Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η ομιλία της Θ. Τζάκρη στη βουλή για την κύρωση της συμφωνίας διάνοιξης της συνοριακής διάβασης στους Προμάχους (βίντεο)


Θεοδώρα Τζάκρη για την κύρωση της συμφωνίας διάνοιξης της συνοριακής διάβασης στους Προμάχους: Η Πέλλα μπορεί να γίνει ο αναπτυξιακός Προμαχώνας της Ελλάδος που βγαίνει από την κρίση και κάνει πράξη την εξωστρέφεια

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας την Τρίτη 14-5-2019 στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής κατά την κύρωση της διμερούς συμφωνίας για τη διάνοιξη συνοριακής διάβασης - τελωνείου βορείως των Προμάχων στην Πέλλα, η οποία ψηφίστηκε μόνο από τη συμπολίτευση και καταψηφίστηκε από τη ΝΔ και όλα τα κόμματα, είπε επί λέξει τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Σήμερα επιφύλαξε η πολιτική ιστορία στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων να κυρώσει τη διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας που αφορά τη διάνοιξη συνοριακής διάβασης και τελωνείου στην Πέλλα βορείως των Προμάχων, που αποτελεί την πρώτη συμφωνία μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και της Συνθήκης φιλίας και συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, την οποία θα γράψουν από κοινού οι δύο λαοί, οι δύο γείτονες, που τους χώριζε ένα αδιαπέραστο, για δεκαετίες, εθνικιστικό παραπέτασμα.
Σήμερα κυρώνουμε την πρώτη πρακτική επίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην κοινωνική και οικονομική ζωή και ανάπτυξη δύο κυρίαρχων και ανεξάρτητων χωρών. 
Και λέω πρακτική διότι παράγει όχι θεωρητική αλλά πραγματική και μετρήσιμη αναπτυξιακή επίπτωση που καλύπτει όλο το φάσμα του δικαίου και των ηθών των διακρατικών συναλλαγών.
Η πτώση του εθνικιστικού παραπετάσματος και το άνοιγμα μιας λειτουργικής διόδου προς και από την Πέλλα προσδίδει υψηλή υπεραξία σε ένα νομό που ήδη έχει υψηλή αξία, στον οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί η απαραίτητη σημασία.
Έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να απελευθερώσει την αθέατη πλευρά της δύναμης της Κεντρικής Μακεδονίας που μπορεί να  έχει ως αιχμή του δόρατος την Πέλλα.
Μετά την κύρωση της σημερινής συμφωνίας η Πέλλα γίνεται ένας πραγματικός αναπτυξιακός Προμαχώνας της Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση και κάνει πράξη την εξωστρέφεια. 
Της Ελλάδας που έπαψε να βρίσκει άλλοθι στην αμηχανία και στην εσωστρέφεια.
Της Ελλάδας που δείχνει αποφασισμένη να κατοχυρώσει τον ηγεμονικό της ρόλο στα Βαλκάνια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Σήμερα θα κυρώσουμε μια συμφωνία και ταυτόχρονα θα ακυρώσουμε κάθε διαχωριστική γραμμή και εμπόδιο που καθιστούσε αόρατη τη δυναμική της Πέλλας. 
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, μια από τις παραγωγικότερες και πιο εξωστρεφείς Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, η οποία πραγματοποιεί εξαγωγές κυρίως νωπών φρούτων και οπωροκηπευτικών, αλλά και μεταποιημένων τροφίμων, οι οποίες σε ετήσια βάση ανέρχονται στα 124.092.046 εκ. ευρώ, (με στοιχεία του Τελωνείου Σκύδρας από 1-10-2018), ήταν η μοναδική παραμεθόρια περιφέρεια χωρίς συνοριακή διάβαση. 
Έπειτα από πολύμηνες και επίμονες προσπάθειες, το διαχρονικό αυτό αίτημα επιτέλους ικανοποιήθηκε. Στις 2 Απριλίου υπεγράφη η διμερής συμφωνία για τη διάνοιξη της νέας συνοριακής διάβασης και του τελωνειακού σταθμού στην Πέλλα βορείως των Προμάχων, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην πόλη των Σκοπίων. Η διμερής αυτή συμφωνία κυρώνεται σήμερα από την Ελληνική Βουλή.
Τι σημαίνει όμως η διάνοιξη της νέας συνοριακής διάβασης και του τελωνειακού σταθμού βορείως των Προμάχων για το νομό μας;
Το νέο αυτό δεδομένο, θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών  και στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της οικονομίας του Νομού μας και της ευρύτερης περιοχής -τόσο τουριστικά όσο και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας- καθώς θα καταστήσει ευκολότερη τη διακίνηση επισκεπτών στους σημαντικούς αρχαιολογικούς και τουριστικούς προορισμούς της Πέλλας και θα ενισχύσει τις εξαγωγές των προϊόντων της Πέλλας μέσω αυτής στις χώρες της Βαλκανικής και σε άλλες χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης.
Τα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στην Πέλλα (ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, μήλα κ.λπ.), καθώς και τα μεταποιημένα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (κομπόστες, γλυκά, κρέατα, τυριά, αλλαντικά και λοιπά τρόφιμα), θα έχουν τη δυνατότητα της άμεσης εξαγωγής μέσω της νέας συνοριακής πύλης, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους για τους Έλληνες παραγωγούς.
Επιπλέον η Πέλλα διαθέτει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών από διάφορες χώρες: Το σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας -που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο Μουσείο του Βορειοελλαδικού χώρου- και ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, η Έδεσσα, με τους Καταρράκτες και τον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου, τα Οθωμανικά Μνημεία των Γιαννιτσών και της Έδεσσας, τα Λουτρά του Πόζαρ που επισκέπτονται ετησίως  τα τελευταία χρόνια της κρίσης κατά μέσο όρο 1.500.000 επισκέπτες και αποτελούν διεθνή προορισμό στον τομέα του Θερμαλιστικού Τουρισμού, μέσω της νέας συνοριακής διάβασης θα μπορούν πλέον να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες προερχόμενους από τις χώρες της Βορείου και της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και από τις χώρες της Βαλκανικής.  
Πολύ σημαντική εξέλιξη επίσης είναι ότι ολοκληρώθηκε ήδη από την "Εγνατία Οδός Α.Ε." η προκαταρτική μελέτη για την οριστικοποίηση της όδευσης της οδού της νέας συνοριακής διάβασης βορείως των Προμάχων. Η "Εγνατία Οδός Α.Ε.", μετά την τελική έγκριση της διμερούς συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, θα προβεί εντός διμήνου στη δημοπράτηση του συνόλου των μελετών που απαιτούνται για την κατασκευή της νέας συνοριακής διάβασης και του τελωνειακού σταθμού. Για την πλήρη μελετητική ωρίμανση του έργου απαιτείται χρονική διάρκεια 1,5 ετών περίπου, ενώ η κατασκευή του θα ξεκινήσει αμέσως μετά και δεδομένης της εξασφάλισης των κονδυλίων θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα.
Γίνεται κατανοητό ότι όλα όσα γίνονται πράξη θα συμβάλλουν καθοριστικά στην άρση της γεωγραφικής απομόνωσης του νομού μας και παράλληλα, με τα υπόλοιπα έργα υποδομών που έχουν δρομολογηθεί ήδη, ο νομός Πέλλας θα μπει σε μια νέα εποχή. Μπορεί να γίνει πυλώνας ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, με την αξιοποίηση επιτέλους της δυναμικής που δίνουν στην περιοχή μας τόσο η γεωγραφική μας θέση, όσο και το τεράστιο πολιτιστικό μας κεφάλαιο. Το όφελος από μια τέτοια προοπτική για τους πολίτες της Πέλλας θα είναι μεγάλο. 
