Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οδηγίες προς τους βαμβακοπαραγωγούς από την ΠΕ Πέλλας

1o δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της ΠΕ Πέλλας

1 Στόχοι

1.1 Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Πέλλας, με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα των φυτών στα αρχικά στάδια, για μία επιτυχή συνέχεια.

1.2 Αφορά το στάδιο από το φύτρωμα μέχρι τον σχηματισμό των πρώτων χτενιών .

1.3 Στόχος είναι ο παραγωγός να έχει επαρκή ενημέρωση για τα προβλήματα που αναμένονται στο στάδιο αυτό και να είναι σε θέση, με την συχνή παρακολούθηση των χωραφιών που καλλιεργεί, (συνιστάται να περνά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από το κάθε ένα), να μπορεί να κρίνει την ανάγκη ή όχι λήψης μέτρων προστασίας.


2 Διαπιστώσεις

2.1 Η φύτευση πραγματοποιήθηκε κανονικά και έληξε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα(ελάχιστες επανασπορές), τις πρώτες δέκα ημέρες του Μαΐου. Το φύτρωμα ήταν κανονικό και βοήθησαν ελαφριές βροχές . Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο από τέσσερα έως έξι πραγματικών φύλλων, ανάλογα με την περιοχή.

2.2 Διαπιστώθηκε μικρός αριθμός ωφέλιμων φυσικών εχθρών (πασχαλίτσες) που σημαίνει ύπαρξη αφίδων που όμως δεν βρίσκονται σε ανησυχητικό αριθμό , διαπιστώθηκε και μικρή προσβολή από θρίπα..

3 Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές.

3.1 Ο αριθμός των αφίδων δεν δικαιολογούν σε καμιά περίπτωση επέμβαση καθώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα υπάρχοντα ωφέλημα έντομα, σε μερικές περιπτώσεις έγιναν και ψεκασμοί.

3.2 Παρακολούθηση καλλιέργειας

α Οι βαμβακοκαλλιεργητές να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειές τους

β Οι παραγωγοί πρέπει να αποφεύγουν τους προληπτικούς ψεκασμούς. Αυτοί οι ψεκασμοί επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής .

4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

4.1 Γενικά οι όποιοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν υπάρχει πίεση προσβολής και μόνο όταν κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο χωράφι διαπιστωθούν ότι τα έντομα εχθροί υπερβαίνουν τα ελάχιστα όρια παρουσίας . Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ωφέλιμα έντομα μπορούν να ελέγξουν τις προσβολές από τα παθογόνα άρα τυχόν επέμβαση θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Αν υπάρξει ανάγκη ψεκασμών, είναι πολύ σημαντικό να γίνει επιλογή σκευασμάτων που να είναι ασφαλή για τα ωφέλιμα. Άκαιροι και άσκοποι ψεκασμοί την περίοδο αυτή συνήθως οδηγούν σε έξαρση των προβλημάτων και όχι σε περιορισμό τους.

4.2 Επιλέγουμε λοιπόν κατά περίπτωση βιολογικά φάρμακα ή φάρμακα που να είναι χαμηλής τοξικότητας για τα ωφέλιμα και για τις μέλισσες.. Υποχρέωση των χρηστών γεωργικών φαρμάκων είναι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα ,και να καταγράφουν στο ημερολόγιο τις ημερομηνίες χρήσης τους.

Εναλλακτικά οι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν για τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια του βαμβακιού σκευάσματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση

http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_crops.aspx επιλέγοντας την καλλιέργεια “ΒΙΟΜ/ΚΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜ/ΚΑ ΦΥΤΑ | ΒΑΜΒΑΚΙ”.

Μ.Ε.Π
Ο Αναπλ. Προϊστάμενος ΔΑΟΚ Πέλλας
Γαϊτάνης Γεώργιος

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…