Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ 20.000 ακίνητα Airbnb που δεν είχαν δηλωθεί - Πώς εντοπίστηκαν


Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν περίπου 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, τα οποία δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό μητρώο.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι 130 ιδιοκτήτες ακινήτων, με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν τα είχαν δηλώσει στην εφορία. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σάρωσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping). Επειτα από αυτή τη διαδικασία, διαπιστώθηκε ότι περίπου 20.000 ελληνικά Airbnb ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί και δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Πρόκειται για τον αριθμό ο οποίος αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα.

Αίτημα στην Airbnb για τα στοιχεία

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε ήδη την εντολή να σταλεί το συντομότερο δυνατόν αίτημα προς την Airbnb, προκειμένου να δοθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων στην πλατφόρμα. Οι έλεγχοι όμως δεν έχουν τελειώσει. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση για να εντοπιστούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, HomeAway κλπ), πέρα από την Airbnb.

Πρόστιμα για τα αδήλωτα ακίνητα

Περισσότερα από 70.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οσο για εκείνους που πιαστούν να μην τα έχουν δηλώσει, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών κλπ. από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Οσοι εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.


Και αδήλωτα εισοδήματα από Airbnb

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ πιάστηκαν και 130 AΦM για αδήλωτα εισοδήματα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb. Οι ελεγκτές έχουν στα χέρια τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.


Παράλληλα, το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα εντατικοποιήσει τη συνεργασία με τις φορολογικές διοικήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ για το συντονισμό και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών. Επιπλέον, παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα των κανόνων για την απευθείας διαβίβαση των στοιχείων από τις πλατφόρμες που έχουν θεσπίσει χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία με στόχο την άμεση υιοθέτηση τους.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.