Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η συγγνώμη ενός καθηγητή Λυκείου για τους μαθητές που βγήκαν κλαίγοντας από τις αίθουσες


Με αφορμή τη δυσκολία των θεμάτων της Φυσικής στις Πανελλήνιες εξετάσεις ο καθηγητής του Λυκείου Κεραμειών Κεφαλλονιάς και συγγραφέας Ηλίας Τουμαζάτος, ζητεί συγγνώμη από τους μαθητές που δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες. Το άρθρο του καθηγητή έχει γίνει Viral καθώς γονείς, μαθητές το αναρτούν συνεχώς στα Social Media.

Στενοχωριέμαι αφάνταστα όταν βλέπω παιδιά να βγαίνουν από τις αίθουσες των Πανελλαδικών Εξετάσεων με δάκρυα στα μάτια. Όχι, δεν είναι οι μαθητές που δεν προετοιμάστηκαν καλά. Είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που σ’ όλη τους τη σχολική ζωή προσπάθησαν να είναι συνεπείς, που διάβασαν πολύ και διαπιστώνουν ότι για κάποιους “υψηλούς νόες” του Υπουργείου που βάζουν τα θέματα, η προσπάθειά τους δεν είναι αρκετή. Σήμερα τα θέματα της Φυσικής ήταν 8 σελίδες! Τα θέματα, όχι οι απαντήσεις. Προχθές τα μαθηματικά δεν παλεύονταν. Ιδιαίτερα οι μαθητές των Θετικών Σπουδών κάθε χρόνο δέχονται απίστευτη πίεση, έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγάλη ύλη, άπειρες ασκήσεις και τα…χούγια αυτών που εμπνέονται τα θέματα, για να αποδείξουν τί; Πόσο μεγάλοι επιστήμονες είναι;

Ζούμε σε τούτη τη χώρα το εξής παράλογο. Στην Α και τη Β Λυκείου για να περάσεις την τάξη χρειάζεσαι μέσο όρο 9,5. Γενικό μέσο όρο, όχι σε κάθε μάθημα ξεχωριστά. Τουτέστιν, μαθητές με 8 μαθήματα κάτω από τη βάση προάγονται στην επόμενη. Τί σου λέει το σύστημα; Παιδάκι μου, μη διαβάζεις, γιατί όσο χάλια και να πας δεν πρόκειται να μείνεις. Κανείς δεν έχει τολμήσει να καταργήσει αυτό το 9,5, κι όταν αυτό πήγε να γίνει, με λάθος τρόπο (το 2014) λύσσαξαν όλοι και το πήραν πίσω.

Κι έρχεται η Γ Λυκείου. Όπου ξαφνικά το σύστημα, εκεί που σου έλεγε “κοιμήσου αγελούδι μου κι η τύχη σου δουλεύει” σε βάζει να χτυπιέσαι κάτω σαν χταπόδι για να περάσεις σε μια σχολή της προκοπής. Διότι το πιο πιθανό είναι ότι με λίγη προσπάθεια κάπου θα περάσεις. Τουτέστιν, αν θες να μπεις σε μια σχολή με ωραίο όνομα και χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, και να κάνεις ζωάρα για μερικά χρόνια, ξεκοκαλίζοντας το οικογενειακό εισόδημα, γράφεις ένα 5-6 στις πανελλαδικές και καθάρισες. Αν όμως θες να κάνεις κάτι πιο ουσιαστικό, κάτι πιο κοντά σε αυτό που ονειρεύεσαι,, όχι, πρέπει να υποφέρεις. Κι εκεί που σου λέγαμε, δεν πειράζει, καλό είναι και το 9,5, τώρα σε βάζουμε να τρέχεις σαν το άλογο κούρσας.

Και άντε να μάθεις συντακτικό στη Γ Λυκείου (κι ας έκανες αρχαία από την Α Γυμνασίου), κι άντε να πολεμάς να καταλάβεις τα μαθηματικά προσανατολισμού χωρίς να ξέρεις να κάνεις διαίρεση.

Σ’ αυτό το ονειρικό σύστημα, αυτοί που υποφέρουν είναι οι καλοί μαθητές. Κι όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και λιγότεροι. Δέκα χρόνια είμαι στην εκπαίδευση – μικρός ο χρόνος, αλλά κάθε χρόνο η βουτιά είναι μεγαλύτερη. Κι όσο κατεβαίνει ο πήχυς, οι πολλοί εφησυχάζουν και οι συνεπείς υποφέρουν περισσότερο.
Θέλω να ζητήσω σήμερα μια μεγάλη συγνώμη από τα παιδιά που βγήκαν κλαίγοντας από τις αίθουσες. Ντρέπομαι που είμαι μέρος ενός συστήματος που λειτουργεί τόσο άδικα και τόσο παράδοξα. Συγνώμη από όλους τους μαθητές μου που τόσα χρόνια διαβάζουν, προσπαθούν και αγωνίζονται για κάτι καλύτερο. Κι εμείς τους ρίχνουμε σφαλιάρες, σαν να τους λέμε “Γιατί διάβαζες τόσα χρόνια; Ας έγραφες κι εσύ ένα 5 – φοιτητής θα ήσουνα πάλι. Γιατί να έχεις στόχους;” Αλλά ξέχασα. Στη χώρα τούτη, η αριστεία είναι κακό πράγμα.

