Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκέντρωσεις του Π.Α.ΜΕ. σε Έδεσσα & Γιαννιτσά


Γιορτάζοντας την παγκόσμια Μέρα της Εργατικής Τάξης το ΠΑΜΕ στην Πέλλα πραγματοποίησε συγκεντρώσεις και αγωνιστικές πορείες με κύρια συνθήματα : “Κόκκινη Πρωτομαγιά - Πρωτοπόρα Εργατιά”, “Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους”, κ.ά. σε Έδεσσα & Γιαννιτσά.

Στην Έδεσσα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στους “Μικρούς Καταρράκτες” και παραβρέθηκαν σ'αυτή οι υποψήφιοι δήμαρχοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δήμο Έδεσσας Τσιτσάγκας Χαράλαμπος και στο Δήμο Σκύδρας Σουμελίδης Γιάννης. 

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Πέλλας          “Η Ενότητα” και τον Προυσανίδη Ανέστη, με αναφορά στα προβλήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς ( απλήρωτες παραγωγές, τεράστιες ζημιές από χαλοζοπτώσεις στις παραγωγές πολλών περιοχών με ανάγκη έγκαιρων & δίκαιων αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού, κλπ.) ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, που επιδιώκουν το ξεκλήρισμά της και την ισχυροποίηση μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Την κεντρική ομιλία από το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας ( Ε.Ν.Ι.Π.) Σανίδας Αργύρης,  με ξεχωριστή αναφορά στις φιέστες της κυβέρνησης για τα ζητήματα της Υγείας, την ίδια ώρα που αυτή υποβαθμίζεται από τις αντιλαϊκές πολιτικές.
“Τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός της πρόσφατης περιοδείας του Υπουργού Υγείας σε νοσοκομεία της Μακεδονίας, ανάμεσά τους και στο νοσοκομείο της Έδεσσας, προβάλει και πάλι έντονα η τραγική πραγματικότητα στις δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής, χωρίς ωραιοποιήσεις και προεκλογικά πυροτεχνήματα. 
Οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται την δυσαρέσκεια ασθενών και υγειονομικών, την αγωνία των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι μάλιστα έστειλαν σαφές πολιτικό μήνυμα στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, καταποντίζοντας τη φιλοκυβερνητική παράταξη. 
Συνεχίζουν στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, υποχρεώνοντας Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να αναζητούν κονδύλια κάνοντας μπίζνες, πουλώντας τις υπηρεσίες τους στα λεηλατημένα από το κράτος και τους επιχειρηματίες ασφαλιστικά ταμεία ή να βγαίνουν στη ζητιανιά και να στηρίζονται σε αμφίβολης αξίας «δωρεές», χορηγίες «φιλάνθρωπων» και δράσεις διαφόρων «φίλων», που με πρόσχημα το ότι δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα, φέρνουν στο φιλότιμο τον λαό και βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη του. 
Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα μείωση κατά 65 εκ. στην κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία, μείωση που ήρθε να προστεθεί στα πετσοκομμένα κρατικά κονδύλια των προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα μετά το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα νοσοκομεία να χρειάζονται επιπλέον πιστώσεις για αντιδραστήρια, υγειονομικό υλικό και τη μισθοδοσία των ελαστικά εργαζόμενων υγειονομικών. Την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση λαμβάνει τα εύσημα και τις ευχαριστίες υψηλόβαθμων στελεχών του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις εκπληκτικά υψηλές δαπάνες της χώρας μας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ”. 

Στα Γιαννιτσά η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ). Ενώ ακολούθησε δυναμική πορεία στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά η υποψήφια δήμαρχος Πέλλας της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ολυμπία Παπαδοπούλου. Ακόμη από την Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας χαιρετισμό απηύθηνε η Χατζηβασιλειάδου Αριστέα

Την συγκέντρωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) Αποστολίδης Μπάμπης, με ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του κλάδου Υγείας . 
“Σε προσλήψεις, η υποσχεσιολογία καλά κρατεί με μπόλικο προεκλογικό άρωμα. Όσο είδαμε, τις 4.500 θέσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την πρωταπριλιά του 2015, άλλο τόσο θα δούμε τους χιλιάδες διορισμούς που υπόσχονται τώρα. 
Η δέσμευση της κυβέρνησης όπως και όλων των κομμάτων που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο προς τους «θεσμούς» και την ΕΕ, για μία πρόσληψη για κάθε μία συνταξιοδότηση στο δημόσιο, διαιωνίζει με μαθηματική ακρίβεια την τεραστίων διαστάσεων υποστελέχωση στις δημόσιες μονάδες υγείας. Από το 2010 έως το 2018 μειώθηκε το μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων στα νοσοκομεία κατά 25%. Ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας διαρκώς αυξάνεται και έχει ξεπεράσει το 20% του συνόλου. Οι μετακινήσεις συναδέλφων για την κάλυψη των τραγικών και χρονιζουσών ελλείψεων προσωπικού από την μία μονάδα υγείας στην άλλη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.”

