Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ι. Τζαμτζής: Η Πέλλα πρέπει να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Να κηρυχτεί η Πέλλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά με επιστολή του από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο Ιορδάνης Τζαμτζής. Την πρόταση έχει ξανακάνει ο κ. Τζαμτζής τον Ιούνιο, κατά την σύσκεψη για τις ζημιές στην Πέλλα.

Στην επιστολή του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει:

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ «Η ΠΕΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΗΡΥΧΤΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ»

Σκύδρα 13-7-2019

Προς
Α) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη
Β) Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα
Γ) Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ
Δ) Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ταφίλη

Κύριοι Υπουργοί,

Είναι τεράστιο το πρόβλημα στην Πέλλα, εξαιτίας των εκτεταμένων χαλαζοπτώσεων και ανεμοθυελλών, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Απρίλιο και δεν έχουν αφήσει σημείο στην Περιφερειακή ενότητα Πέλλας , ανέπαφο ζημιών. Το 90% και πλέον της έκτασης της Πέλλας, έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές από τις αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις.

Οι χαλαζοπτώσεις έχουν καταστρέψει τους καρπούς με ζημίες 80%-100%, αλλά σε πολλές περιοχές έχουν πάθει ζημίες και τα δένδρα, με επιπτώσεις για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια για τους παραγωγούς. Τις ζημιές ολοκληρώνουν οι συνεχείς βροχοπτώσεις, οι οποίες σαπίζουν τους καρπούς.

Οι αγρότες είναι σε απόγνωση, γιατί αφενός μεν δεν θα παραδώσουν ποιοτικά ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα κ.α., αφετέρου δε η τιμή για να τα πουλήσει ο παραγωγός για χυμοποίηση είναι 0,50 ευρώ η κλούβα, δηλαδή 0,50 ευρώ τα 22 κιλά. Δηλαδή ανά κιλό, ο παραγωγός θα πάρει 2 λεπτά του ευρώ, όταν μόνο για την συλλογή των καρπών, το κόστος είναι 5-8 λεπτά ανά κιλό.

Επειδή λοιπόν δεν πρόκειται να έχουν εισόδημα οι αγρότες της Πέλλας γιατί δεν έχουν τι να πουλήσουν.

Επειδή, όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες και τα ανάλογα έξοδα έχουν γίνει, (κλάδεμα, ραντίσματα, λίπανση, ποτίσματα, αραιώματα κλπ).

Επειδή πρέπει οι αγρότες της Πέλλας να επιβιώσουν με τις οικογένειες τους και να καλλιεργήσουν ξανά τα κτήματα τους.

Επειδή η καταστροφή από τις συνεχείς χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις καλύπτει το σύνολο του Νόμου,

Σας καλώ να προχωρήσετε άμεσα τη λήψη όλων των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών όπως:

Α) να κηρυχτεί η Περιφερειακή ενότητα Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Β) να εφαρμοστεί το άρθρο 20 του Νόμου 2190/1994, για την άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΛΓΑ, σε έκτακτες ανάγκες και περιπτώσεις εκτεταμένων ζημιών,
Γ) να καταβληθεί προκαταβολή αποζημίωσης στους αγρότες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, είτε μέσα από το πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis, είτε από το αποθεματικό του ΕΛΓΑ το οποίο κατέχει το κράτος,
Δ) να προχωρήσει η καταγραφή και εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες στην Πέλλα, με ενίσχυση του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στην Βέροια με προσωπικό από άλλες περιοχές αλλά και από την κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ.

Με τιμή
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
Πρώην Βουλευτής- Νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος Πέλλας

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Άντε ρε Δάνη,ξεκίνα όπως εσύ ξέρεις δυναμικά τις μάχες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Πέλλα είναι σε αυτή την κατάσταση εδώ και χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πελλα πρεπει να κηρυχθεί...Δανη μου γιατι τέτοια γκάφα, Η Περιφέρεια παιρνει απόφαση και την υποβάλλει στά συναρμόδια υπουργεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από δήμαρχος κλητήρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι κλητήρας! ανεφ χαρτοφυλακίου.

      Διαγραφή
    2. Βρε άσχετοι,Αντιπεριφερειάρχης,θα είναι από το Σεπτέμβριο,δηλαδή ο άρχοντας του Νομού,τι άνευ χαρτοφυλακίου και αηδίες.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.