Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση 30.000 αγροτών


Αύξηση του ορίου των οφειλών που μπορεί να έχουν οι αγρότες, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, θα περιλαμβάνεται τελικώς στο σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις.

Το τελικό κείμενο, που όπως δήλωσε χθες και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει τόσο τις ρυθμίσεις οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και τις αντίστοιχες διατάξεις για τα χρέη προς την εφορία.

Σύμφωνα δε με την αρμόδια υπουργό Εργασίας, στο σκέλος των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, θα υπάρξει ακόμη μία βελτίωση. Το όριο οφειλών που προβλέπεται για τους αγρότες, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση όμως δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση εξαιτίας των οφειλών τους προς τον πρώην ΟΓΑ ή τον ΕΦΚΑ, θα αυξηθεί από τις 4.000 ευρώ στις 6.000 ευρώ.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει την πόρτα σε περίπου 30.000 αγρότες που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω χρεών στον πρ. ΟΓΑ, σε σύνολο περίπου 80.000 μη μισθωτών που έχουν εγκλωβιστεί χωρίς σύνταξη εξαιτίας των οφειλών τους. Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο όριο οφειλών για τους μη μισθωτούς ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ είναι οι 20.000 ευρώ, ενώ για τους γιατρούς, μηχανικούς ή δικηγόρους του πρώην ΕΤΑΑ ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αγρότες άνω των 62 ετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 4.000 ευρώ (σημερινό όριο για έξοδο στη σύνταξη) υπολογίζονται σε περίπου 30.000, εκ των οποίων, μάλιστα, οι 10.000 είναι άνω των 67 ετών. Να σημειωθεί ότι βάσει των προβλέψεων του σχεδίου νόμου, οι αγρότες δεν θα μπορούν να επιλέξουν τον επανυπολογισμό των οφειλών. Προβλέπεται όμως «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 100%, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα είναι τα 50 αλλά τα 30 ευρώ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 247, η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε πως το καινοτόμο στοιχείο που εισάγει η ρύθμιση για τις οφειλές προς τα Ταμεία είναι ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνει «κούρεμα» της βασικής οφειλής. «Οι εισφορές του ασφαλισμένου από το 2002 θα υπολογίζονται με βάση το ελάχιστο ποσό που προβλέπει ο νόμος 4387/16, δηλαδή περίπου 160 ευρώ το μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως από τον επανυπολογισμό θα προκύπτει το «κούρεμα» της βασικής οφειλής. Στη συνέχεια θα γίνεται «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 85% και ο συνδυασμός αυτών των δύο «κουρεμάτων» θα οδηγεί σε μια νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Αναφορικά με τις εργασιακές διατάξεις του σχεδίου νόμου, η υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται η αιτιολόγηση των απολύσεων, κάτι που αλλάζει τον χάρτη της αγοράς εργασίας. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.