Η κεντρική ομιλία του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε από την Χατζηβασιλειάδου Αριστέα , μέλος της Επιτροπής Αγώνα στο Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Γιαννιτσών, που τόνισε τη σημασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και παράλληλα υπογράμμισε την στάση της εργοδοτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αλλά και των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων της Πέλλας. 
“Το σύνθημα «ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ» είναι ζωντανό, επίκαιρο, υπάρχει και  βροντοφωνάζεται από εργάτες σε όλον τον κόσμο και σήμερα στις συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το οφείλουμε σε αυτούς που πάλεψαν πριν από εμάς, στους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του 36, τους διακόσιους της Καισαριανής της πρωτομαγιάς του ‘44. Τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά. Διδασκόμαστε, εμείς οι νεότεροι εργαζόμενοι, από την 1η Μάη του 1999, όταν για πρώτη φορά τέτοια μέρα, ανέμισαν στον ουρανό όλης της χώρας τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, γέννημα της ανάγκης για συνδικάτα με ταξικό προσανατολισμό, σε ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές, τις κυβερνήσεις και τα τσιράκια τους. 
Ιδιαίτερα τώρα, μπροστά και στις εκλογές, βγήκαν σεργιάνι, αυτοί που μας μάτωσαν και μας ματώνουν για την ανάπτυξή τους, για να μας πείσουν πως οι εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργοδότες τους, πως η εκμετάλλευση μπορεί να γίνει με πιο όμορφο, δημοκρατικό τρόπο.  
Ζητάνε την συναίνεση μας αυτοί, που όλοι μαζί ψηφίσαν το 3ο μνημόνιο, αυτοί που πάνω στους κόπους μας χτίζουν ματωμένα πλεονάσματα. Μας καλούν να διαλέξουμε το μικρότερο κακό, να παλέψουμε όλοι μαζί για την καπιταλιστική ανάπτυξη: Μια ανάπτυξη που από την μια προϋποθέτει κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση, και με τα πρόσφατα νομοσχέδια της Παιδείας και της Υγείας, και από την άλλη ζητά από τους εφοπλιστές να φορολογούνται όταν, και αν μπορούν με όσα χρήματα θέλουν.  Μια ανάπτυξη που δεν βρίσκει λεφτά για τις ανάγκες μας, για έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αλλά αυξάνει το μερίδιο που πληρώνει ταρίφα η χώρα μας στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ. Μια ανάπτυξη που γεννά νέες κρίσεις, φτώχεια, που φέρνει όλο και πιο κοντά επικίνδυνες εξελίξεις στη γειτονιά μας, για παράδειγμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Νατοϊκών και του ντόπιου κεφαλαίου.
Όλους αυτούς, τους απαντάμε και σήμερα: Εργατική λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Απομονώνουμε τους φασίστες και τους δολοφόνους - ναζιστές της Χρυσής Αυγής που στόχο έχουν πάντα να χτυπήσουν συνολικά το εργατικό κίνημα. Είναι τσιράκια της εργοδοσίας, της πλουτοκρατίας και υπηρετούν με τον πιο ωμό και βίαιο τρόπο τα συμφέροντά της. 
Καλούμε και όσους συνδικαλιστές, σωματεία που δεν συμφωνούν με το ΠΑΜΕ σε όλα, που δεν είναι σήμερα εδώ μαζί μας, να βγάλουν συμπεράσματα. Με ποιόν θα πρέπει να συμπορευτούν;  Η ΓΣΕΕ στα χρόνια της κρίσης ουσιαστικά πρότειναν «μηδενικές αυξήσεις και μηδενικές απολύσεις», λόγω της δύσκολης συγκυρίας... Βέβαια όταν άρχισαν οι χιλιάδες απολύσεις, δεν έβγαλαν κιχ. Από το 2012 και μετά, πρώτη και καλύτερη η ΓΣΕΕ επικύρωσε το νομοθετημένο πια αίσχος με τον βασικό μισθό των 586 και 511 ευρώ μεικτά, μέσα από την ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε και ανανεώνει μέχρι σήμερα. 
Όλοι αυτοί δεν έχουν στηρίξει κανέναν αγώνα. Τα συμπεράσματα τους μπορούν να βγάλουν και οι εργαζόμενοι της Πέλλας, από τη στάση της πλειοψηφίας των Εργατικών Κέντρων του νομού μας, που η μοναδική τους εμφάνιση είναι το πολύ πολύ μια ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τίποτα παραπέρα. Αντιθέτως, τα “έργα και οι ημέρες” τους είναι κι εδώ τοπικά άκρως αποκαλυπτικές για τον ρόλο που διαδραματίζουν στη στήριξη των κυβερνητικών πολιτικών και των εργοδοτικών απαιτήσεων. 
Κι επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν το θράσος όλοι αυτοί να κουνάνε σε εμάς το δάχτυλο, να πούμε ότι το ΠΑΜΕ στα 20 χρόνια ζωής δέχτηκε και ξεπέρασε απειλές, τρομοκρατία και βρώμικες επιθέσεις, μπήκε μπροστά στην οργάνωση αγώνων και απεργιών, έδωσε κουράγιο, δύναμη και ενέπνευσε χιλιάδες εργάτες, καθυστέρησε μέτρα, ήταν παρόν σε κάθε εργατική διεκδίκηση. Δημιουργεί τις βάσεις για ένα κίνημα που δεν θα κυνηγάει παροχές- φιλοδωρήματα, ίσα για να μην φτάσουμε στην εξαθλίωση. Που δεν θα φτάνουν οι διεκδικήσεις του μέχρι τα επιδόματα κοινωνικής δήθεν αλληλεγγύης, δηλαδή ξαναμοίρασμα των ψίχουλων στους φτωχούς. 
Με την εργατική τάξη και το λαό στο τιμόνι της εξουσίας ανοίγουμε το δρόμο στην επόμενη μέρα, στο αύριο της εργατικής τάξης. Το σύνθημα, που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, να δίνει ελπίδα, να είναι οδηγός και να φωτίζει το δρόμο μας”.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.