Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εξαπάτησαν και απέσπασαν από ηλικιωμένη 2.500 ευρώ στο κέντρο των Γιαννιτσών!



Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος


Η μέθοδος απάτης είναι γνωστή... Παρά την μεγάλη καμπάνια της αστυνομίας εδώ και πολύ καιρό και την εκστρατεία ενημέρωσης, ηλικιωμένοι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα αγνώστων που τηλεφωνούν και τους αναστατώνουν με την δήθεν πρόκληση τροχαίου δυστυχήματος στο οποίο εμπλέκεται κάποιο από τα παιδιά τους.

Θύμα μιας τέτοιας οργανωμένης απάτης έπεσε χθες 90χρονη στα Γιαννιτσά, καθώς άγνωστοι της απέσπασαν το ποσό των 2.500 ευρώ! Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, με τον ίδιο τρόπο, προφανώς η ίδια σπείρα επιχείρησε και εξαπάτησε ηλικιωμένη, πάλι στα Γιαννιτσά, αποσπώντας 2.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα το θύμα τα πέταξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του!

Το τελευταίο διάστημα άγνωστοι στην περιοχή των Γιαννιτσών, με πολλά τηλεφωνήματα αναζητούν θύματα, χωρίς ευτυχώς στις περισσότερες φορές να το καταφέρνουν.

Στην περίπτωση της ηλικιωμένης γυναίκας στο χθεσινό περιστατικό, ο «πρωταγωνιστής» στο τηλεφώνημα παρίστανε τον αστυνομικό και με την πρόφαση ότι η κόρη της είχε προκαλέσει τροχαίο με νεκρό ένα παιδάκι αλβανικής καταγωγής κατάφερε, στις 2.00 μετά το μεσημέρι περίπου, να της αποσπάσει 2.500 ευρώ… Προκειμένου να αποφύγει την μήνυση, η ηλικιωμένη γυναίκα έπρεπε να δώσει στον αστυνομικό ένα σεβαστό ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ!!! Στην συνέχεια το ποσό μειώθηκε στις 2.500 χιλιάδες και παραδόθηκε από την ηλικιωμένη σε άγνωστη γυναίκα στην είσοδο της πολυκατοικίας που διαμένει στο κέντρο των Γιαννιτσών (κοντά στην Φιλαρμονική μπάντα του δήμου).  Αφού τα λεφτά έκαναν φτερά, το θύμα ανακάλυψε την απάτη και έσπευσε να την καταγγείλει στην Αστυνομία.

Όλα αυτά συνέβησαν χθες, Δευτέρα 10 Ιουνίου, και σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες έγινε μπαράζ τηλεφωνημάτων στην περιοχή, στην προσπάθεια της σπείρας να αναζητήσουν κι άλλα «θύματα».

Η Αστυνομία, με αφορμή τα περιστατικά αυτά, καλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «100» . Συγκεκριμένα, οι δράστες ακολουθούν την εξής μεθοδολογία:


Απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος



Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς και άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού. Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου, να αποσυρθεί η μήνυση και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων. Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα. Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο.

Τέλος, παρακαλούνται οι οικείοι ηλικιωμένων ατόμων, οι φορείς και οι κοινωνικές δομές να τους ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.