Η αλλαγή της Γ Λυκείου που θα ισχύσει από φέτος, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση – αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνη της.Και οι λιγότερες εξετάσεις στην Α και στη Β είναι θετικό μέτρο, αλλά τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν γίνει ένα πρώτο βήμα: Να καταργηθεί αυτό το “9,5”, που σου περνάει το μήνυμα “Μην κάνεις τίποτα, θα περάσεις”. Που παράγει γενιές χωρίς γενική παιδεία, ουσιαστικά πολιτισμικά αναλφάβητες. Που ψηφίζουν χωρίς να ξέρουν πώς διορίζεται η Κυβέρνηση. Ναι. Σας το υπογράφω. Εγώ είμαι ο δάσκαλος που δεν κατάφερε ούτε αυτό να μάθει στα παιδιά. Που 7  Ιουλίου βγάζουν κι αυτά πρωθυπουργό…. Γιατί  να το μάθουν; Αφού θα περάσουν και χωρίς αυτό.

Συγνώμη, λοιπόν, παιδιά… Αλλά, ξέρετε κάτι; Μην το βάζετε κάτω.  Η γνώση, η συνέπεια, η αξία δεν κρίνονται μόνο από ένα γραπτό. Όταν έχεις μάθει να δουλεύεις και να αγωνίζεσαι, η ζωή θα στο ανταποδώσει. Ακόμα και στη χώρα αυτή, που μισεί την προσπάθεια, που δεκαετίες τώρα εξισώνει τα πάντα προς τα κάτω. Βάλτε πείσμα.

Ακόμα και με μάτια δακρυσμένα, φιλαράκι, μην ξεχνάς να κοιτάς ψηλά. Και μπροστά.

