Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πόσοι πιάστηκαν στην παγίδα των αποδείξεων και e-πληρωμών

Περισσότεροι από 50.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι πιάστηκαν πέρυσι στην παγίδα των αποδείξεων. Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι πραγματοποίησαν ή δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν λιγότερες από τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή με χάρτινες αποδείξεις και έτσι τους επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος εισοδήματος εν είδει φορολογικού προστίμου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το συνολικό ποσό που βεβαίωσε η φορολογική διοίκηση με τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα 2017) για μη κάλυψη των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα ή χάρτινες αποδείξεις ανήλθε σε 35,5 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο βεβαιώθηκε συνολικά σε περίπου 50.000 φορολογούμενους.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, χρεώθηκαν με πρόσθετο φόρο όχι επειδή δεν πραγματοποίησαν τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, αλλά επειδή έκαναν λάθος στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Δηλαδή, είτε δεν συμπλήρωσαν κάποιο ποσό δαπάνης στον σχετικό κωδικό (049-050) είτε δήλωσαν χαμηλότερο από το απαιτούμενο ποσό αν και είχαν πραγματοποιήσει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχετικός κωδικός δεν προσυμπληρώνεται από τη φορολογική διοίκηση, αλλά παρέχεται ηλεκτρονική πληροφόρηση στον φορολογούμενο για το συνολικό ποσό που δαπάνησε με πλαστικό χρήμα κατά το έτος αναφοράς. Οι φορολογούμενοι που δεν υποχρεώνονται να πραγματοποιήσουν δαπάνες με "πλαστικό" χρήμα (π.χ. συνταξιούχοι άνω των 70 ετών) θα πρέπει να δηλώσουν οι ίδιοι το ποσό της δαπάνης τους με τη λήψη χάρτινων αποδείξεων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για να λάβει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ελάχιστες δαπάνες με πλαστικό χρήμα που υπολογίζονται με βάση την παρακάτω κλίμακα:

- Έως 10.000 ποσοστό 10%
- Από 10.001 έως 20.000 ποσοστό 15% και
- από 20.001 και άνω ποσοστό 20% με μέγιστο ποσό δαπάνης τα 34.000 ευρώ

Για το ποσό δαπάνης που του λείπει με βάση τα παραπάνω επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων (π.χ. άνω των 70 ετών, κάτοικοι χωριών) η σχετική υποχρέωση συνίσταται στη συγκέντρωση ίδιας αξίας χάρτινων αποδείξεων.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…