Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επίσκεψη εκπαιδευτικών και μαθητών Erasmus+ από δύο χώρες στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας



Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκπαιδευτικές, μαθησιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από την Δευτέρα 18/3/2019 έως και την Παρασκευή 22/3/2019, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο Μanual skills in 3.o web age και κωδικό 2016-1-IT02-KA219-024618_4  στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας. 
Το Σχολείο μας υλοποιεί  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Erasmus+/KA2    κατά   την τριετία  2016-2019,  το οποίο  επιχορηγείται από το ΙΚΥ, με τίτλο “Manual skills in 3.0 web age”.Τα εταιρικά σχολεία  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:  τo Istituto Comprensivo «MARTIN LUTHER KING» στο Castelcovati της  Itaλίας, το Szkola Podstawowa im.Antoniego Kucharczyka  στην Paszkówka  της  Πολωνίας,  το Moorfield Primary School της Αγγλίας , το Agrupamento Escolas de André Soares στην Braga της Πορτογαλίας και το 4o Δημοτικό Σχολείο   Έδεσσας . 
 Στην τρίτη συνάντηση εκπαιδευτικών και  μαθητών του προγράμματος συμμετείχαν 8 μαθητές/τριες  και 5 εκπαιδευτικοί από την Ιταλία και την Πολωνία , καθώς και η ομάδα Erasmus+ των Ελλήνων μαθητών και εκπαιδευτικών. Ευχαριστούμε θερμά όλες τις οικογένειες των  παιδιών του σχολείου μας που φιλοξένησαν με ζεστασιά στα σπίτια τους 8 ξένους μαθητές, αποδεικνύοντας έμπρακτα  το νόημα της Ελληνικής φιλοξενίας.
Στόχος του προγράμματος μεταξύ άλλων ήταν η  επικοινωνία και  η αλληλεπίδραση των φιλοξενούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών  τόσο με τους μαθητές μας, όσο και γενικότερα με μέλη της τοπικής κοινωνίας ,η γνωριμία με την πόλη μας και τον τρόπο ζωής σε αυτή. 
Την Τρίτη 19 Μαρτίου μεταξύ άλλων, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος ,ξεναγήθηκαν στους χώρους του  σχολείου από μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης, συμμετείχαν σε κοινές αθλητικές, εικαστικές, μουσικές δραστηριότητες αλλά και παιχνίδια, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Υλοποιήθηκαν επίσης διάφορα εργαστήρια  εμπλέκοντας ενεργά  μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων, συμβάλλοντας  με αυτόν τον τρόπο στην αμοιβαία προσέγγιση και επικοινωνία. 
Συγκεκριμένα συμμετείχαν  στην αναβίωση του εθίμου της “Χελιδόνας”, τα χελιδονίσματα,  που ακούστηκαν  στους δρόμους γύρω από το σχολείο μας , κατασκεύασαν μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και πασχαλινά αυγά με την τεχνική του Ντεκουπάζ.
Την Τετάρτη  20 Μαρτίου 2019 νωρίς το πρωί μας υποδέχτηκε  στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στην Έδεσσα  ο κ.  Παπαϊωάννου Θ., όπου μας εξήγησε  την αξία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης . Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των εταιρικών σχολείων έπαιξαν την «Αρπαγή της Περσεφόνης» με τα επαναχρησιμοποιούμενα υλικά που τα είχαν ως τα μουσικά τους όργανα. Στη συνέχεια περάσαμε στον εξωτερικό χώρο, με τα ρυάκια ,το Υπαίθριο Μουσείο Νερού και τον εντυπωσιακό καταρράκτη,  και κρατώντας υλικά όπως , αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπουκάλια, ξύστρες με καπάκια από μπίρες, μιμηθήκαμε τον ήχο του νερού. Ευχαριστούμε θερμά  τον κ.  Παπαϊωάννου Θ . για την θερμή υποδοχή,  τη φιλοξενία και τα δώρα που πρόσφερε σε όλη την ευρωπαϊκή ομάδα. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο   Ενυδρείο/Ερπετάριο, ,όπου ενθουσίασε τους ξένους μαθητές και εκπαιδευτικούς
Την Πέμπτη  21 Μαρτίου οργανώθηκε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας όπου οι φιλοξενούμενοί μας είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να θαυμάσουν  την μοναδικότητα του αρχαιολογικού  χώρου και το απίθανο πλήθος εκθεμάτων του σύγχρονου μουσείου . Να αναφερθούμε επίσης στην αποχαιρετιστήρια βραδιά, όπου γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και εδέσματα, γνώρισαν την κουλτούρα, τη ζεστή  φιλοξενία  και τον πολιτισμό μας, δημιουργώντας  παράλληλα ισχυρούς δεσμούς φιλίας .
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου  το πρωί  ο αποχαιρετισμός ήταν δύσκολος. Οι μαθητές με δάκρυα στα μάτια  ευχαριστούσαν τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν και τους θεωρούσαν ως  δεύτερη οικογένειά τους. Τέλος, η  παραμονή των ξένων μαθητών και εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Μουσείο του Λευκού Πύργου στην Θεσσαλονίκη όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης και να θαυμάσουν την υπέροχη θέα από την κορυφή του.
Η γεύση που μας έμεινε από αυτή την συνάντηση  είναι ότι η προσπάθειά μας αυτή ευοδώθηκε, ως προς τους παιδαγωγικούς αλλά και ως προς τους πολιτιστικούς στόχους. Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας, φορέας υλοποίησης του προγράμματος  από την πλευρά της Ελλάδας, ανταποκρίθηκε άψογα και υλοποίησε το πρόγραμμα σε όλες τις φάσεις του.
 Το ραντεβού μαθητών/τριών-εκπαιδευτικών ανανεώθηκε για τον Μάιο του 2019  (από 20 έως 26) στην πόλη Castelcovati της Ιταλίας, όπου θα είναι και η τελευταία συνάντηση των εταίρων.




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.