Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η διπλωματική υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν γιορτάζει την εκατοστή της επέτειο


Η Εθνική Ημέρα του Αζερμπαϊτζάν και η εκατοστή επέτειος της διπλωματικής υπηρεσίας του Αζερμπαϊτζάν γιορτάστηκε στις 28 Μαΐου στην Αθήνα, στον χώρο του Aegli Garden στο Ζάππειο. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρρενς Κουικ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης απολάμβαναν την εκδήλωση με το Αζερικο κρασί. Η παράσταση των Αζέρων μουσικών, του τραγουδιστή Kanan Gadimov και του πιανίστα Emil Muradov, εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό.

Φέτος η διπλωματική υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν γιορτάζει την εκατονταετηρίδα της. Στις 9 Ιουλίου 1919, η κυβέρνηση της πρώτης Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (ADR) εξέδωσε εντολή για τη γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών και αυτή η ημερομηνία λήφθηκε ως βάση για την καθιέρωση της Ημέρας των υπαλλήλων της Διπλωματικής Υπηρεσίας του Αζερμπαϊτζάν.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των πρώτων διπλωματών του Αζερμπαϊτζάν ήταν η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν, στις 11 Ιανουαρίου 1920 το Ανώτατο Συμβούλιο των Συμμαχικών Δυνάμεων αναγνώρισε de facto την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, αυτό το επίτευγμα δεν συνέβαλε στην αποτροπή της εισβολής των μπολσεβίκων και η ADR ανατράπηκε στις 28 Απριλίου του 1920.

Ο λαός του Αζερμπαϊτζάν έδειχνε πάντα μια ισχυρή αποφασιστικότητα και βούληση να παλέψει για την ελευθερία του. Τονίζοντας αυτό, ο Εθνικός ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν και ιδρυτής του σύγχρονου κράτους του Αζερμπαϊτζάν Haydar Aliyev είπε, "Το μεγαλύτερο ιστορικό μας επίτευγμα είναι η απόκτηση της ανεξαρτησίας"

Μια ισορροπημένη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που επιδιώκει το Αζερμπαϊτζάν, διασφαλίζει τη συνεπή ενίσχυση της διεθνούς εξουσίας και σημασίας του Αζερμπαϊτζάν στο σύστημα των σύγχρονων διεθνών σχέσεων. Με την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς και δίκαιης συνεργασίας τόσο σε διμερή όσο και σε πολυμερή μορφή, το Αζερμπαϊτζάν ακολουθεί το δρόμο της κάλυψης των αναγκών της εθνικής προόδου προωθώντας τις εξωτερικές σχέσεις και εταιρικές συνεργασίες. Ειδικότερα η διαφοροποιημένη συνεργασία αναπτύσσεται με επιτυχία με τα κράτη της γειτονικής περιοχής. Το Αζερμπαϊτζάν παρέχει δυνατότητες διαμετακόμισης για την υλοποίηση έργων υλικοτεχνικής υποστήριξης στο πλαίσιο των διαδρόμων Ανατολής-Δύσης, Βορρά-Νότου. Η ανάπτυξη των τεράστιων ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας συνεχίζεται. Μαζί με τον κύριο αγωγό Μπακού-Τιφλίδας-Τσειχάν, ο οποίος υπήρξε πηγή σημαντικών εσόδων για πολλά χρόνια, οι εργασίες για τον Νότιο Διάδρομο φυσικού Αερίου βρίσκονται επίσης στα τελικά του στάδια. Το Αζερμπαϊτζάν παίρνει τον πιο ενεργό ρόλο στο διάλογο μεταξύ των χωρών της Κασπίας, που οδήγησε στην υπογραφή της Σύμβασης για το νομικό καθεστώς της Κασπίας το 2018 και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή της Θάλασσας σε ζώνη ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Όλα αυτά μας επέτρεψαν να ελαχιστοποιήσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις των κρίσεων, οι οποίες υπονόμευσαν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Το εσωτερικό δυναμικό που συσσωρεύεται κατ`αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται σταθερά στις επιτυχίες του Αζερμπαϊτζάν σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Ειδικότερα, μετά από μια μη μόνιμη συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2012-2013, το Αζερμπαϊτζάν εκλέχθηκε με 176 ψήφους ως μέλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για το 2017-2019. Από το 2019, το Αζερμπαϊτζάν θα αναλάβει την προεδρία του Κινήματος Non-Aligned Movement, της δεύτερης μεγαλύτερης διεθνούς πλατφόρμας στον κόσμο. Σημαντική πρόοδο σημείωσε η προώθηση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η συνεχής ανάπτυξη της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών, την Αφρικανική Ένωση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών για την εκπροσώπηση και υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ταυτόχρονα, το Μπακού παίρνει το πιο ενεργό ρόλο στην αλληλεπίδραση στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους είναι μέλος. Ο ΟΑΣΕ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, το Συμβούλιο Συνεργασίας των τουρκόφωνων κρατών, η CIS, το GUAM, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το BSEC είναι μερικές από τις πολυμερείς μορφές. 

Μιλώντας για τη θέση και το ρόλο του Αζερμπαϊτζάν στο σύστημα των διεθνών σχέσεων, πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι ενεργός παραγωγός που συμβάλλει στον ορισμό της παγκόσμιας ατζέντας. Το Μπακού έχει καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες για την προώθηση των αξιών του διαλόγου της κουλτούρας, των θρησκειών και των πολιτισμών. Ξεκινώντας με πρωτοβουλία του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev το 2008, το Μπακού έχει καταστεί αποτελεσματικός παράγοντας στην προώθηση των υψηλότερων αξιών του ανθρωπισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έτσι, μπορεί να αναφερθεί ότι η διπλωματία του Αζερμπαϊτζάν μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται για την πορεία που έχει καλύψει σε έναν ταραχώδη αιώνα. 

27 χρονιά πέρασαν από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ελλάδας. Υπάρχει πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου και εκτεταμένη συνεργασία σε διάφορους τομείς μεταξύ δύο χωρών. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, καθώς έχουμε στενή συνεργασία στην υλοποίηση του έργου TAP, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου έργου του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου (TAP), η οποία αποτελεί μείζονα συνιστώσα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και η οποία θα φέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.





Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.