Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ι. Τζαμτζής: Προχωρήστε άμεσα στην λήψη όλων των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών στην Πέλλα από τις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις


Συνάντηση με την Προϊσταμένη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ κ. Παππά και την Επόπτη της Πέλλας κ. Αβραμίδου, είχε στις 18-6-2019 ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής. Αφού ενημέρωσε την κ. Παππά για τις εκτεταμένες ζημιές από χαλαζοπτώσεις το τελευταίο 5νθημερο, ζήτησε έγκαιρες και έγκυρες εκτιμήσεις και γρήγορες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Ακόμη ο κ. Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες και μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών στην Πέλλα, από τις χαλαζοπτώσεις και τις βροχοπτώσεις. 

Στην επιστολή του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει:

Προς 

Α)  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη
Β)   Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ

Κοινοποίηση:  Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Κύριοι Υπουργοί,
Είναι τεράστιο το πρόβλημα στην Πέλλα, εξαιτίας των  εκτεταμένων χαλαζοπτώσεων και βροχοπτώσεων  μετά το τελευταίο πενθήμερο 13,14,15,16,και 17 Ιουνίου και οι οποίες δεν έχουν αφήσει σημείο στην Περιφερειακή ενότητα Πέλλας , ανέπαφο ζημιών.
Οι χαλαζοπτώσεις έχουν καταστρέψει τους καρπούς με ζημίες 80%-100%, αλλά σε πολλές περιοχές έχουν πάθει ζημίες και τα δένδρα, με επιπτώσεις για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια.
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις κατέστρεψαν και καταστρέφουν τα κεράσια πάνω στην συγκομιδή.
 Οι αγρότες είναι σε απόγνωση, γιατί αφενός μεν δεν θα παραδώσουν ποιοτικά ροδάκινα, μήλα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα κ.α., αφετέρου δε η τιμή για να τα πουλήσει ο παραγωγός για χυμοποίηση είναι 0,50 ευρώ η κλούβα, δηλαδή 0,50 ευρώ  τα 22 κιλά. Δηλαδή ανά κιλό π.χ. ροδάκινα ή βερίκοκα, ο παραγωγός θα πάρει 2 λεπτά του ευρώ, όταν μόνο για την συλλογή των καρπών, το κόστος είναι 5 λεπτά ανά κιλό. 
Επειδή λοιπόν δεν πρόκειται να έχουν εισόδημα οι αγρότες της Πέλλας γιατί δεν έχουν τι να πουλήσουν. 
Επειδή, όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες και τα ανάλογα έξοδα έχουν γίνει, (κλάδεμα, ραντίσματα, λίπανση, ποτίσματα, αραιώματα κλπ).
Επειδή πρέπει οι αγρότες της Πέλλας να επιβιώσουν με τις οικογένειες τους και να ξανακαλλιεργήσουν τα κτήματα τους. 
Επειδή η καταστροφή από τις συνεχείς χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις καλύπτει το σύνολο του Νόμου, 
Σας καλώ να προχωρήσετε άμεσα τη λήψη όλων των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών, 
α) στην εφαρμογή του άρθρου 20 του Νόμου 2190/1994, για την άμεση πρόσληψη προσωπικού σε έκτακτες ανάγκες και περιπτώσεις εκτεταμένων ζημιών,
β) την καταβολή προκαταβολής αποζημίωσης στους αγρότες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, είτε μέσα από το πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis, είτε από το αποθεματικό του ΕΛΓΑ το οποίο κατέχει το κράτος, 
γ) την άμεση καταγραφή και εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες στην Πέλλα, με ενίσχυση του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στην Βέροια με προσωπικό από άλλες περιοχές αλλά και από την κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ.

Με τιμή
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
Πρώην Βουλευτής- Νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος Πέλλας

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Άρχισε τις παπαριες .φτάνει σε ξέρει καλά ο ...αγροτικός κόσμος της Πέλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα να κάνεις καμία δουλειά το φθινόπωρο κα άσε τις εξυπνάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟΝ ΕΚΛΕΞΑΝΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΖΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΔΑΝΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ ΑΠΟ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι καλά δεν είπε να το ξεράνουμε , να το κάνουμε παξιμάδι, όπως έλεγε στο παρελθόν σε τηλεοπτική εκπομπή για τον εαυτό του. Το θέμα είναι ότι οι ζημιές είναι τεράστιες, μπαίνει ζήτημα επιβίωσης. Κανείς από αυτούς δε κάνει λόγο ότι τον κανονισμό του ΕΛΓΑ οι κυβερνήσεις τους τον άλλαξαν, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον συνεχίζει. Πληρώνουμε πολλά χρήματα, χωρίς να αποζημιωνόμαστε στο 100% της ζημιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.