λπ. Οι αγρότες του Δροσερού παρέδωσαν στην κ. Τζάκρη πλούσιο  οπτικοακουστικό υλικό με φωτογραφίες και βίντεο από τη χθεσινή χαλαζόπτωση, το οποίο απέστειλε ήδη στους υπηρεσιακούς  παράγοντες του Καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας.

γ) Την Καλή, μεγάλο τμήμα του αγροκτήματος της οποίας επλήγη επίσης από την σφοδρή χαλαζόπτωσης της 10ης Απριλίου, η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες. Στην Καλή έγινε ήδη τις προηγούμενες ημέρες προεπισκόπηση από την Επόπτη κ. Αβραμίδου, επισημάνθηκαν ήδη οι ζημίες και έχουν ανοίξει  αναγγελίες και έχει αρχίσει ήδη η υποβολή δηλώσεων ζημίας από τους  πληγέντες παραγωγούς.

δ) Την Λάκκα, το αγρόκτημα  της οποίας επλήγη εξ  ολοκλήρου από τη χθεσινή χαλαζόπτωση και τα αγροτεμάχια καλύφθηκαν με στρώματα χαλαζιού προκαλώντας  ολοσχερή καταστροφή  όλων των καλλιεργειών (ροδάκινα, κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα κ.λπ.). Οι κάτοικοι της Λάκκας μετέφεραν στην κ. Τζάκρη ότι η χαλαζόπτωση ήταν τόσο σφοδρή που υπέστη ζημία όχι μόνο ο καρπός αλλά και τα ίδια τα δέντρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται από τους παραγωγούς που δεν θα λάβουν φέτος εισόδημα από τις καλλιέργειές τους. 

ε) Το Πλαγιάρι, το αγρόκτημα του οποίου κατά τα 3/4 καλύφθηκε από τη χθεσινή χαλαζόπτωση εξ ολοκλήρου με στρώματα χαλαζιού που κατέστρεψε ολοσχερώς  ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.λπ. σε μια έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων, καθιστώντας μια πολλά υποσχόμενη καλλιεργητική χρονιά, κατά την οποία θα υπήρχε υπερπαραγωγή, ιδιαιτέρως προβληματική ήδη από  το ξεκίνημά της. 

Οι  αγρότες όλων των παραπάνω δημοτικών διαμερισμάτων τόνισαν στην κ. Τζάκρη ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα αντικαταστήσουν φέτος το εισόδημά  τους που προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την αγροτική τους δραστηριότητα, ζήτησαν δε από την βουλευτή να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν οι αποζημιώσεις για τις τεράστιες ζημίες που έχουν υποστεί, διότι άλλως θα αντιμετωπίσουν βιοποριστικό πρόβλημα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους αγρότες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα ότι η Επόπτης του ΕΚΓΑ κ. Αβραμίδου το πρωί της Τρίτης 16 Απριλίου θα βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές (πλην της Καλής την οποία έχει ήδη επισκεφτεί) για να προβεί στις αναγκαίες επισημάνσεις, ενώ από αύριο κιόλας θα ανοίξουν αναγγελίες για να προβούν οι  παραγωγοί στις αναγκαίες δηλώσεις ζημίας. Ζήτησε δε από τους πληγέντες παραγωγούς να προβούν σύντομα στην υποβολή δηλώσεων ζημίας για να αρχίσει άμεσα το εκτιμητικό έργο των γεωπόνων εκτιμητών, πριν ακόμη την παρέλευση της προθεσμίας των αναγγελιών, έτσι ώστε η καταγραφή των ζημιών να είναι άμεση και αντικειμενική και να αποτυπωθεί το πραγματικό μέγεθος της  ζημίας  και η καταβολή των αποζημιώσεων άμεση και δίκαιη. 
xalazopt


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Έχει και δω στην ΑΛΜΩΠΊΑ ΧΩΡΙΆ Π ΧΤΕΣ έριξε πολύ χαλάζι ΌΠΩΣ ΣΤ ΑΨΑΛΟ!Τι Θ γινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψηφίστε την και βλέπουμε τι άλλο να γίνει

      Διαγραφή
    2. Ούτε την ψηφίσαμε Ούτε Κ προκειτε μεγαλε

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.