Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στον Εξαπλάτανο,Μηλιά, Αρχάγγελο και Περίκλεια η Θ. Τζάκρη για τις ζημιές από το χαλάζι στις καλλιέργειες



Η υποψήφια βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη  επισκέφτηκε σήμερα 18-6-2019 τον Εξαπλάτανο, την Μηλιά, τον Αρχάγγελο και την Περίκλεια που επλήγησαν το απόγευμα 16-6-2019 από σφοδρή χαλαζόπτωση για τη διαπίστωση του μεγέθους και της έκτασης των ζημιών στις δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινα επιτραπέζια & συμπύρηνα, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.λπ.), καθώς και στα καλαμπόκια, τα καπνά και τα σιτηρά. 
Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες των ως άνω περιοχών ενημέρωσαν την κ. Τζάκρη για την πλήρη και ολοσχερή καταστροφή των καλλιεργειών τους, που είχαν ήδη πληγεί στις περισσότερες περιοχές και από προηγούμενες, επίσης έντονες, χαλαζοπτώσεις και την απόγνωσή τους για την οριστική ματαίωση της δυνατότητας απόκτησης οποιουδήποτε εισοδήματος κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Οι αγρότες τόνισαν επίσης στην κ. Τζάκρη ότι όχι μόνο καταστράφηκαν τελείως οικονομικά, αλλά υποχρεούνται να προβούν και σε πρόσθετες αναγκαίες δαπάνες για τη διάσωση και του φυτικού τους κεφαλαίου, όπως αγορά φυτοφαρμάκων και ψεκασμό των δέντρων, καθώς και εργασίες συγκομιδής και απομάκρυνσης των κατεστραμμένων καρπών από τα αγροτεμάχια, στις οποίες αδυνατούν να προβούν λόγω της τραγικής έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και διεκδικούν δυναμικά την καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έναντι των μελλοντικών πορισμάτων για τις ζημιές τους.

Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους αγρότες ότι αύριο Τετάρτη 19 Ιουνίου και ώρα 1:00 μμ θα παραστεί σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που συγκαλεί ο Υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης, τον οποίο η κ. Τζάκρη ενημερώνει διαρκώς για τις χαλαζοπτώσεις που έχουν πλήξει το σύνολο σχεδόν των δημοτικών διαμερισμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (σε κάποιες περιπτώσεις και δυο και τρεις φορές) και έχουν προκαλέσει ολοσχερή καταστροφή σε χιλιάδες στρέμματα με δενδροκαλλιέργειες, στην οποία θα συζητηθεί και το ζήτημα της άμεσης καταβολής προκαταβολών έναντι των μελλοντικών πορισμάτων ζημίας στους πληγέντες από τις χαλαζοπτώσεις αγρότες, δεδομένης της τραγικής έλλειψης ρευστότητας, ώστε να περισώσουν τουλάχιστον το φυτικό τους κεφάλαιο και να ανταπεξέλθουν στα τρέχοντα έξοδα.

Μάλιστα ήδη σήμερα υπηρεσιακό κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε στον Εξαπλάτανο και την Μηλιά όπου πραγματοποίησε προεπισκόπηση και θα βρίσκεται την Πέμπτη 20-6-2019 στον Αρχάγγελο και την Περίκλεια για τον ίδιο λόγο, ενώ έχουν ήδη ανοίξει αναγγελίες στα παραπάνω δημοτικά διαμερίσματα όπου οι πληγέντες παραγωγοί υποβάλουν δηλώσεις. Οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν μετά το τέλος των δηλώσεων ζημίας. 








Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment