Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Έξυπνο» σύστημα ανιχνεύει πιθανή καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του ύπνου!


Ένα «έξυπνο» εργαλείο αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και μπορεί να παρακολουθεί τους ανθρώπους ανέπαφα για πιθανή καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Το σύστημα, που χρησιμοποιεί έναν ειδικό αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, βασίζεται σε ένα «έξυπνο» φορητό ηχείο (όπως το Amazon Alexa και το Google Home) ή σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο για να ανιχνεύει τον ήχο της αναπνοής και να καλέσει αυτόματα για επείγουσα βοήθεια, αν χρειαστεί. Ανιχνεύει -από απόσταση έως έξι μέτρων- σωστά το 97% των περιπτώσεων αναπνευστικών συμβάντων που προδιαθέτουν για καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό ψηφιακής υγείας «npj Digital Medicine».

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από ανακοπή, συχνά μόνοι στο σπίτι τους, όταν η καρδιά τους σταματά να χτυπά. Περίπου οι μισοί εμφανίζουν λίγο πριν αγωνιώδη αναπνοή, καθώς αγωνίζονται να πάρουν οξυγόνο.

«Πρόκειται για ένα είδος θορύβου που η μοναδικότητά του το καθιστά ένα καλό βιοδείκτη ήχου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει την καρδιακή ανακοπή», δήλωσε ο δρ Τζέικομπ Σανσάιν, επίκουρος καθηγητής αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έγκαιρη καρδιοπνευμονική ανάνηψη μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τα επίπεδα επιβίωσης. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι παρίσταται κάποιος τη στιγμή που η ανακοπή συμβαίνει.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.