Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης: Μέτρα - κοροϊδία για τους ροδακινοπαραγωγούς !


Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

Έπρεπε να «φθάσει ο κόμπος στο χτένι», για να αναγκαστεί μόλις χθες και υπό την πίεση των βουλευτικών εκλογών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, να εξαγγείλει μια σειρά μέτρων-κοροϊδία για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας, που απειλεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγών.

Τώρα – 17 μέρες πριν τις εκλογές – θυμήθηκε ο κ. Αραχωβίτης και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσουν στη δήθεν άμεση κατάρτιση και υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότασης για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, όταν από τον Μάρτιο του 2018 ο ίδιος ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την εκπόνηση προγράμματος για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας και όλο αυτό το διάστημα, τόσο ο προκάτοχος, του κ. Αραχωβίτη, όσο και ο ίδιος το είχαν ….γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Το πόσο άμεσα μπορεί να προετοιμαστεί ένα τέτοιο σοβαρό πρόγραμμα, ποια χρονοδιαγράμματα απαιτούνται για την υποστήριξή του, την έγκριση και την έναρξη εφαρμογής του, καλό θα ήταν να ρωτήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους του υπουργείου του. Τότε, θα αντιληφθεί πραγματικά πως με τα «θα» δεν αντιμετωπίζεται η σημερινή κρίση και η κατρακύλα των τιμών παραγωγού στην αγορά του ροδάκινου.

Εκείνο, όμως, που πρέπει να απαντήσει ο κ. Αραχωβίτης και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, γιατί προχθές στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο η ελληνική αντιπροσωπία δεν ψέλλισε ούτε μια λέξη για το θέμα των ροδάκινων; Ενώ κατά την πρόσφατη (ενδιάμεση) αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017, παρά τη δέσμευσή τους, δεν έθεσαν ποτέ το ζήτημα της ύπαρξης συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης στο επιτραπέζιο ροδάκινο, που θα αντιμετώπιζε εν μέρει το πρόβλημα των τιμών στο προϊόν.

Όπως τη λέξη «άμεσα», χωρίς να προσδιορίζει το πότε, επανέλαβε ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και για την κατάθεση αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεάν διανομής επιτραπέζιων ροδάκινων, υπό μορφή χυμών, από συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών. Ελπίζουμε να του φθάνουν οι ελάχιστες μέρες παραμονής του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να καταρτίσει, να υποβάλει και να υποστηρίξει αυτό το πρόγραμμα, και να μην ακολουθήσει την πρακτική του προκατόχου του, που χρειάστηκε κάμποσους μήνες για να ετοιμάσει το φάκελο για τις στρεμματικές ενισχύσεις των ροδακινοπαραγωγών για το εμπάργκο, τον οποίο έστειλε ταχυδρομικώς και χωρίς να τον υποστήριξει στην Ε. Ένωση, για αυτό και τα έκανε μαντάρα!

Όσον αφορά στις εξαγγελίες του κ. υπουργού περί συνεννόησης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη χορήγηση προκαταβολών για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στην καλλιέργεια του τρέχοντος έτους, αλλά και των επομένων ετών (!), απλά να του θυμίσουμε ότι ο ίδιος τον περασμένο μήνα όταν μαζί με το επιτελείο του επισκέφθηκε τη Σκύδρα, δήλωσε πως δεν μπορεί να δώσει προκαταβολές γιατί χρειάζεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή, να φέρει τροπολογία για το θέμα αυτό στη Βουλή. Σε ποια Βουλή θα το κάνει ο κ. Αραχωβίτης; Σε αυτήν που έκλεισε για τις βουλευτικές εκλογές;

Ο ίδιος παρέδωσα σχετική τροπολογία στον προκάτοχό του τον Ιανουάριο του 2015 την οποία την κρατάνε επί 4.5 χρόνια στα συρτάρια του γραφείου τους.

Και ενώ τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τάζει προκαταβολές και …θυμάται να δώσει το καθυστερούμενο υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων για τις περυσινές ζημιές, ξεχνά παντελώς να αναφερθεί στο πρόγραμμα (μέτρο Μ5) για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες, που κατήρτισε η δική μας κυβέρνηση, και για το οποίο η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στους παραγωγούς. Ενώ, την βαρύνει η αναποτελεσματικότητα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, που εφάρμοσε με μειωμένες πτήσεις και φυσίγγια, εγκαταλείποντας έτσι στην τύχη τους ροδακινοπαραγωγούς.  Όπως βέβαια έχει πάθει κυριολεκτικά αμνησία για το εγκληματικό της λάθος να μην θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα που εμείς θεσπίσαμε (μέτρο Μ17) για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.

Ψελλίζει ο κ. Αραχωβίτης και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φροντίσει για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στα ελληνικά ροδάκινα. Φαίνεται πως ξέχασαν πως η αγορά της Κίνας άνοιξε προ πενταετίας, τον Ιούλιο του 2014 επί υπουργίας μου, με την υπογραφή δύο πρωτοκόλλων συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών που απορρέουν από τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για την εξαγωγή ελληνικών φρούτων και λαχανικών, τον ταχύτερο εκτελωνισμό στις εξαγωγές ελληνικών οίνων και γενικότερα την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο.

Από τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης απουσιάζουν όμως η τόνωση της κατανάλωσης ροδάκινων και νεκταρινιών σε τουριστικά καταλύματα και χώρους μαζικής εστίασης, η ένταξη τους στο καθημερινό σιτηρέσιο των μονάδων του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, καθώς και στα ιδρύματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας (μέτρα αποτελεσματικά που εφαρμόστηκαν το 2014), όπως επίσης απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά γιατί επί 4,5 χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε με κανένα μέτρο την απώλεια εισοδήματος των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών από το εμπάργκο στις εξαγωγές κοινοτικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία.

Την απάντηση για όλα αυτά τα «θα» και τα μέτρα-κοροϊδία που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση θα τη δώσουν οι ροδακινοπαραγωγοί στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Από την υπογραφή των πρωτοκόλλων των Υπουργών Γεωργίας Ελλάδας – Κίνας, 2014:



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment