Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Άλλος έχει το όνομα –και τη θεσμική ευθύνη– και άλλος αποφασίζει


Στην πλειονότητα των δήμων της χώρας οι νέοι δήμαρχοι είναι πιθανό ότι δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγησαν όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε 229 από τους 332 δήμους, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης δεν διαθέτουν την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων των δήμων τους οποίους θα κληθούν να διοικήσουν. Μάλιστα, σε 69 εξ αυτών τη δεύτερη Κυριακή εξελέγη τελικά ο δεύτερος εκ των δύο αντιπάλων, με αποτέλεσμα η παράταξη του δημάρχου να έχει λιγότερους δημοτικούς συμβούλους από ό,τι η παράταξη του υποψηφίου που έχασε τον θώκο.

Η εφαρμογή στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής, η οποία θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση του «Κλεισθένη» πριν από ένα χρόνο, χωρίς καμία δικλίδα ασφαλείας, είναι βέβαιο πλέον ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία πολλούς δήμους και σε διογκωμένα προβλήματα και συγκρούσεις σε άλλους.

Ο προϋπολογισμός

Χαρακτηριστικό της στόχευσης του κυβερνώντος κόμματος να αποκτήσει πρόσβαση στην αυτοδιοίκηση χωρίς να διαθέτει δυνάμεις, –ακόμα και πριν από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μεγάλη δύναμη στην αυτοδιοίκηση–, είναι το γεγονός ότι ο «Κλεισθένης» εκτός από τον προϋπολογισμό που καταθέτει ο δήμαρχος, δίνει τη δυνατότητα και στη δεύτερη παράταξη να καταθέσει πρόταση προϋπολογισμού. «Θα περάσει όποιος εκ των δύο συγκεντρώσει μεγαλύτερη πλειοψηφία στους δημοτικούς συμβούλους», σημειώνει η κ. Νέλλη Παπαχελά, αυτοδιοικητικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία, αντιδήμαρχος Εμπορίου, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων στον Δήμο Αθηναίων επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη. «Το συγκεκριμένο σύστημα είναι στρεβλό, γιατί εφόσον εφαρμόζεται η απλή αναλογική, θα έπρεπε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να γίνονται συνεργασίες με βάση προγραμματικές συγκλίσεις. Ετσι όπως ισχύει τώρα, ο δήμαρχος είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε», τονίζει. Εξηγεί ότι όπου εφαρμόζεται η απλή αναλογική, ο δήμαρχος εκλέγεται από έμμεση ψηφοφορία εντός του δημοτικού συμβουλίου και υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησής του στην περίπτωση που δεν διαμορφώνονται οι αναγκαίες συγκλίσεις. «Πώς θα συνεννοηθούν άνθρωποι που κατά την προεκλογική περίοδο έχουν ανταλλάξει ύβρεις;», αναρωτιέται.

Πηγή: kathimerini.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.