Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Οι ιδιωτικές εταιρείες «δεν χωρούν στον ΕΛΓΑ»


Διαβάζουμε σε έντυπα του αγροτικού χώρου δήλωση του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για «άνοιγμα του ΕΛΓΑ σε ιδιωτικές εταιρείες». Η δήλωση του νέου ΥΠΑΑΤ έρχεται να κουμπώσει με τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για το νέο πλαίσιο ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, ξεκαθαρίζοντας έτσι τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για μελλοντική συνεργασία (ή όπως αλλιώς θέλουμε να το ονομάσουμε) του ΕΛΓΑ με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. 
Και σήμερα οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν εισέλθει στο κομμάτι των αγροτικών ασφαλίσεων που δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ, δηλαδή στο 20% περίπου της απαλλαγής της ασφάλισης. Τέτοια προγράμματα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά και πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθούν περισσότερο. 
Τι αλλαγές θα μπορούσε να φέρει η παραπάνω δήλωση του κ. Βορίδη; Μήπως οδηγούμαστε στην κατάργηση του υφιστάμενου ΕΛΓΑ και την αντικατάστασή του με ένα νέο σύστημα, όπου ένας «νέος ΕΛΓΑ» με περιορισμένο αντικείμενο και αρμοδιότητες θα συνυπάρχει με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες;
Πόσο εύκολο μπορεί να είναι ένα τέτοιο εγχείρημα;
Πως θα υπολογίζονται κατά περίπτωση τα ασφάλιστρα;
Θα δέχονται οι ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν τους διάφορους κινδύνους ή μόνο αυτούς που θα θεωρούν ότι θα έχουν κέρδος;
Τι θα σημάνει αυτό την επόμενη ημέρα για τους Έλληνες αγρότες;
Η αγροτική παραγωγή χαρακτηρίζεται από μια μακρά διαδικασία, η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους και υψηλά διαχειριστικά κόστη, καθιστώντας τον αγροτικό τομέα πολύπλοκο και πολυεπίπεδο ασφαλιστικά.
Στον αντίποδα όλων αυτών των σεναρίων βρίσκεται ο ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ είναι Οργανισμός κοινής ωφέλειας, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο Δημόσιο. Ιδρύθηκε με το Νόμο 1790/88 (ΦΕΚ 134/Α΄/20.06.88) περί "Οργάνωσης και Λειτουργίας Οργανισμού ΕΛΓΑ και άλλες διατάξεις" και αποτελεί τον κεντρικό φορέα ασφαλιστικής κάλυψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα και επιδίωξή του είναι η στήριξη του γεωργικού εισοδήματος των ασφαλισμένων του. Ο ΕΛΓΑ παρέχει εκ μέρους του Δημοσίου συνδρομή στη διαχείριση της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης, ασκώντας δραστηριότητα που στηρίζεται στην αρχή της εθνικής αλληλεγγύης στερούμενος οποιουδήποτε κερδοσκοπικού στόχου.
Ο θεσμός της υποχρεωτικής ασφάλισης και του κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, έχει αποδειχτεί ότι παρέχει οικονομική και ηθική στήριξη στους αγρότες που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και αυτό αποτέλεσε σημαντική παράμετρο για τη διατήρηση της αγροτικής δραστηριότητας. 
Δεν πρέπει στο όνομα της κλιματικής αλλαγής να οδηγήσουμε στην αποδιοργάνωση και εκφυλισμό αυτής της δημόσιας δομής η οποία έχει συνεισφέρει τόσα πολλά στη ελληνική ύπαιθρο. 
Ο ΕΛΓΑ πρέπει να μετασχηματιστεί ώστε να ανταποκρίνεται πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά στα προβλήματα των αγροτών, τα οποία συνεχώς πληθαίνουν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, οφειλόμενα κυρίως στην κλιματική αλλαγή.
Αυτό που είναι αναγκαίο την παρούσα στιγμή είναι ο εκσυγχρονισμός και η προσαρμογή του ΕΛΓΑ στα νέα δεδομένα, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία της ασφαλιστικής επιστήμης και της τεχνολογίας. Είναι η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου ο Οργανισμός να γίνει περισσότερο αλληλέγγυος και κοινωνικά δίκαιος και οπωσδήποτε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Της Θεοδώρας Τζάκρη
Βουλευτή Πέλλας - ΣΥΡΙΖΑ


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Και ποιος θα κανει τις εκτιμήσεις;οιιδιώτες;συμπληρωματικη αποζημιωση η παράλληλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμάς τους αγρότες μας ρώτησες;Εμείς θέλουμε ελεύθερη επιλογή και ανταγωνισμό ΕΛΓΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΝ ΕΓΛΑ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΣΚΕΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΑΤΟΜΑ ΤΥΠΟΥ ΝΤΟΡΚΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ¨΄ΕΗΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ¨¨ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τρεις λεξεις εγραψες,οι τεσσερις ηταν λαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προφανώς αυτοί που σχολιάζουν δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ιδιωτική ασφάλιση για τα αγροτικά προϊόντα.
    Επιτέλους σταματήστε να παίζετε κομματικά παιχνίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν το καταλάβουν θα τους έρθει το βουλοκέρι στο στόμα. Και είμαι σίγουρος ότι αυτοί που τα γράφουν είναι και φτωχομπινεδες,για πιστόλι στο κρόταφο είμαστε

      Διαγραφή
  7. Η φωτογραφία είναι σαν να λέει:
    Εγώ τώρα πώς θα κάνω πολιτική δια μέσου του ΕΛΓΑ και πώς θα παρουσιάζω έργο στους αγρότες;

    Κάτι άλλο θα βρω..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας γίνει αυτό και μετά θα τα πούμε αγροταραδες της φακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.