Χρειάζεται δουλειά και επιμονή, για να πετυχαίνουμε συνεχώς μικρές "νίκες" -όπως για παράδειγμα αυτή της διάνοιξης της συνοριακής πύλης στους Προμάχους- που θα συνθέσουν το παζλ της Πέλλας που ονειρευόμαστε». 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Όλα αυτά που λες είναι για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Αυτά που λες γινόταν και χωρίς εμείς να συρθούμε σε συμφωνίες και να πωληθούμε. Δηλ τελωνείο [που κατα τη γνώμη μου δεν χρειάζεται στους Προμάχους] δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς όλοι εσείς να κατεβάσετε........ Η΄δεν ήμασταν φίλοι γείτονες τόσο καιρό; Δεν καταλαβαίνεις πλέον ότι όλη αυτή η πολιτικολογία, άνευ ουσίας, την οποία έλεγες και από κάποια άλλη πολιτική στέγη σε κούρασε και μας κούρασε; Στο κάτω κάτω ότι έκανες έκανες τόσα χρόνια στη πολιτική. Τώρα αν σου έμεινε κάτι από τη νομική που σπούδασες, πάρε και καμιά υπόθεση στα δικαστήρια για να δικαιολογήσεις αργότερα τον εαυτό σου ότι σ΄αυτή τη ζωή δούλεψες. Η πολιτική σου πλέον μας φέρνει δυσπεψία. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τζάκρη πάντως έτρεξε και τρέχει για τον Νομό Πέλλας. Μακάρι και οι υπόλοιποι βουλευτές εδώ και 40 χρόνια να έκαναν κάτι για τον Νομό μας. Εδώ έγιναν κέντρο τα Γρεβενά λόγω της Εγνατίας....
    Ο Νομός Πέλλας είναι ο μοναδικός στην Βόρεια Ελλάδα που δεν κατά τη διάρκεια της Εγνατίας οδού δεν υπήρξε η παραμικρή πρόβλεψη για έναν κάθετο άξονα, που στο κάτω-κάτω της γραφής ακόμη και ιστορικά η Εγνατία περνούσε από την Πέλλα. Μπράβο στην Θοδώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι θα είναι ένα πλήγμα στις μικρές επιχειρήσεις πώλησης προϊόντων καθώς στα Σκόπια είναι φθηνότερα. Επίσης όσοι έχουν πρατήριο ή δουλεύουν σε αυτό ας αρχίσουν από τώρα να ψάχνουν για δουλειά(χαμηλότερη τιμή λιγότερη νοθεία). Θα έρχονται και ποιό εύκολα οι σκοπιανοί και θα λένε μακεντονσκι (long live daddy Tito).Στα λουτρά ιδιαίτερα θα βρούνε την χαρά τους στην αρχή που θα έχουν μικρή (ελάχιστη)αύξηση κρατήσεων (οι απόσταση είναι μικρή και θα έρχονται μονοήμερη)και μετά θα έχουν δικαστήρια γιατί τα μακεντονσκι θα θέλουν τα χωράφια τους πίσω. Υπέροχα το σκεφτήκατε όχι μόνο θα καταστρέψετε την οικονομία της περιοχής μας αλλά θα έχουμε κι ένα κάρο Σλάβους να το παίζουν Μακεδόνες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λογικές του μικρού χωριού που νομίζει ότι είναι το κέντρο του κόσμου... Δηλαδή γιατι δεν φοβουνται οι Αυατριακοί απο τα εκατομμυρια κατοικων των γυρω χωρών τους που εχουν φθηνοτερα προιοντα?, εκλεισαν τα σύνορα τους? καταατραφηκε η οικονομία τους? ή μήπως ο τουρισμός τους αλλαξε πολιτικη και κόστος? Γιατι δεν προσπαθουμε να αξιοποιησουμε πρωτα τα θετικά για το νομο μας και στη συνεχεια απορριπτουμε καθε πεοσπαθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεοδώρα τα Γρεβενά γινανε Κέντρο γιατί εχουν οδικό δίκτυο, εμείς 40 χρόνια οδικό δυκτιο σκοτωστρα, τα 120 εκατομμύρια η Εγνατία τα πήγε στην Θεσσαλονίκη και ολοι οι βουλευτές και φορείς μοκο, και τωρα θα δώσει για τους γυφτοσκοπιανους 50 εκατομμύρια, γιατί δεν τα δίνει για τον δρόμο Έδεσσα - Χαλκηδόνα; περιμένω απάντηση και απο σένα και από τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιοί Πολιτικοί τα πήγαν στην θεσσαλονίκη;Αφου θα τους ξαναψηφήσετε και μετά θα βρίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ.Κατά τα άλλα φάτε Μακεδονία!!!

      Διαγραφή
    2. Τώρα μιλάς σωστα σύντροφε.
      Μας ενδιαφέρει οι Σκοπιανοί να έρχονται άνετα και με ασφάλεια εδώ,όχι πως θα πάμε στην Θεσσαλονίκη η άλλου.

      Διαγραφή
    3. Οι Βορειομακεδόνες στην στην θεσσαλονίκη ,Χαλκιδική και Κατερίνη πηγαίνουν , αρα μας ενδιαφέρει.

      Διαγραφή
  6. Αφήστε την υπουργό στην ησυχία της.
    σσσσσσσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 40 χρονια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πειτε μου ενα μεγαλο εργο που εγινε στον Ν. Πελλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.