Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι κρατήσεις στη «13η σύνταξη»

Το ποσό της «13ης σύνταξης» των συνταξιούχων καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της μικτής μηνιαίας σύνταξης, δηλαδή, της σύνταξης που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά τους μαζί με τις κρατήσεις.

Όμως, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του νέου νόμου 4611/2019, «η 13η σύνταξη υπόκειται στις κατά το νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις». Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά με τα οποία πιστώθηκαν χθες οι λογαριασμοί των συνταξιούχων είναι τα καθαρά ποσά που τους αναλογούν μετά την αφαίρεση των φόρων, των ασφαλιστικών κρατήσεων καθώς και των εισφορών ποσοστού 6% που αφορούν τις κρατήσεις της υγειονομικής περίθαλψης.

Έτσι, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 500 ευρώ μικτά το μήνα που δικαιούται το 100% της 13ης σύνταξης, δεν θα δει στο λογαριασμό του 500 ευρώ, αλλά περίπου 440 ευρώ, μετά τις διάφορες κρατήσεις.

Στα εκκαθαριστικά υπάρχουν τρεις βασικές ενδείξεις: το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών, το σύνολο των κρατήσεων και το πληρωτέο ποσό.

Συνεπώς από τη 13η σύνταξη που πιστώθηκε χθες έχουν αφαιρεθεί, ανάλογα με την κλίμακα στην οποία βρίσκεται ο κάθε συνταξιούχος, οι φόροι που αναλογούν, οι κρατήσεις των διαφόρων μνημονιακών νόμων, καθώς και οι κρατήσεις ποσοστού 6% για τον κλάδο υγείας.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…