Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δημάρχους με λιγότερους συμβούλους από την αντιπολίτευση φέρνει η απλή αναλογική - Η περίπτωση του δήμου Αλμωπίας


Eυρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις καλούνται να επιδιώξουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες την επομένη των εκλογών, αφού το σύστημα της απλής αναλογικής προσφέρει σε ελάχιστους την πλειοψηφία στα συμβούλια των τοπικών αρχών. Επτά περιφερειάρχες και περίπου 220 δήμαρχοι χρειάζονται τη στήριξη συμβούλων της αντιπολίτευσης για να λάβουν την όποια απόφαση. Μάλιστα δεν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο εκλεγμένος δήμαρχος έχει λιγότερους συμβούλους από τον υποψήφιο επί του οποίου επικράτησε στον δεύτερο γύρο. 

Στο Δήμο Αλμωπίας

Στο Δήμο Αλμωπίας ο νέος Δήμαρχος Χρήστος Μπάτσης που ήταν δεύτερος στον πρώτο γύρο έχει 7 έδρες ενώ ο Σάκης Χατζηδημητρίου 8 έδρες. Για να σχηματίσει διοίκηση στις 1 Σεπτεμβρίου χρειάζονται -τουλάχιστον- ακόμη επτά (7) έδρες. Υπενθυμίζουμε ότι οι έδρες των υπολοίπων επικεφαλής των παρατάξεων στο δήμο Αλμωπίας έχουν ως εξής:
Δημήτρης Μπίνος- "Αλμωπία της καρδιάς μας": Έξι (6) έδρες.
Νίκος Παρούτογλου- "Αλμωπία Ψηλά": Εξι (6) έδρες.
Σταύρος Δρόσογλου - "Λαϊκή Συσπείρωση": Καμία έδρα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι βεβαίως εκείνο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε την μεγάλη έκπληξη και αναδείχθηκε τελικός νικητής επί του Νίκου Ταχιάου, που είχε την πρωτιά στον πρώτο γύρο. Ο κ. Ζέρβας θα έχει μόλις επτά έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Ταχιάος 11, με την πλειοηφία να απαιτεί 25 ψήφους. 

Κάτι ανάλογο συνέβη και στον Δήμο Ηλιούπολης. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Γιώργος Χατζηδάκης, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήταν δεύτερος με ποσοστό μόλις 15,9% που του εξασφάλισε έξι έδρες. Ο αντίπαλός του Βασίλειος Βαλασόπουλος είχε λάβει 30,7% και 13 έδρες. Ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να αποσπά το «ναι» τουλάχιστον 15 συμβούλων της αντιπολίτευσης για να προωθεί την όποια απόφαση. 

Στο Δήμο Αιγάλεω που η μάχη αποδείχθηκε ντέρμπι, ο Γιάννης Γκίκας που απέσπασε οριακή πρωτιά στον πρώτο γύρο, επικράτησε τελικά και πάλι με οριακή διαφορά στο δεύτερο επί του Δημήτρη Μπίρμπα. Στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει 11 έδρες έναντι 10 του κ. Μπίρμπα και επίσης 10 του Λάμπρου Σκλαβούνου, που είχε μείνει για λίγες ψήφους διαφορά και αυτός στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο. Η λήψη των αποφάσεων σίγουρα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. 

Ντέρμπι και στο Δήμο Αχαρνών όπου ο δήμαρχος Σπυρίδων Βρεττός θα έχει μόλις μία έδρα περισσότερη από τον Χάρη Δαμάσκο (10 έναντι 9) στο δημοτικό συμβούλιο. 

Ανατροπή είχαμε και στον Δήμο Χανίων. Ο δεύτερος του πρώτου γύρου Παναγιώτης Σημανδαράκης θα είναι τελικά ο νέος δήμαρχος. Θα έχει μόλις εννέα έδρες στο Δ.Σ. έναντι 13 του ηττημένου του δεύτερου γύρου, Αριστείδη Παπαδογιάννη. 

Με πληροφορίες naftemporiki.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.