Πηγή: ekefalonia.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Πολύ σωστά αλλά πείτε μου ποια κυβέρνηση και ποιος υπουργός παιδείας αντιμετώπισε σοβαρά το θέμα της εκπαίδευσης στην χώρα μας? Όλοι κάνουν τα πειράματα τους και μιλούν για δημόσια εκπαίδευση αυτοί που στέλνουν τα παιδια τους στα ιδιωτικά και μετά στο εξωτερικό !!! Πως θα νοιαστούν για τα παιδια που αγωνίζονται και απογοητεύονται , πολύ απλά δεν τους αγγίζει αυτό το θέμα !!! Θα έρθει πάλι ένας νέος υπουργός θα πει τα δικά του και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά με αφορμή το παραπάνω κείμενο.
    Δυστυχώς από την μεταπολίτευση και μετά, ειδικά από δεκαετία του ΄80, άρχισε το ξήλωμα της εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί με την στάση τους στην ουσία συναίνεσαν.
    Με πρόσχημα την πρόοδο, τις ίσες ευκαιρίες, τα δικαιώματα όλων στην μόρφωση ,τις νέες ιδέες κ.λ.π κ.λ.π άρχισε το ξήλωμα.
    Στα πλαίσια της 6χρονης τότε υποχρεωτικής εκπαίδευσης έπαψε στην ουσία η επανάληψη μιας τάξης από τους αδύνατους μαθητές οι οποίοι προάγονταν είτε είχαν είτε δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τάξης στην οποία φοίτησαν.
    Καταργήθηκαν οι εισαγωγικές στο Γυμνάσιο με αποτέλεσμα όλοι φοιτούσαν στο Γυμνάσιο είχαν δεν είχαν τα απαραίτητα εφόδια.
    Όταν η εκπαίδευση έγινε 9χρονη υποχρεωτική τα ίδια φαινόμενα εμφανίστηκαν και εκεί.
    Κατάργηση των εξετάσεων του α΄ εξαμήνου και οι εξετάσεις του Ιουνίου σε περιορισμένη ύλη με την υποχρεωτική στην ουσία προαγωγή των πάντων.
    Τις τελευταίες δεκαετίες η μπάλα πήρε και το Λύκειο ακόμα και τις εισαγωγικές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ με γραπτά κάτω από την βάση πέρα κάθε λογικής και χωρίς κανείς να αντιδρά για να μην στεναχωρήσουμε τους μαθητές και να ικανοποιηθούν οι ψηφοφόροι. Θα πει κάποιος δηλαδή θα έπρεπε οι μαθητές από την ηλικία των 10 ετών να υπόκεινται στη βάσανο των εξετάσεων και να τους δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα κ.λ.π;
    Μα μια ¨¨δουλειά ¨¨ έχουν οι μαθητές: Να διαβάζουν και να μπορούν να αποδείξουν τις δυνατότητές τους.
    Δεν μπορούν να ισοπεδώνονται τα πάντα και τελικά όλοι στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
    Από την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού φτάσαμε στο σημείο να μπαίνουν κάποιοι στην Τριτοβάθμια αέρα.
    Τι εφόδια έχουν για να βγουν στη ζωή; Ελαχιστότατα έως μηδενικά.
    Όπως λέει και αρθρογράφος υποφέρουν οι συνεπείς και όσοι προσπάθησαν. Γιατί;
    Μα δεν έμαθαν ότι πάντα υπάρχει στη ζωή η αξιολόγηση. Όταν λοιπόν έρχονται αντιμέτωποι με μια τέτοια διαδικασία – αν και η ύλη είναι περιορισμένη, ρωτήστε κανένα μεγαλύτερο τι είχε να διαβάσει - μετά από 6+3+2=11 χρόνια εκπαιδευτικής νιρβάνας και ισοπέδωσης, δεν είναι έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν και ξεσπούν σε κλάματα κ.λ.π
    Αυτή την κοινωνία οικοδομήσαμε, αυτή τη νεολαία μεγαλώσαμε και οι ικανοί που έχουν γερές βάσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα.
    Σημ. Είναι κουραστικό κάθε χρόνο να διαβάζουμε ότι τους έκαψαν στα Μαθηματικά είτε στην Φυσική κ.λ.π
    Τα θέματα είναι δύσκολα για όλους και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μια και μπορεί κάποιος να εισαχθεί στη σχολή της αρεσκείας του με μικρότερη βάση από την προηγούμενη χρονιά.
    Το πρόβλημα υπήρχε όταν κάποιοι ανεγκέφαλοι είχαν εφαρμόσει το γνωστό σύστημα να κρατά κάποιος κάποια μαθήματα προηγούμενης χρονιάς. Τότε ναι , αδικούνταν οι μαθητές που την φετινή χρονιά είχαν να αντιμετωπίσουν δυσκολότερα θέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς συμβαίνει είτε μας αρέσει είτε όχι!!

      Διαγραφή
  3. μπράβο ρε λεβέντη καθηγητή , τίποτα άλλο είσαι μάγκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ σαν μάνα θα μιλήσω που ημουν διπλσ στο παιδι της και γνωριζει ποσο ματωσε φέτος. Είναι ντροπή και αίσχος να τιμωρούν τους νέους μας έτσι. Έίναι κατάντια παραμονή εκλογών να βάζουν τέτοια θέματα, κλιμακουμενης δυσκολίας και τόσα πολλά. 8 σελιδες θεματα. Είναι ασύλληπτης διαστροφης τα 3 από 4 μαθήματα της 1ης κατεύθυνσης να είναι βόμβες ορολογιακες. Είναι ντροπή και αίσχος όλα αυτά κύριοι βουλευτές του νομού μας που κάνετε "επιβρονχια" πολιτική όταν τα παιδιά μας κλαίνε τον κόπο τους και την κούραση τους. Λυπάμαι που θα αναγκαστώ σαν μάνα να σας φτυσω (ούτε το σαλιο μου δεν αξιζετε) για τονα ευνουχισμο που καμαρωτα πράξετε. Λυπάμαι που εσείς σπρωχνετε κι άλλοι νέοι να φύγουν στο εξωτερικό... ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.η τακτική του όλοι απόφοιτοι Λυκείου και βουρ για ΑΕΙ αυτά τα αποτελέσματα έχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποιος από ΣΔΟΕ πλευρά ( τουλάχιστον) να ασχοληθεί με τους φαταούλες τους διορισμένους φροντηστηρισκιδες που απροκάλυπτα αβαντάρουν τα πελατάκια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόνο για να ψηφισουν ήταν ο καημός τους οχι για το κόπο τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα ανόητο άρθρο χωρίς αλήθειες με γενικές αερολογίες...ας αναλάβουν οι καθηγητες τις ευθύνες τους πχ παραπαιδεία ,κολλητοί με ορισμένους γονεις-καθηγητες, ψευτικα αριστεια .....καιρος να ανοίξουν οι ασκοι κ για τους καθηγητες ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.