Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Υπεγράφη η Υπουργική Aπόφαση για την έγκριση του αιτήματος αναγνώρισης της ονομασίας «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως ΕΠΙΠ


Με Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε το αίτημα καταχώρισης του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στο αντίστοιχο Μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Πρόκειται το πρώτο ΕΠΙΠ για την ονομασία του οποίου η χώρα μας καταθέτει αίτηση αναγνώρισης προς την Ε.Ε.

Η ονομασία «Κλαρίσιο Ροδάκινο» χρησιμοποιείται στον προφορικό λόγο ανάμεσα στους παραγωγούς και τους διακινητές στις δενδροκομικές περιοχές της Μακεδονίας, για να διακρίνονται τα ροδάκινα που τυποποιούνται και συσκευάζονται κατευθείαν από το κλαδί στην τελική τους συσκευασία στο κτήμα από τα ροδάκινα που συσκευάζονται σε μεγάλους περιέκτες στα συσκευαστήρια για την τυποποίηση και συσκευασία τους με μεγάλα μέσα.


Ο παραγωγός που παράγει το προϊόν με τον παραδοσιακό αυτόν τρόπο, έχει τη δυνατότητα να συγκομίζει, αφού ωριμάσουν οι καρποί και αποκτούν ποιοτικά χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν περισσότερο στη φυσιολογική ωριμότητα παρά στην εμπορική ωριμότητα κάθε ποικιλίας. Τα προϊόντα αυτά θυμίζουν στους καταναλωτές τα ροδάκινα όπως τα ήξεραν πριν από 3-4 δεκαετίες που δεν περνούσαν από διαλογητήρια.

Ο φάκελος για το «Κλαρίσιο Ροδάκινο» πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για έγκριση στην Ε.Ε. στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία καταχώρησης στην βάση δεδομένων DOOR των ΕΠΙ προϊόντων θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. ΚΛΑΡΙΣΙΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΜΕ ΤΙΜΗ ΄΄ΑΣΤΑ ΚΑΙ ΦΥΓΕ'' Η'[ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ] ΑΝ ΠΩΛΗΘΟΥΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ,ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ.ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΤΑΔΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ.ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ? ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΑ? ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ,ΞΥΠΝΑΤΕ[ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ]ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΣΟ ΣΑΝΟ ΑΚΟΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακομα τσιμουδιά για την προκαταβολή αποζημίωσης!φουσκα ηταν και αυτο;Αν δεν δωσουν ειμαστε χαμενοι οι παραγωγοι.και στον πατο θα παρουμε και Σηφακη με Τζακρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.